?>

DEPREM TRAVMASINA DİKKAT!

SAĞLIK - 2 yıl önce

Yetişkin bireylerin depremin psikolojik etkilerine maruz kalması travma yaşamalarına sebep olabilir.  Deprem psikolojisinin oluşturduğu travmalar ve buna bağlı yetişkinlerde kalıtsal etkilerine değinen Çocuk Gelişim Uzmanı Derya Deniz Öztürk, yetişkinler olarak kendimizi psikolojik travmalara sokmamızın kendimiz ve çevremize zararlı olduğunu belirtti. Türkiye'de merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 10 ilde yaşanan depremlerde birçok bina yıkıldı ve yüzlerce vatandaş hayatını kaybetti. Deprem, her yönüyle insanı ve çevreyi etkileyen bir afet olmakla birlikte sonrasında insan psikolojisinde oluşturduğu travmalar ve buna bağlı kalıtsal etkilerinden kurtulma ve depremzedelere karşı nasıl davranılması noktasında uzmanlar uyarıyor.
"DEPREM BÖLGESİNDEKİ VATANDAŞLARIMIZ BİRİNCİ TRAVMAYI YAŞARKEN BİZLER DE ONLARLA BİRLİKTE İKİNCİ TRAVMAYI YAŞAMAKTAYIZ"
Deprem sonrasında yetişkin bireyler olarak empati kurma yeteneğimizin çok geliştiğini belirten Öztürk, "Ağlama, kriz, şok etkisi, çocuklara sevdiklerimize karşı düşkünlük ve uyku bozuklukları yaşamak normaldir. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız orada birinci travmayı yaşarken, bizler de onlarla birlikte ikinci travmayı yaşamaktayız. Yaklaşık bir ay süre boyunca normal yaşanan olaylara duygusal olarak tepki vermek gayet normaldir. Bir ay sonrasında hala uyku bozuklukları, kabızlık, şok etkisinde kalma, panik atak krizleri ve psikolojik olarak ağlama krizleri devam ediyorsa bir psikologdan destek almak gerekiyor." dedi.

"PSİKOLOJİMİZİ GÜÇLÜ TUTALIM"

Artık rutin hayata arkadaşlarımızla vakit geçirmeye ve normal iş seyrimize dönmemiz gerektiğini söyleyen Öztürk, "Psikolojimizi güçlü tutarak deprem bölgesindeki insanlara dua etmek ve maddi olarak elimizden geldiği kadar destekte bulunmaktır. Yetişkinler olarak kendimizi psikolojik travmalara sokarsak hem kendimize hem de yakınlarımıza zarar vermiş oluruz. Süreç içerisinde bizler evlerimizde ailelerimizi çocuklarımızın tüm gün boyunca deprem haberlerini izlemeyi maruz bırakmaktayız. Aileler olarak çocuklarımızı deprem haberlerinden soyutlayarak rutin hayatlarına onları döndürmemiz gerekiyor." diye belirtti.
Haftanın Öne Çıkanları

KURTALAN’DA GES PROJESİ

2023-02-13 10:24 - TEKNOLOJİ

BATMANLI GASSAL SAYISI 74’E ÇIKTI

2023-02-12 16:39 - -

RPA İÇİN ROBOT KİRALANACAK

2023-02-16 11:29 - TEKNOLOJİ

HASTANEYE FANCOİL ALINACAK

2023-02-12 15:53 - TEKNOLOJİ

İRAZ MOTORS YENİ YERİNDE

2023-02-13 16:03 - YEREL

HAFTA SONUNDA 5 CENAZE DAHA GELDİ

2023-02-12 16:43 - GÜNDEM

YARDIMLAŞMA ÖRNEĞİ

2023-02-16 16:17 - GÜNDEM

SUÇEKEN KÖYÜ KADINLARINDAN EKMEK YARDIMI

2023-02-12 17:38 - GÜNDEM

DEPREMZEDELERE UMUT OLDULAR

2023-02-15 12:38 - SAĞLIK

BATMANLILAR GÜN BOYU ÇALIŞIYOR

2023-02-16 12:59 - YAŞAM

İlgili Haberler

BAYRAMDA ŞEKER VAR AMA SINIR DA VAR

12:01 - SAĞLIK

BAYRAM SOFRASI SADECE LEZZET DEĞİL, SAĞLIK DA SUNMALI

12:50 - SAĞLIK

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN İLK ADIM

14:09 - SAĞLIK

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN E-RAPOR UYGULAMASI

13:47 - SAĞLIK

YAZ SICAKLARINA DİKKAT!

15:05 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

BATMAN’DA BIÇAKLI SALDIRI

21:12 - ASAYİŞ

BATMAN'DA ROBOTLAR YARIŞIYOR

17:07 - TEKNOLOJİ

GAZZE SOYKIRIM ABLUKASINA TERKEDİLEMEZ

16:40 - GÜNDEM

BUĞDAY VE ARPA DÜŞÜNDÜRÜYOR!

16:32 - YEREL

MAKSAT GERÇEK BARIŞSA DESTEKLİYORUZ

16:18 - SİYASET