?>

Fonksiyon kaybına en fazla neden olan hastalık

Batman İl Sağlık Müdürlüğü Dünya İnme Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

SAĞLIK - 2 yıl önce

Mesajda “İnme, beyin damar hastalıkları grubunda yer alan, beyin damarlarında tıkanıklık ya da beyinde kanama ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre beyin damar hastalıkları (serebrovasküler hastalıklar) dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve ölüm nedeni olarak ikinci sırada yer alan hastalık grubudur.
HER YIL 12 MİLYON  KİŞİYE  TANI
Dünya İnme Teşkilatı verilerine göre; dünya genelinde 101 milyon kişi inme sonrası gelişen felç ile yaşamını sürdürmekte, her yıl ortalama 12 milyon kişiye ilk kez inme tanısı konmakta ve 6,5 milyon kişi inme nedeni ile kaybedilmektedir. Ayrıca, 25 yaş üzeri her 4 kişiden 1’inin hayatlarının herhangi bir döneminde inme ile karşı karşıya kalacağı öngörülmektedir.
YAŞAM TARZI ÖNEMLİ FAKTÖR
Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre, ülkemizde, ölümlerin %42,3'ünün iskemik kalp hastalıklarından, %23,5'inin diğer kalp hastalıklarından, %19,2'sinin beyin damar (serebrovasküler) hastalıklardan kaynaklanmaktadır.
İnmenin risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik, alkol kullanımı, tütün kullanımı, hava kirliliği, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, obezite ve diyabetin bulunduğu; aile geçmişi, stres, etnik köken, cinsiyet ve yaş faktörlerinin beyin damar hastalıkları ve inmenin gelişmesini etkilediği görülmektedir.
YÜZDE 90 ÖNLEMEKTE
Dolayısıyla risk faktörleriyle mücadele etmek beyin damar hastalıkları ve inmeden korunmada ya da ilerlemesini durdurmada birincil korunma yöntemidir. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki inme, risk faktörleri ile mücadele etmek ve yapılacak ufak yaşam tarzı değişiklikleri ile %90 oranında önlenebilmektedir.  Bunun yanı sıra beyin damar hastalıkları ve inmenin erken teşhisi, etkili tedavisi ve izlenmesi yoluyla söz konusu hastalıkların ilerlemesinin durdurulması ve bu hastalıklara bağlı yeni hastalık oluşmasını engellemesi en önemli mücadele basamaklarından biridir. 
İnmeden korunmak için;
- Aile hekiminize başvurun!
- Risk değerlendirmenizi yaptırın!
- Sağlıklı beslenin!
- Hareket edin!
- Sigaradan uzak durun!
Unutmayalım ki İnmeden Daha Güçlüyüz!” ifadelerine yer verildi.
Haftanın Öne Çıkanları

Batman’da araç sayısı 53 bini geçti

2023-10-23 18:40 - YAŞAM

Açık havada film keyfi

2023-10-27 13:08 - KÜLTÜR

Yardım tırları Gazze'de

2023-10-21 17:49 - DÜNYA

Demirhan: Yazmak huzur veriyor

2023-10-26 14:40 - KÜLTÜR

Gıyabi cenaze namazı kılındı

2023-10-20 18:10 - DÜNYA

Direksiyon sınav alanına yenilikler

2023-10-24 16:48 - YAŞAM

Xalo Heyran hayatını kaybetti

2023-10-23 11:34 - YAŞAM

BAL’da Batman’daki ilk maç

2023-10-20 17:50 - SPOR

Nasıroğlu, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutladı

2023-10-27 13:12 - SİYASET

Hayallerinize doğru yürüyeceğinizi umuyorum

2023-10-26 15:55 - KÜLTÜR

İlgili Haberler

KURSİYERLERE ERKEN TEŞHİS EĞİTİMİ

11:25 - SAĞLIK

SAĞLIKTA YOL HARİTASI BELİRLENDİ

11:17 - SAĞLIK

BELEDİYEDEN ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

15:41 - SAĞLIK

GRİP MEVSİMİ KAPIDA: AŞILAR RAFLARDA

11:33 - SAĞLIK

DÖRT MERKEZDE ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

17:09 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

ÖNLÜ: ÖĞRETMENLER ARASINDAKİ AYRIM KALDIRILMALI

17:20 - RÖPORTAJ

RAMAN’IN SİMGESİ: YILKI ATLARI!

16:49 - YAŞAM

OTOBÜS VE İKİ OTOMOBİL ÇARPIŞTI

16:43 - YEREL

ADIM ADIM ANTALYA SEFERLERİNE

16:29 - YEREL

82 YAŞINDAKİ ADAM HER YERDE ARANIYOR

16:24 - GÜNDEM