ZMO Başkanı Doğan “Tarım danışmanı sayısı arttırılsın”
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Batman Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Ebubekir Doğan, çiftçiler için hayati önem taşıyan ‘Tarım Danışmanlığı’ projesini desteklediklerini, ancak Tarım danışmanı sayısının muhakkak arttırılması gerektiğini ifade etti. Doğan “ Türkiye genelinde hali hazırda mezun durumunda olan 30 bin civarında olan herhangi bir şekilde en azından kendi mesleğinde çalışmayan Ziraat Mühendisi bulunmaktadır. Biz bu 30 bin mühendisi, 27 milyon hektar tarım alanı ile buluşturarak Türkiye’de tarımsal üretimde sıçrama yapılabilir” dedi. “Tarım ve Orman Bakanlığının Ziraat Odaları ile ortaklaşa yürütülen Tarım Danışmanlarının her oda için desteklenen 5 Tarım Danışmanının sayısının arttırılması gerektiği kanaatindeyiz” diyen Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Batman Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Ebubekir Doğan, “Tarım danışmanı sayısı arttırılsın” çağrı sında bulundu.
Yaklaşık olarak 83 milyonluk bir nüfusa sahip olan Türkiye kendi nüfusu ile birlikte 50 milyon da yabancı turist nüfusu beslemek durumunda olduğunu, buna karşılık 2018’in ilk yarısındaki TÜİK verilerine göre tarımsal üretim Türkiye genelinde bir önceki yıla göre gerilediğini ifade eden Ebubekir Doğan, yarımsal üretimin her yıl artması gerekirken yerinde durması yada üretimde azalmanın meydana gelmesi durumunda stratejik öneme sahip olan tarımsal üretimde dışa bağımlılığın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Türkiye’nin tarımsal anlamda son derece müsait ekiliş alanları olan 27 milyon hektar ekilebilir tarımsal alana sahip olduğunu ifade eden Doğan “aynı zamanda 4 mevsimin belirgin yaşandığı ve 3 tarafın denizlerle çevrili olan, 7 ayrı coğrafi bölgeyle birlikte 7 ana iklim ve onlarca mikro klima ve oldukça zengin bitki çeşitliği ve ürün çeşitliliğine sahiptir. Ülkemizdeki bu tarımsal potansiyel ile çok avantajlı bir şekilde değerlendirip tarımsal üretimde sıçrama yaşanması kaçınılmaz bir durumdur. Yeter ki mevcut kaynaklarını ve avantajlarını iyi bir yönetim ve yöntemle değerlendirilebilsin” dedi.
“ZİRAAT FAKÜLTELERİNİN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK”
Türkiye’nin iyi bir tarım politikasını yürüterek bunu bir hamur gibi yoğurup tarımsal üretimde ileri bir seviyeye geçmesinin mümkün olduğunu belirten Ebubekir Doğan, “Tarımsal üretim tarımsal eğitimden bağımsız olarak düşünülemez. Gelişmiş her ülkede Ziraat Fakülteleri tarımsal üretimin öncüsüdürler. Türkiye’de 24 ziraat fakültesi her sene mezun vermekte ve bu fakültelerde genç, enerjik, aktif ziraat mühendisleri yetişmektedir. Nitekim son 5 yıldır Tarım ve Orman Bakanlığı Ziraat Odaları Birliği ile yaptığı protokol kapsamında her odada çalışan 5 Ziraat Mühendisin yıllık çalışmalarında toplam 38.000 TL karşılığında hizmet satın almakta ve son günlerde ülke genelinde yapılan 3. Tarım Şurası çalışmaları kapsamında Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin açıkladığı üzere Tarım Danışmanı arkadaşlar, köylerde gece gündüz, kar - kış, yağmur çamur demeden, en sıcak havalarda bile hafta sonu mesaisine de bakmaksızın tabiri caizse ‘112 Acil Servis’ gibi çiftçilerimizin arazilerine yardıma koşarak tarımsal üretime katkı sunmaya çalışmaktadır” dedi.
“TARIM DANIŞMANLARI ÜRETİMİ ARTTIRIR”
Yapılan çalışmalar neticesinde çiftçiler Tarım Danışmanlarının hizmetlerinden son derece memnun olup Tarım Danışmanlarının her zaman yenilikçi ve üretime katkı sağlayıcı çalışmalar yaptığını sözlerine ekleyen Doğan, ancak tarım danışmaların özlük haklarının, imkanlarının emek ve mesailerine karşılık yeterli desteklenmemeleri, diğer kurumlarda çalışan meslektaşlarına oranla eşit ve yeterli düzeyde ücret alamamaları nedeni ile yeteri derece ve verimli çalışma yapılamamakta bundan dolayı aksaklıklar yaşandığını ifade etti. Ebubekir Doğan “Tarım ve Orman Bakanımızın Türkiye genelinde sayısı 800 civarında olan bu Tarım Danışmanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi emek ve mesailerine karşılık haklarını yeterli derecede destek sunması gerekmektedir. En azından benzeri kurumlarda çalışan bir meslektaşının maaş ve özlük hakları kadar iyileştirilme yapılması gerekmektedir. Türkiye genelinde hali hazırda mezun durumunda olan 30 bin civarında olan herhangi bir şekilde en azından kendi mesleğinde çalışmayan Ziraat Mühendisi bulunmaktadır. Biz bu 30 bin mühendisi, 27 milyon hektar tarım alanı ile buluşturarak Türkiye’de tarımsal üretimde sıçrama yapılabilir. Aynı şekilde halen Tarım ve Orman Bakanlığının Ziraat Odaları ile ortaklaşa yürütülen Tarım Danışmanlarının her oda için desteklenen 5 Tarım Danışmanının sayısının arttırılması gerektiği kanaatindeyiz. Bu kapsamda yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda son 3 yıldır hiç atama yapılmamış olan Ziraat Mühendisleri için atama bekliyor. Ziraat Mühendisleri için iş alanının genişlemesi ve atama yapılması gerektiğini düşünmekteyiz” diye konuştu.