?>

Dijital ekrana sürekli bakmanın zararları nelerdir?

TEKNOLOJİ - 3 yıl önce

Dijital ekrandan yayılan zararlı ışınlar ve sürekli odaklanmak zorunda kalınmasını değerlendiren uzmanlar dijital ekran başında kalma süresinin ne kadar olması gerektiğini açıkladı.

Göz Doktoru Uzman Operatör Mehmet Dağlı, dijital ekrana sürekli bakmanın yan etkilerini, ekran başındaki duruş pozisyonunu ve çocuklarda göz tembelliği üzerine konuştu.

“40 dakika da bir 15 dakika ara vermemiz ve günde dört ile altı saatten fazla bakmamamız gerekir”

Dijital ekrana sürekli bakmanın yan etkilerinden bahseden Dağlı, “Dijital ekrandan gelen zararlı ışınlar ve sürekli odaklanmak zorunda kalındığı için akomodasyon dediğimiz bir olayla göz, kaşlar ve ensede ağrılar olabilir. Bunları önlemek için ekrandan gelen zararlı ışınları engelleyen mavi kaplamalı camlar kullanılarak bu etkiler ekarte edilebilir. Akomodasyon sorunu ise gözün sürekli ekrana bakma esnasında göz merceği kasılarak yakını görmemizi sağlar. Bunun sürekli kasılması göz, kaş ve ensede ağrılara neden olabilir. Bu nedenle 40 dakika da bir 15 dakika ara vermemiz ve günde dört ile altı saatten fazla bakmamamız gerekir.” ifadelerini kullandı
Dijital ekran karşısında kişinin pozisyonuna değinen Dağlı, “Dijital ekrana bakarken klavye kullanılıyorsa yüksekliği, mesafesi ve baş pozisyonu çok önemlidir. En önemlisi sürekli akomodasyon olması sonucunda oluşabilecek baş ve göz ağrılarıdır. Günümüzde küçük yaşlardan itibaren telefonlara, tabletlere ve bilgisayarlara bakılması sonucu akomodasyon ve miyopi insidansının arttığını görüyoruz ve miyopinin de ilerlemesinin daha hızlandığını tespit edebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Gözün sarı noktadaki görme yeteneğini engelleyen bir durum var ise tespit edilip ekarte edilmesi lazımdır”

Çocuklarda göz tembelliği üzerine konuşan Dağlı, “Çocuklarda görme, uzaktan gelen ışınlar, kornea ve lens ile birlikte odaklanarak sarı noktaya düşer. Sarı noktadaki hücreler yedi yaşına kadar görmeyi öğrenirler. Yani doğuştan görme yeteneği çok gelişmiş değildir. Eğer sarı noktadaki hücreler, yedi yaşına kadar görme yeteneği iyi gelişmezse o yaştan sonra artık çok fazla gelişmez. Bunun için sarı noktaya gelen net görüntünün tespit edilmesi gerekir. Gözün sarı noktadaki görme yeteneğini engelleyen bir durum var ise tespit edilip ekarte edilmesi lazımdır. Bunun için de mutlaka çocuklarımızın en geç bir veya iki yaşlarında muayene edilmesi gerekir. O yaştan sonra görme yeteneği gelişmediği için ambiyopi gelişiyor ve bunun tedavisi çok zor oluyor.” sözlerini kullandı. 
Haftanın Öne Çıkanları

Dijital ekrana sürekli bakmanın zararları nelerdir?

2022-09-17 14:18 - TEKNOLOJİ

KOÇERO’NUN OĞLU KAZADA ÖLDÜ

2022-09-15 16:01 - GÜNDEM

BÖLGENİN PEYNİR İHTİYACINI KARŞILIYOR

2022-09-15 11:31 - YEREL

İNFAZ MI EDİLDİ?

2022-09-11 15:30 - GÜNDEM

BATMAN’A METAL İŞLERİ SANAYİ SİTESİ

2022-09-15 15:55 - GÜNDEM

ŞAHMAR AİLESİNDE ÇİFTE MUTLULUK

2022-09-12 16:13 - YEREL

DOKTOR IĞDIR, TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU

2022-09-11 15:28 - SPOR

TOPRAK KORUMA KURULU TOPLANDI

2022-09-10 14:40 - YEREL

622 SURİYELİ GELİNİMİZ OLDU

2022-09-14 16:43 - YAŞAM

İŞ KURASINA GİRECEKLERİN İSİM LİSTESİ

2022-09-13 14:21 - GÜNDEM

İlgili Haberler

YAPAY ZEKA GENÇLERİN CEBİNDE, YAŞLILARIN UZAĞINDA

17:06 - TEKNOLOJİ

YAPAY ZEKÂ SİYASİ ALGIYI ŞEKİLLENDİREBİLİR

12:48 - TEKNOLOJİ

İNSAN–BOT AYRIMI YOK OLUYOR

10:38 - TEKNOLOJİ

İNTERNET GENELİNDE ERİŞİM SORUNU: X VE BİRÇOK SİTE ÇÖKTÜ

16:24 - TEKNOLOJİ

GOOGLE MAPS'E YAPAY ZEKA DESTEĞİ

10:59 - TEKNOLOJİ

Günün Manşetleri

PERDE AÇILIYOR

14:12 - KÜLTÜR

BATMANX SAHAYA İNDİ

13:29 - EĞİTİM

AK PARTİ’DEN ODA SEÇİMLERİNE NET MESAFE

17:25 - YEREL

ORTADA ÇUKUR VAR, YANDAN GEÇ!

17:24 - YEREL

PARK HALİNDEKİ OTOMOBİLDE SÜRÜCÜ ÖLÜ BULUNDU

17:22 - ASAYİŞ