?>

4/B'liler için kanun teklifi verildi

SAĞLIK - 6 yıl önce

HDP’li İpekyüz, Anayasanın eşitlik ilkesi gereği 4B statüsündeki sağlık çalışanlarının kadroya alınarak meslektaşları ile eşit haklara sahip olmaları için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini gerekçeleriyle TBMM araştırma önergesi verdi.
DP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, TBMM’ye araştırma önergesi verdi. Meclis Başkanlığına Kanun Teklifi veren HDP’li İpekyüz, Anayasanın eşitlik ilkesi gereği 4B statüsündeki sağlık çalışanlarının kadroya alınarak meslektaşları ile eşit haklara sahip olmaları için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini gerekçeleriyle bildirdi. TBMM’ye verdiği teklifte sağlık alanının çok tehlikeli iş alanları kapsamında olduğunu belirten HDP Milletvekili İpkeyüz, “sağlık hizmeti bir bütündür ve ekip işidir. 4B’li (süresiz sözleşmeli) çalışanlar da aynı riskle, aynı ortamda çalışıp, aynı işi yapmaktadır. Kadrolu-kadrosuz aynı şartlarda eşit hizmet üreten sağlık çalışanlarının hakları söz konusu olduğunda ise eşitsizlikler devreye girmektedir. Sağlık alanında hâlihazırda on binlerce 4B’li sağlık emekçisi bulunmaktadır. Süresiz sözleşmeliler, birçok haktan yararlanamadan, tayin hakları olmadan, güvencesiz, baskı altında çalışmaktadır.  Üstelik uzun süredir sağlık alanında yapılan bütün atamalar kadrosuz yapılmakta, pandemi süresince sağlık emekçilerine duyulan ihtiyacın daha da artması üzerine yapılan ek atamalar bile kadrosuz, güvencesiz, sözleşmeli yapılmaktadır. 4B statüsünde çalışanların işten çıkarılma prosedürleri ve gerekçeleri 4A’ya göre farklıdır” dedi.
“4/B’LİLER AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLAYAMIYOR”
HDP Batman Milletvekili Dr. Necdet İpekyüz Sağlık alanında çalışan 4B statüsünde çalışanların kadroya alınmasına ilişkin verdiği Kanun Teklifinde ayrıca 4B’liler ailelerinden uzakta çalışmaya zorlanmakta, aile bütünlüğünü sağlayamadığını ifade etti. Eş durumu atamaları çok istisnai koşullarda sağlandığını ve sağlık alanında hizmet üretenlere tanınan eğitim hakkı tayinlerinden 4B’li çalışanlar yararlanamadığını sözlerine ekleyen İpekyüz, “eğitim gibi temel bir haktan mahrum bırakılmaktadır. Kurum içi sınavla görevde yükselme ve unvan değişikliği yapmaları mümkün değildir. Yıllık izinleri sonraki yıla devretmemekte, yıl içinde idarecilerin kullandırılmasına izin vermediği durumda o yıl için yıllık izin hakkını kaybetmektedir. Ayrıca kamu çalışanlarına çeşitli mazeretler durumunda tanınan ücretsiz izin hakkı da 4B’lilere tanınmamaktadır. Yine 4B’liler için hastalık izni kullanımında kısıtlamalar ve hak kayıpları vardır. 2 günden fazla olan hastalık raporlarında belirli oranda ücret kaybı oluşmakta, 9 aydan fazla süren sürekli iş göremezlik halinde sözleşmeleri tek taraflı feshedilebilmektedir” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

BATMAN’DA POLİS MEMURU VEFAT ETTİ

2020-07-04 13:32 - GÜNDEM

BİR ZAMANLAR BATMAN!

2020-07-08 09:41 - KÜLTÜR

Gercüş’e 17 korucu alınacak

2020-07-02 12:42 - GÜNDEM

BATMAN'DA KORONA CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR

2020-07-08 14:30 - SAĞLIK

KORONA’DAN BİR GÜNDE 5 VEFAT

2020-07-06 16:01 - SAĞLIK

ÇAKMAK’TAN BAŞGAD’A ZİYARET

2020-07-02 12:38 - YEREL

Kale duvarında çökme riski

2020-07-06 15:59 - YAŞAM

2020-07-06 11:50 - YEREL

Kaplumbağa kurtarma seferberliği

2020-07-05 17:41 - YAŞAM

ILISU BARAJINDA TEKNECİLER KAVGA ETTİ

2020-07-06 15:56 - YAŞAM

İlgili Haberler

ALZHEİMER HASTALARINA GPRS CİHAZI DAĞITILDI

15:12 - SAĞLIK

SAĞLIK EKİPLERİ KADINLAR İÇİN SEFERDE

10:36 - SAĞLIK

160 ÖĞRENCİYE SAĞLIK TARAMASI

16:42 - SAĞLIK

200 YATAKLI YENİ HASTANE YAPILACAK

09:33 - SAĞLIK

DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ’NDE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

14:32 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

7 ARAÇ BİRBİRİNE GİRDİ

16:43 - YEREL

ALZHEİMER HASTALARINA GPRS CİHAZI DAĞITILDI

15:12 - SAĞLIK

YOĞUN YAĞIŞLAR HASTALIK RİSKİNİ ARTIRIYOR

15:01 - YEREL

PLAKA DEĞİŞİMİNDE ŞOFÖRLER ODASINDA YOĞUNLUK

14:27 - YEREL

İŞ DÜNYASI VERGİ VE SGK YAPILANDIRMASINI BEKLİYOR

14:23 - YEREL