?>

CORONAVİRUS TESPİH SATICILARINI DA ETKİLEDİ

Coronavirus salgını birçok sektörde olduğu gibi tespih satışının da büyük oranda düşmesine neden oldu.

YAŞAM - 6 yıl önce

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) salgını sonrası tespih piyasası da olumsuz yönde etkilendi. Batman’da bir çayevinde kurulan tespih pazarında satışa sunulan tespihlerin alımında ciddi bir azalma görünüyor. Haftanın belirli bir günü bölge illerindeki tespih satıcı ve alıcılarının toplandığı çayevinde birbirinden farklı tespihler satışa sunuluyor. ‘Tespih Borsası’ olarak da adlandırılan ve tespihseverlerin uğradığı mekânda, 5 TL’den 20 bin liraya kadar tespih bulmak mümkün.  Tespih satıcıları, pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıllara oranla tespih satışının büyük oranda düştüğünü belirttiler. Her sektör gibi kendilerinin de salgından etkilendiğini ifade eden tespih satıcıları, tespihlere talebin eskiye nazaran azaldığını kaydettiler.

“BAZEN HAFTADA BİR TESPİH SATMIYORUZ”

Yine de tespih meraklılarının tespih almaya geldiğini dile getiren tespih satıcısı Salih Aksu, “Her hafta burada tespih pazarı kuruluyor. Tespih fiyatları 10 liradan başlıyor 20 bin liraya kadar çıkıyor. Buraya teşbih koleksiyoncuları ve meraklılar gelip alıyor. Herkes kendi kısmetini kazanıyor. Bazen haftada bir tespih satmıyoruz. Bazen de günde 10 tespih sattığımız oluyor. Tespih meraklısı çok var. Bunların arasında askeri, memuru, kaymakamı, koleksiyoncusu, hatta valiler bile var. Tespih meraklısı her kesimden var. Bazı müşterilerimiz bir, bazıları ise 10 veya 20 tespih alıyor.” dedi.

 “Tespih hastası olanlar var”

Yaklaşık 20 yıldır tespih işiyle uğraştığını aktaran bir diğer tespih satıcısı Ramazan Demir, “Elimizde her insanın zevkine ve isteğine göre tespih bulunuyor. Damla, kehribar, bağ, sıkma, işleme, Erzurum gibi çok sayıda tespih çeşidi var. Tespihlerimiz her hafta gelip satıyoruz. Dışardan millette geliyor. Adana, Şanlıurfa, İstanbul’dan, her yerden gelen var. Tespih hastası olanlar var. Koleksiyoncular, alıp satanlar var. Bizlerde toptan satıyoruz. 600 bin liralık tespih satıldığını dahi gördüm. Bazı tespihlerin üzerinde işçiler 3-4 ay çalışıyor. Fiyatlar tespihlere göre değişiyor.” diye konuştu.
 “Bu sıralar tespihe ilgi biraz düşük”
Tespihin bir sektör haline geldiğini vurgulayan Mehmet Şerif Altacı ise şunları söyledi: “18 yıldır bu işi yapıyorum. Türkiye genelinde geziyorum. Türkiye genelinde tespihe ilgi var. Hem Türkiye’de hem de bazı Ortadoğu ülkesinde tespih işi de artık bir sektör haline geldi. Salgından dolayı bu sıralar tespihe ilgi biraz düşük. İnsanlar daha temkinli yaklaşıyor. Birde doların yükselmesi de etkiledi. Tespih fiyatları değişiyor. 200 yıllık Osmanlı tespihleri var. Bunlar biraz eski olduğu için piyasada az sayıda bulunmaktadır.”(
Haftanın Öne Çıkanları

HAC MALZEMESİ SATANLAR ZORDA

2020-10-01 12:14 - YEREL

BATMAN MARKASI BÜYÜYOR

2020-09-30 13:26 - YAŞAM

BATMANDA VEFAT EDENLER

2020-10-02 11:27 - YEREL

DEVA’DAN YARASALAR’A ZİYARET

2020-10-05 16:09 - SİYASET

KÖYLERDE KORONA UYARISI

2020-10-05 12:57 - SAĞLIK

SON DAKİKA BÜYÜSÜ!

2020-10-04 17:14 - SPOR

4 DOSYASI VARDI

2020-09-30 17:01 - YEREL

İPEKYÜZ, EKONOMİYİ DEĞERLENDİRDİ

2020-10-01 12:19 - EKONOMİ

Kanaldan yılda 200 Milyon TL kazanç

2020-10-06 16:47 - EKONOMİ

Hayvancılığa 27 milyon TL destek

2020-10-06 16:48 - YAŞAM

İlgili Haberler

MURAT USTA’DAN “HERKES ET YESİN” KAMPANYASI

11:22 - YAŞAM

ŞENLİK COŞKUSU USTALAR VEFA

13:47 - YAŞAM

MUSTAFA RAMANLI PARKI’NDA TÜRK HALK MÜZİĞİ RÜZGÂRI

13:29 - YAŞAM

ÇAY MAHALLESİ'NDE KORKU DOLU ANLAR

09:50 - YAŞAM

TALEP ARTTI, STOKLAR AZALDI

16:34 - YAŞAM

Günün Manşetleri

NASIROĞLU, TRANSFER SÜRECİNİN PERDE ARKASINI ANLATTI

16:26 - SPOR

BATMAN'DA 35 MİLYAR LİRALIK YATIRIM MASADA

16:09 - YEREL

463 PERSONELE SERTİFİKA VERİLDİ

16:03 - YEREL

ÖĞRENCİLER İÇİN STAJ KÖPRÜSÜ KURULDU

16:01 - YEREL

DİM GÜVEN TAZELEDİ, KGK'DA YENİ DÖNEM BAŞLADI

15:59 - YEREL