?>

ET FİYATLARINI DÜŞÜRECEK Mİ?

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı için 600 bin besilik dana ithal edecek. Bakanlığın 600 bin dana ithal etmesini olumlu karşıladıklarını belirten sektör temsilcileri, bu durumun ciddi oranda artan et fiyatlarını düşüreceğini söyledi.

GÜNDEM - 2 yıl önce

Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, yaptığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yükselen et fiyatlarını düşürmek için bu yıl içerisinde 600 bin besilik dana ithal edeceğini belirtti.
Bakanlığın bu adımının son yıllarda ciddi artış gösteren et fiyatlarını düşüreceğine inandıklarını ifade eden Rüzgar, ancak Türkiye'nin kırmızı ette dışa bağımlı bir ülke olmaktan çıkması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin, 2024 yılı içerisinde 20 ülkeden toplam 600 bin büyükbaş besili hayvan ithal edeceğini aktaran Rüzgar, bu hayvanların çiftlik sahipleri ve işletmeleri olan üreticilere verileceğini kaydetti.
Mehmet Ali Rüzgar
"HAYVANLAR İLK 4 AY SATILAMAYACAK"
Her bir besiciye kapasitelerinin yüzde 20'si verileceğini dile getiren Rüzgar, "Bu şekilde ülkeye 600 bin besili hayvan girişi yapılacak. Tabi hayvan besiciye teslim edildikten itibaren ilk 4 ay boyunca satılamayacaktır. Teslim edildikten 4 ay sonra kişi hayvanı besledikten sonra satabilecektir." dedi.
Türkiye'ye getirilecek olan hayvanların hemen kesime hazır hayvanlar olmadığını belirten Rüzgar, bu hayvanların ilkin besiliye alınacağını ve en az 6-7 ay boyunca beslendikten sonra kesimlik hale getirilip kasaplara satılabileceğini anlattı.
"ET FİYATLARI DÜŞECEK"
İthal hayvanın vatandaşa faydasının olacağını söyleyen Rüzgar, "Çünkü Türkiye'ye gelecek olan 600 bin hayvan 5-6 ay sonra piyasaya sürülecek ve arz talep üzerine kırmızı et fiyatları da düşecektir." diye konuştu.
"DOĞURGAN İNEKLERİN KESİMİNE İZİN VERİLMEMELİ"
Türkiye'de en büyük sorunlardan birinin besili hayvanın az olması olduğuna işaret eden Rüzgar, şöyle devam etti:
"Tarım ve Orman Bakanlığı özellikle doğurgan ineklerin kesimlerine izin vermemelidir. Ama maalesef şu anda mezbahanelerde doğurgan olan inekler kesiliyor. Türkiye artık kendi hayvan ihtiyacını karşılaması lazım. Dişi kesimler engellenirse dışa bağımlılık da kalmaz. Haliyle bu eksikliğimiz olduğu için dış ülkelerden dana ithal etmek zorunda kalıyoruz."
"VATANDAŞLAR ET ALAMIYOR"
Türkiye'de kırmızı et fiyatlarının fahiş oranda arttığını belirten Rüzgar, maddi durumu düşük olanların kırmızı et alamaz hala geldiklerini söyledi.
Yeteri kadar arttığı için şu anda et fiyatlarındaki yükselişin durduğunu ifade eden Rüzgar, "Çoğu vatandaş fiyat soruyor ve et almadan geri gidiyor. Türkiye'de serbest piyasa olduğu için et fiyatları yerine göre değişkendir ve marketlerde biraz daha yüksektir. Kasaplarda şu anda ortalama kuzu etinin kilosu 300-320 TL arasında, dana ise kemiksiz 370 ila 450 lira arasında satılmaktadır. Ülkeye gelecek olan ithal hayvanların kesim aşamasına gelmesiyle kırmızı et fiyatları da kesinlikle düşecektir." dedi. 
Haftanın Öne Çıkanları

BATMAN BELEDİYESİ’NDEN, TAZİYEEVLERİNE DESTEK

2024-01-22 15:04 - YEREL

CİMER’E İLGİ ARTIYOR

2024-01-22 11:05 - TEKNOLOJİ

HASTALAR İÇİN GLÜTENSİZ FIRIN

2024-01-23 17:28 - YAŞAM

Futsal Kadınlarda Şampiyon Batman Spor Lisesi

2024-01-21 16:06 - SPOR

DEM PARTİ YÖNETİMİ DEĞİŞTİ

2024-01-25 15:39 - SİYASET

Anor Takı-Aksesuar Petrol City’de açıldı

2024-01-21 11:49 - YEREL

DİŞ HEKİMİ KARATAŞ'A TEŞEKKÜR PLAKETİ

2024-01-26 14:28 - YAŞAM

İKİ AİLE ARASINDA KAVGA: 1 ÖLÜ

2024-01-22 16:59 - GÜNDEM

BOTAN’DAN BATMAN’A, 86 KİLOLUK TURNA

2024-01-23 17:15 - YAŞAM

Öztüzün'den ilk açıklama: Borcumuz arttı

2024-01-21 16:53 - SİYASET

İlgili Haberler

10,7 MİLYAR TL’LİK TARIMSAL DESTEK YOLDA

11:38 - GÜNDEM

İKRAMİYE VE MAAŞ ÖDEMELERİ BAŞLIYOR

11:34 - GÜNDEM

‘650 BİN KİŞİNİN EMEKLİLİĞİ İPTAL EDİLDİ’ İDDİALARINA YANIT

11:31 - GÜNDEM

3 AYDA BİNİ AŞTI, YILDA BİNLERİ BULDU

15:01 - GÜNDEM

LİMON İTHALATINA GEÇİCİ VERGİ İNDİRİMİ

10:09 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

SABAH SAATLERİNDE ÇIKAN YANGIN EVİ KÜLE ÇEVİRDİ

18:04 - ASAYİŞ

TÜRKİYE’NİN İLK ÇOK DİSİPLİNLİ KADIN ZİRVESİ BATMAN’DA

16:57 - YAŞAM

BELEDİYEDEN BİNLERCE AİLEYE BAYRAM ŞEKERİ DESTEĞİ

13:16 - YEREL

VALİ CANALP BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU

09:20 - YEREL

TANDIR BAŞINDA EMEK, EVİNE DESTEK

16:52 - YEREL