On bir ayın sultanı, mağfiret ve bereket ayı Ramazan’ın gelişiyle rağbet gören iftar sofralarının vazgeçilmezi meyan kökü şerbeti (ava susé), tezgâhlardaki yerini aldı.
Meyan kökünün ramazan ayında daha çok rağbet gördüğünü ifade eden şerbetçiler, meyan kökünün böbreklere ve mideye birçok faydasının olduğunu söylediler. Şerbet satıcısı Mustafa Akcan “Meyan kökünün üzerine gördüğünüz gibi buz koyuyoruz. Ramazan ayının vazgeçilmez içeceğidir. Buz ile suyun karışımından meydana gelen bir içecek. Meyan kökünün böbreklere, mideye çok faydası var. Havalar sıcak olduğu için ve millet susadığı için meyan kökü ramazan ayında daha çok tercih edilir” ifadelerini kullandı. vatandaş ların ilgi gösterdiği meyan suyu ise bir çok kişiye de iş imkanı sunuyor. Meyan suyunun ayrıca sağlık açısından faydalı olduğunu da belirten Ahmet İkbal adlı vatandaş, her gün 10 litre kadar meyan şerbeti sattığını belirtti.
BİR ÇOK KİŞİYE EKMEK KAPISI OLDU
Kentin çeşitli noktalarında meyan şerbeti satan İkbal; "Böbrek doktoru, kabızlığı önler, karaciğeri korur gibi söylemlerde bulunarak satışlarını gerçekleştiriyor. Vatandaşlar da, biz kentimize özgü olan bu meyan balı şerbetini çok seviyoruz, birçok hastalığa çözüm olduğunu biliyoruz. Ramazan orucu ve havaların sıcak olması nedeniyle akşam saatlerine yakın iftarlık olarak çok satıyoruz. Bazı arkadaşlarımız tadından dolayı sevmiyorlar, ama genel olarak baktığımız zaman hep tadı güzel olmayan şeyler çok faydaları oluyor. O yüzden bizde bu şerbeti ağızdan içmek yerine boğazdan içiyoruz" dedi. (Murat Ezgin)