?>

DEPREM TRAVMASINA DİKKAT!

SAĞLIK - 3 yıl önce

Yetişkin bireylerin depremin psikolojik etkilerine maruz kalması travma yaşamalarına sebep olabilir.  Deprem psikolojisinin oluşturduğu travmalar ve buna bağlı yetişkinlerde kalıtsal etkilerine değinen Çocuk Gelişim Uzmanı Derya Deniz Öztürk, yetişkinler olarak kendimizi psikolojik travmalara sokmamızın kendimiz ve çevremize zararlı olduğunu belirtti. Türkiye'de merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 10 ilde yaşanan depremlerde birçok bina yıkıldı ve yüzlerce vatandaş hayatını kaybetti. Deprem, her yönüyle insanı ve çevreyi etkileyen bir afet olmakla birlikte sonrasında insan psikolojisinde oluşturduğu travmalar ve buna bağlı kalıtsal etkilerinden kurtulma ve depremzedelere karşı nasıl davranılması noktasında uzmanlar uyarıyor.
"DEPREM BÖLGESİNDEKİ VATANDAŞLARIMIZ BİRİNCİ TRAVMAYI YAŞARKEN BİZLER DE ONLARLA BİRLİKTE İKİNCİ TRAVMAYI YAŞAMAKTAYIZ"
Deprem sonrasında yetişkin bireyler olarak empati kurma yeteneğimizin çok geliştiğini belirten Öztürk, "Ağlama, kriz, şok etkisi, çocuklara sevdiklerimize karşı düşkünlük ve uyku bozuklukları yaşamak normaldir. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız orada birinci travmayı yaşarken, bizler de onlarla birlikte ikinci travmayı yaşamaktayız. Yaklaşık bir ay süre boyunca normal yaşanan olaylara duygusal olarak tepki vermek gayet normaldir. Bir ay sonrasında hala uyku bozuklukları, kabızlık, şok etkisinde kalma, panik atak krizleri ve psikolojik olarak ağlama krizleri devam ediyorsa bir psikologdan destek almak gerekiyor." dedi.

"PSİKOLOJİMİZİ GÜÇLÜ TUTALIM"

Artık rutin hayata arkadaşlarımızla vakit geçirmeye ve normal iş seyrimize dönmemiz gerektiğini söyleyen Öztürk, "Psikolojimizi güçlü tutarak deprem bölgesindeki insanlara dua etmek ve maddi olarak elimizden geldiği kadar destekte bulunmaktır. Yetişkinler olarak kendimizi psikolojik travmalara sokarsak hem kendimize hem de yakınlarımıza zarar vermiş oluruz. Süreç içerisinde bizler evlerimizde ailelerimizi çocuklarımızın tüm gün boyunca deprem haberlerini izlemeyi maruz bırakmaktayız. Aileler olarak çocuklarımızı deprem haberlerinden soyutlayarak rutin hayatlarına onları döndürmemiz gerekiyor." diye belirtti.
Haftanın Öne Çıkanları

KURTALAN’DA GES PROJESİ

2023-02-13 10:24 - TEKNOLOJİ

RPA İÇİN ROBOT KİRALANACAK

2023-02-16 11:29 - TEKNOLOJİ

HASTANEYE FANCOİL ALINACAK

2023-02-12 15:53 - TEKNOLOJİ

BATMANLI GASSAL SAYISI 74’E ÇIKTI

2023-02-12 16:39 - -

İRAZ MOTORS YENİ YERİNDE

2023-02-13 16:03 - YEREL

USALAN, BİR EV BAĞIŞLADI

2023-02-16 16:12 - GÜNDEM

HAFTA SONUNDA 5 CENAZE DAHA GELDİ

2023-02-12 16:43 - GÜNDEM

YARDIMLAŞMA ÖRNEĞİ

2023-02-16 16:17 - GÜNDEM

SUÇEKEN KÖYÜ KADINLARINDAN EKMEK YARDIMI

2023-02-12 17:38 - GÜNDEM

YARALI DEPREMZEDELER ZİYARET EDİLDİ

2023-02-13 16:03 - SİYASET

İlgili Haberler

ALZHEİMER HASTALARINA GPRS CİHAZI DAĞITILDI

15:12 - SAĞLIK

SAĞLIK EKİPLERİ KADINLAR İÇİN SEFERDE

10:36 - SAĞLIK

160 ÖĞRENCİYE SAĞLIK TARAMASI

16:42 - SAĞLIK

200 YATAKLI YENİ HASTANE YAPILACAK

09:33 - SAĞLIK

DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ’NDE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

14:32 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

7 ARAÇ BİRBİRİNE GİRDİ

16:43 - YEREL

ALZHEİMER HASTALARINA GPRS CİHAZI DAĞITILDI

15:12 - SAĞLIK

YOĞUN YAĞIŞLAR HASTALIK RİSKİNİ ARTIRIYOR

15:01 - YEREL

PLAKA DEĞİŞİMİNDE ŞOFÖRLER ODASINDA YOĞUNLUK

14:27 - YEREL

İŞ DÜNYASI VERGİ VE SGK YAPILANDIRMASINI BEKLİYOR

14:23 - YEREL