?>

BAYRAMDA DİJİTAL TUZAKLARA DİKKAT

Ticaret Bakanlığından bayram öncesi dolandırıcılık uyarısı

GÜNDEM - 1 ay önce

Ticaret Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesinde artış gösteren dijital ve finansal dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, vatandaşların dini duygularının istismar edilerek sahte kurban bağışı ve yardım toplama yöntemleriyle dolandırıcılık girişimlerinin arttığının gözlemlendiği belirtildi.
Açıklamada, kısa mesaj yoluyla "Bayram ikramiyesi hesabınıza yatırıldı." benzeri bağlantılar gönderildiği, telefon aramalarıyla sahte bağış toplama yöntemlerinin kullanıldığı ifade edildi.
Bayram dönemlerinde şehirlerarası yolculukların artmasıyla birlikte Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ödemelerinin de dolandırıcılık girişimlerine konu edildiği kaydedildi. Vatandaşların "Geçiş ihlaliniz bulunmaktadır, ödeme için tıklayınız." şeklindeki mesajlarla sahte ödeme sayfalarına yönlendirildiği ve hesap bilgilerinin ele geçirilmesinin hedeflendiği bildirildi.

"BAĞLANTILARA GİRİŞ YAPILMAMALI"

Bakanlık açıklamasında, dolandırıcılık mağduru olunmaması için bilinmeyen kişilerle hesap bilgileri, şifre ve kişisel verilerin paylaşılmaması gerektiği vurgulandı.
Gelen mesajlardaki bağlantılara giriş yapılmaması gerektiği belirtilen açıklamada, işlemlerin yalnızca resmî kurumların internet siteleri ve uygulamaları üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edildi.

"OLTALAMA YÖNTEMLERİNE KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI"

Açıklamada, "Kredi kartı aidatınızı geri almak için tıklayınız." "Dosya masrafları iade ediliyor." ve "Devlet destekli krediniz hazır." gibi mesajlarla vatandaşların hedef alındığı belirtilerek, bu yöntemlerle zararlı yazılımlar yüklenebileceği veya bankacılık bilgilerine erişim sağlanabileceği kaydedildi.
"Oltalama (Phishing)" olarak adlandırılan siber dolandırıcılık yöntemlerine karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiği ifade edilen açıklamada, bilinmeyen numaralardan gelen kısa mesaj ve elektronik postalardaki bağlantılara giriş yapılmaması gerektiği bildirildi.
Bankaların arayüz görünümlerinin taklit edilmesine ve sahte internet adreslerine karşı adres çubuğundaki bilgilerin dikkatle kontrol edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, kişisel bilgi ve şifre paylaşımı yapılan şüpheli işlemlerde derhal bankalarla iletişime geçilmesi ve dolandırıcılık durumlarında kolluk kuvvetlerine başvurulması gerektiği kaydedildi.

"GENÇLER VE İLERİ YAŞTAKİ VATANDAŞLAR RİSK ALTINDA"

Bakanlık açıklamasında, dijital mecralarda ürün veya hizmet karşılığında kişisel hesaplara para gönderilmesi yerine güvenli ödeme sistemlerinin tercih edilmesi gerektiği ifade edildi.
Gençlerin sosyal medya tuzaklarına, ileri yaştaki vatandaşların ise panik ve telaşa neden olan telefon aramalarına karşı daha fazla risk altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, özellikle oyun platformları üzerinden bahis, sanal kumar ve sahte kripto para dolandırıcılığı girişimlerine karşı ebeveynlerin dikkatli olması gerektiği bildirildi. 
Haftanın Öne Çıkanları

BATMAN’DA SAHA SİYASETİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

2026-05-19 17:29 - RÖPORTAJ

BATMANLI GENÇLER ABD’DE DÜNYAYI GERİDE BIRAKTI

2026-05-17 21:29 - TEKNOLOJİ

5 BİN KÖYDE ENERJİ ALTYAPISI YENİLENECEK

2026-05-18 13:59 - TEKNOLOJİ

DÜNYA MÜZİKLERİ” KONSERİNE TAM NOT

2026-05-18 16:39 - KÜLTÜR

BATMAN DEVLET TİYATROLARI SAHNESİ HİZMETE AÇILDI

2026-05-18 11:07 - KÜLTÜR

DEPREM BATMAN’DA DA HİSSEDİLDİ

2026-05-20 09:11 - GÜNDEM

İBRAHİM HALİL GÜNEŞ’TEN İLK ROMAN: "DURUŞ"

2026-05-17 13:01 - KÜLTÜR

SALİH SELMAN BATMANLI GENÇLERLE BULUŞTU

2026-05-13 18:12 - YEREL

İŞTE BATMAN’IN GÜN GÜN SEMT PAZARI REHBERİ

2026-05-19 12:57 - YEREL

HAFIZLIK PROJE ORTAOKULU’NA YOĞUN İLGİ

2026-05-18 16:35 - YEREL

İlgili Haberler

KPSS BAŞVURULARI BAŞLADI

11:10 - GÜNDEM

HEGEM’DEN ÇARPICI UYARI

14:49 - GÜNDEM

SIFIR DANE KAYBI, SIFIR ANIZ YANGINI!

14:47 - GÜNDEM

PERDE KAPANDI, TÜRK SİNEMASI KADİR İNANIR'A VEDA EDİYOR

00:57 - GÜNDEM

BATMANLI KAYMAKAM ENES ÖZKAN’A YENİ GÖREV

22:35 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

17 YIL 6 AY HAPİS CEZASIYLA ARANIYORDU

11:22 - ASAYİŞ

ÇAY MAHALLESİ'NDE KORKU DOLU ANLAR

09:50 - YAŞAM

İMARA AYKIRIYDI, YIKILDI

08:34 - YEREL

PARKLAR DAHA KONFORLU ALANLARA KAVUŞUYOR

16:19 - YEREL

MÜKELLEFLERE TAKSİTLENDİRME KOLAYLIĞI

16:12 - YEREL