?>

DEPREM TRAVMASINA DİKKAT!

SAĞLIK - 3 yıl önce

Yetişkin bireylerin depremin psikolojik etkilerine maruz kalması travma yaşamalarına sebep olabilir.  Deprem psikolojisinin oluşturduğu travmalar ve buna bağlı yetişkinlerde kalıtsal etkilerine değinen Çocuk Gelişim Uzmanı Derya Deniz Öztürk, yetişkinler olarak kendimizi psikolojik travmalara sokmamızın kendimiz ve çevremize zararlı olduğunu belirtti. Türkiye'de merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 10 ilde yaşanan depremlerde birçok bina yıkıldı ve yüzlerce vatandaş hayatını kaybetti. Deprem, her yönüyle insanı ve çevreyi etkileyen bir afet olmakla birlikte sonrasında insan psikolojisinde oluşturduğu travmalar ve buna bağlı kalıtsal etkilerinden kurtulma ve depremzedelere karşı nasıl davranılması noktasında uzmanlar uyarıyor.
"DEPREM BÖLGESİNDEKİ VATANDAŞLARIMIZ BİRİNCİ TRAVMAYI YAŞARKEN BİZLER DE ONLARLA BİRLİKTE İKİNCİ TRAVMAYI YAŞAMAKTAYIZ"
Deprem sonrasında yetişkin bireyler olarak empati kurma yeteneğimizin çok geliştiğini belirten Öztürk, "Ağlama, kriz, şok etkisi, çocuklara sevdiklerimize karşı düşkünlük ve uyku bozuklukları yaşamak normaldir. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız orada birinci travmayı yaşarken, bizler de onlarla birlikte ikinci travmayı yaşamaktayız. Yaklaşık bir ay süre boyunca normal yaşanan olaylara duygusal olarak tepki vermek gayet normaldir. Bir ay sonrasında hala uyku bozuklukları, kabızlık, şok etkisinde kalma, panik atak krizleri ve psikolojik olarak ağlama krizleri devam ediyorsa bir psikologdan destek almak gerekiyor." dedi.

"PSİKOLOJİMİZİ GÜÇLÜ TUTALIM"

Artık rutin hayata arkadaşlarımızla vakit geçirmeye ve normal iş seyrimize dönmemiz gerektiğini söyleyen Öztürk, "Psikolojimizi güçlü tutarak deprem bölgesindeki insanlara dua etmek ve maddi olarak elimizden geldiği kadar destekte bulunmaktır. Yetişkinler olarak kendimizi psikolojik travmalara sokarsak hem kendimize hem de yakınlarımıza zarar vermiş oluruz. Süreç içerisinde bizler evlerimizde ailelerimizi çocuklarımızın tüm gün boyunca deprem haberlerini izlemeyi maruz bırakmaktayız. Aileler olarak çocuklarımızı deprem haberlerinden soyutlayarak rutin hayatlarına onları döndürmemiz gerekiyor." diye belirtti.
Haftanın Öne Çıkanları

RPA İÇİN ROBOT KİRALANACAK

2023-02-16 11:29 - TEKNOLOJİ

KURTALAN’DA GES PROJESİ

2023-02-13 10:24 - TEKNOLOJİ

HASTANEYE FANCOİL ALINACAK

2023-02-12 15:53 - TEKNOLOJİ

MARKA LİMANI’NIN BÜTÜN GELİRLERİ AFETZEDELERE

2023-02-13 16:06 - GÜNDEM

DEPREMZEDELERE 500 ADET SOBA

2023-02-16 12:53 - SİYASET

SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIMI

2023-02-14 11:35 - EĞİTİM

DEMİR, İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDI

2023-02-15 17:34 - GÜNDEM

KAZALAR PEŞ PEŞE

2023-02-17 11:53 - GÜNDEM

ÇAMAŞIR MAKİNESİNDEN SOBA DÖNÜŞÜMÜ

2023-02-12 16:41 - YAŞAM

KÜÇÜK MUHAMMED’TEN ANLAMLI DAVRANIŞ

2023-02-14 16:01 - GÜNDEM

İlgili Haberler

VATANDAŞ MEMNUNİYETİ İÇİN YENİ ADIM

13:30 - SAĞLIK

BATMAN'A 12 HEKİM KADROSU, NADİR UZMANLIK ALANLARI DA LİSTEDE

00:07 - SAĞLIK

AKUPUNKTUR KRONİK AĞRILARDA YÜZDE 85 BAŞARI SAĞLIYOR

10:28 - SAĞLIK

BATMANLI BİR HEKİM DAHA PROFESÖRLÜK UNVANI ALDI

15:53 - SAĞLIK

KUDUZLA MÜCADELEDE YENİ YOL HARİTASI

17:35 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

KARDELEN MAHALLESİ MUHTARINDAN MÜDÜR ALTUNÇ'A PLAKET

16:09 - YEREL

DERE YATAĞINDAKİ CESEDİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

15:55 - ASAYİŞ

DİREKSİYON HAKİMİYETİNİ KAYBETTİ, REFÜJE ÇARPTI

15:26 - YEREL

KIŞIN KAPANAN YAYLA YOLLARI AÇILDI

14:58 - YEREL

36 ÜLKEDE, TEK HEDEF: İYİLİK

14:35 - YEREL