TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ ARTIK ZORUNLU
resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile yumurta üretimi, sınıflandırılması, etiketlenmesi ve pazarlanmasına yönelik standartlar Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu hale getirildi. Yeni tebliğe uyum için son tarih 31 Aralık 2025 olarak belirlendi.
A SINIFI YUMURTALARDA YENİ ZORUNLULUKLAR
Yapılan düzenlemeyle birlikte, A sınıfı yumurtalarda “ tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi artık zorunlu hale gelirken, yumurtaların yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün içinde son tüketiciye ulaşması ve en geç 10 gün içinde sınıflandırılıp paketlenmesi gerektiği vurgulandı.
“Ekstra taze” olarak pazarlanacak yumurtalar için bu süre 4 gün ile sınırlandırıldı. Belirtilen sürede işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar ise B sınıfı olarak değerlendirilecek.
SAKLAMA VE KALİTE KRİTERLERİ GÜNCELLENDİ
Tebliğde, yumurtaların saklama sıcaklığı +5 ile +8 °C arasında olacak şekilde güncellendi. Kalite standartlarında yapılan değişiklikle, paketleme öncesi kalite kusurlu yumurta oranı %5, pazarlama ve satış sürecinde ise %7 olarak belirlendi.
GIDA GÜVENLİĞİNDE YENİ ADIMLAR
Gıda güvenliği kriterlerinin güncellendiği düzenleme ile gıda katkı maddeleri, bulaşanlar, pestisit kalıntı limitleri ve mikrobiyolojik kriterlere ilişkin yönetmelik referansları da yenilendi. Ayrıca, yumurtaların gıda sanayiine gönderilmesine dair ifadeler netleştirildi.
TÜKETİCİ GÜVENLİĞİ ARTACAK
tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülecek olan yeni düzenlemeyle birlikte, yumurta sektöründe kalite, şeffaflık ve tüketici güvenliğinin artırılması hedefleniyor.