USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

GASTRONOMİ FUARI AÇILDI

GASTRONOMİ FUARI AÇILDI

Gördüğümüz kadarıyla stantlardan yarısı, il dışından gelenlere tahsis edildi, geri kalanında ise Batman’lılar ürettikleri ürünleri tanıtıp satmaya başladı. Gastronomi fuarları ne yazık ki, medyada, ya da sosyal medyada paylaşıldığı gibi değil. Genellikle bu fuarlarda dışarıdan gelenleri tanıyor ve her yıl aynı kişilerle karşılaşmış oluyorsunuz.

Bu durum sadece Batman’a ait değil. İstanbul Yenikapı’daki şehirlerin gastronomi fuarlarında da durum aynıdır. Örneğin Gümüşhane için tanıtım yapılıyorsa, bu şehrimizin bilinen pestili, kömesi, üzümü, cevizi sergileniyor ve bunların bu şehrimize ait olduğunu biliyorsunuz. Ancak İstanbul’da da durum aynıdır ve Gümüşhane adına açılan standlarda yine oranın daimi esnafları yer alıyor ve kendi ürünlerini, özellikle de anlık gıda ve yiyecekleri satıyorlar.

Batman’da açılan fuarda da benzer şeyleri görüyoruz. Taşköprü sarmısağı, Kastamonu pastırması, Kayseri veya Afyon sucuğu, Malatya kaysısı, Trabzon tereyağı, Kars kaşarı ve diğer şehirlerin ürünleri sergileniyor ve Batman’lılara satılıyor. açık ve net olarak belirtmek gerekirse fuarda satılan ürünlerin hepsi Batman’daki satıcılardan daha pahalı.

Onun için buraları gezerken dikkatli olun ve albenilere aldanmadan cebinizdeki paraya ve ihtiyacınıza göre alış veriş yapın. Farklı ürünlerle karşılaşacaksınız ama, bunları Batman’daki esnafların çoğunda da bulabileceğinizi unutmayın. Bizim amacımız dışarıdan ilimize gelerek gastronomi fuarına katılanları kötülemek değil, gerçekleri göstermektir.

Gelelim Batmanlıların standlarına.

Böylesi fuarlar, o şehrin yemek kültürünü tanıtmayı sağlayan çalışmalardır ve aslında çok önemli bir sınavdır. Ben sayın vali yardımcılarımızdan birisiyle görüşürken bu konudaki endişelerimi dile getirdim ve aynı hataların bu fuarda yapılmamasını diledim.

Örneğin “DANUK” dediğimiz, buğdayın kaynatılmışı, sonrasında da öğütüldüğünde soframızı süsleyen Bulgur’dur. Ya da Karpuz çekirdeği, Tandır ekmeği ve diğer ürünler bizim yani Batman kültürünün temel taşları değiller. Bakın Mardin, Siirt ve Diyarbakır bu konuda çok mesafe almış ve Ankara’dan, İstanbul’dan günübirlik gelen turistlere hizmet vermeye başlamış, gelenler de yedikleri yemekler karşısında adeta şaşırıp kalmaktadırlar.

İçli köfte, Kaburga dolması, Bumbar, Şırdan, Meftune, I’rok, Şambörek, Sarmısaklı köfte, Perde pilav ve benzeri onlarca yemek sadece Siirt’e, Diyarbakır’a, Mardin’e ait değildir. Bu yemekler bölgenin kültürüdür ve Batman başta olmak üzere bu yemeklerin hepsi evlerde ve lokantalarda yapılmaktadır.

Bu nedenle, başlayan gastronomi festivalinde Batman da kabuğunu kırsın ve bu ve benzer ürünlerle kendisini ön plana çıkarsın. Yemek kalitesi, kullanılan malzeme ve sunum çok önemlidir. Yukarıda isimlerini saydığımız komşu şehirlere gelen yerli ve yabancı turistlere yapılan sunumlar göz kamaştırmakta ve konuklar yediklerini gittikleri şehirlerde herkese anlatıp başkalarının da bu şehirlere gelmesini sağlamaktadırlar.

Onun için yetkililerimizin ve özellikle Valiliğimizin büyük desteğini alan Kadın Kooperatiflerinin artık basit şeylerden kurtulup yukarıda örneğini verdiğimiz yemeklere yönelmeleri, hatta sağlanacak destekle Batman’da böylesine bir restoran açmaları çok önemli bir adım olur.

Standlara konulacak her şeye eyvallah diyeceğiz ama, keşke imkânımız olsa da fuar sonunda kimin hangi ürünle ne kadar satış yaptığını öğrenebilseydik. Bu atılım yapılamadığı takdirde Batman turizmdeki başarı sızlığını sürdürecek ve malum ürünlerimizle kendi kendimizi kandırmaya devam etmiş olacağız.

Bu konuda yetkililerimizin neler düşündüğünü bilmiyoruz ama, yetkililer kadar girişimcilerimizin de bu gelişmelerde payları olmalıdır. Örneğin otellerimiz, yapacakları yöresel yemek listeleriyle tur rehberleriyle görüşüp menülerde ortak karar alacak, buraya gelecek yerli turistler de bu yemekleri yedikten sonra Batman’ın da gastronomide söz sahibi olduğunu görmüş olacaklar.

Yukarıda saydığımız bölge ve Batman kültürüne ait yemekleri yapacak onlarca ustamız olduğu gibi, binlerce ev hanımı da bunları fazlasıyla yapabilecek bilgi ve yeteneğe sahiptirler. Onun için lütfen bu öneriler dikkate alınsın ve kendi kendimizi kandırma süreci sonlandırılsın.

Tandır ekmeği, karpuz çekirdeği, gözleme gibi yiyeceklerin günümüzde yeri kalmadığı gibi turistler ve yabancılar farklı ve yöresel yemekleri tercih etmektedirler. Umarım bu gastronomi bir milat olur ve Batman turizmi için de başlangıç olup turizmdeki hedefimize ulaşmış oluruz.

Hoşça kalınız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ