Batman İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı İluh Devlet Hastanesi’nde görevli Dahiliye Uzmanı Dr. Çağatay Taşkın, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte sıcak çarpması riskinin yükseldiğine dikkat çekerek vatandaşları uyardı.
Dr. Taşkın, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan bireylerin saat 11.00 ile 16.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini belirtti. Bu saatlerde güneş ışınlarının dik geldiğini ve sıcak çarpması vakalarının daha sık görüldüğünü ifade etti.
Sıcak havalarda alınması gereken önlemlerle ilgili bilgi veren Dr. Taşkın, “Vatandaşların bol sıvı tüketmeleri, susamayı beklemeden su içmeleri, serin ve gölgeli yerlerde bulunmaları, açık renkli ve hafif kıyafetler tercih etmeleri önemlidir” dedi.
SICAK ÇARPMASI BELİRTİLERİ VE İLK MÜDAHALE
Sıcak çarpmasının baş dönmesi, bulantı, baş ağrısı, terleyememe ya da aşırı terleme, hızlı nabız gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Taşkın, bu tür durumlarda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Kişi serin ve gölgeli bir ortama alınmalı,
Üzerindeki fazla giysiler çıkarılmalı,
Baş, boyun, koltuk altı ve kasıklara soğuk uygulama yapılmalı,
Bilinci yerindeyse yavaşça su içmesi sağlanmalı.
Dr. Taşkın, belirtilerin ağırlaşması ya da bilinç kaybı durumunda vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’nin aranması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, aşırı sıcaklarda ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması ve kapalı alanların sık sık havalandırılması da öneriler arasında yer aldı.