İçişleri Bakanlığının genelgesi kapsamında, Covid-19 denetimini yapan Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin, vatandaşları maske, sosyal mesafe ve hijyen konusunda uyardı. Şehir merkezinde yapılan denetimlerin ardından gazetecilere açıklamada bulanan Şahin, Batman’a plazma kan cihazının getirilerek birkaç gün içerisinde kurulumunun tamamlanacağı bilgisini verdi.
"Batman’ın artık kendi plazma kan cihazı olacak"
“Hedefimiz Batman’da da salgın hastalığın daha fazla yayılmasını engellemek ve hızla hastalığın azalması yönünde düşmesini sağlamak ile sonbahara çok daha rahat bir şekilde girebilmektir.” diyen Vali Hulusi Şahin, Batman'ın ihtiyaç duyduğu plazma cihazının da alınacağı müjdesini verdi. Şahin’in konu hakkındaki açıklaması şöyle: "Kızılay’ın kan merkezi var ama plazma sistemi yoktu. Kızılay yetkilileri ile görüştük büyük bir alan ihtiyaçları olduğundan Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) binasının altındaki dükkânlardan bir tanesini Kızılay kan merkezine tahsis ettik. Bir hafta içerisinde Kızılay burada immün plazma ünitesini kuracak. Kan merkezimiz hem kan alacak hem de plazma alacak. Böylece pandemi ile ilgili Covid-19 tedavisinde çok önemli olan plazma tedavisi şu anda başka illerden gelerek yapılıyordu, artık buradan kendi bağışçılarımızdan kanlarını alarak hemen hastalarımıza nakledebileceğiz. Birkaç gün içinde bu hizmeti Batman’a sağlayacağız."
İMMÜN PLAZMA TEDAVİSİ NEDİR?
İmmün plazma tedavisi 1900'lü yıllardan beri bilinen ve kısıtlı da olsa uygulaması yapılan bir yöntemdir. Geçmişte tüm dünyada etkisini gösteren MERS, SARS, Ebola ve son olarak Covid-19’a salgınlarında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından uygulanması önerilmiştir. Bu hastalıkları geçiren ve sağlığına kavuşan hastaların kanlarında virüse karşı antikorlar, proteinler oluşur. Bu antikorlar ve proteinler insan kan plazmasında, serum denilen yapıda, sarı sıvı kısmında bulunur. İmmün plazma tedavisinin uygulanabilmesi için hastalığı geçiren ve iyileşen hastadan alınan kan plazmaları, durumu ağır ve kritik olan hastaya enjekte edilir. Böylece durumu kritik olan hastanın iyileşmesi amaçlanır. Ayrıca durumu henüz kritikleşmemiş ve normal seyrinde devam eden hastalarda da hastalığın ciddileşmeden ortadan kaldırılması planlanmaktadır.
“DIŞARI ÇIKMASI YASAK OLANLAR TESPİT EDİLECEK”
Sağlık Bakanlığının HES uygulamasına da değinen Vali Şahin: "Sağlık Bakanlığının barkod sistemi ile Covid-19 hastaları ya da hastalığa karşı risk grubunda olanları bu sisteme Sağlık Bakanlığı kayıt ediyor. HES kodu üzerinden sizin testtiniz şayet pozitif ise, temasta bulunduğunuz kişiler ile birlikte kimlik TC numaralarınız tanımlanıyor. Telefon ile aranıp, bilgilendirilip, size deniliyor ki 'evinizden çıkmayın.' Evlerinden çıkanları sıkı bir şekilde denetleyeceğiz. Polis ve jandarmamız ellerindeki GBT cihazları ile tabletlerinden görebiliyorlar. Artık kamu kuruluşları girişlerinde HES kodunu okutarak vatandaşlarımızı içeri alacağız. Dışarı çıkması yasak olanlar tespit edildiği gibi hemen cezai işlemleri yerinde uygulanacaktır. Hasta olduğunu bile bile sokakta bir insanın dolaşması gerçekten her türlü hukukun ihlali aynı zamanda da gayri ahlaki bir davranıştır." İfadelerini kullandı. (Murat Ezgin)