?>

RABAT KALESİ TURİZME KAZANDIRILMAYI BEKLİYOR

Sason, Kozluk ve Bitlis üçgeninde bulunan Rabat Kalesi, büyük ölçüde tahribata uğramış durumda

KÜLTÜR - 2 ay önce

4’üncü yüzyılda Bizanslıların, Perslere karşı savunma amaçlı Sason, Kozluk ve Bitlis üçgeninde kurduğu Rabat Kalesi, tarihin izlerini taşımaya devam ederken, tarihi yapı büyük ölçüde tahribata uğramış.

KALE ÜÇ NOKTANIN BİRLEŞİMİNE İNŞAA EDİLMİŞ

4.yüzyılın başından itibaren Erzen bölgesinin paylaşımı konusunda Persler ile Bizanslılar arasında başlayan savaşlar, yüzyılın sonuna kadar devam etmişti. Bu dönemde savunma amaçlı olarak karşı taarruzların bertaraf edilmesi için Bizanslılar tarafından Sason, Kozluk ve Bitlis üçgeninde çok sayıda savunma amaçlı kaleler kurmuşlardır. Yanıkkaya (Rabat) köyündeki Rabat Kalesi de bunlardan biriydi. Rabat Kalesi, bölgeye hakim deniz seviyesinden 1.285 metre bir kayalık üzerine kuzey-güney doğrultulu inşa edilmişti.

KALEDE KAÇAK KAZI VE TAHRİBATLAR YAPILMIŞ

Günümüze ulaşan kalıntılar, kalenin kuzeydoğu ve kuzeybatı yamacında ana kaya üzerine oturtulmuş muhtemelen savunma amaçlı yapılmış olan sur duvarları, dairesel planlı silolar ve mekân izleri bulunuyor. Kalenin yapımında düzgün kesme taşlar, moloz taşlar ve yörede sıkça örneğini gördüğümüz cas harcı kullanılmış.
Rabat Kalesi’nde ve alanın genelinde yapılan incelemelerde koyu yeşil sırlı, az sayıda mavi sırlı seramikler, ağız ve kaide parçaları, sgraffito tekniğinde (bir vazo süs tekniğidir. Kabın yüzeyi üzerine bir renk sürülür, istenilen figürler sivri bir uçla kazanır ve kabın kendi esas rengi çıkar. Bunun üzerine sır sürülür ve kap tekrar pişirilir) bezenmiş seramik parçaları, çizi bezemeli gövde parçaları gibi çeşitli çanak çömlek grupları gözlemlendi. Yapılan son incelemelerdea landa kaçak kazı izlerine rastlanılmış ve kale oldukça tahrip olmuştur.
Aradan geçen yüzyıllara rağmen kalıntılarını günümüze taşıyan kalenin iyi bir çalışmayla ortaya çıkarılması ve turizm kazandırılması bölge için büyük önem taşımaktadır.
Haftanın Öne Çıkanları

KAHEV’LE DEĞİŞEN HİKÂYELER

2025-08-10 16:07 - RÖPORTAJ

BAKAN ŞİMŞEK’İN AĞABEYİ NAZMİ ŞİMŞEK VEFAT ETTİ

2025-08-10 18:36 - GÜNDEM

HOBİ BAHÇELERİ İÇİN ORTAK ÇÖZÜM ARAYIŞI

2025-08-07 16:34 - GÜNDEM

BATMANLI KAYMAKAMLARIN SAYISI ARTIYOR

2025-08-06 20:07 - GÜNDEM

20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

2025-08-11 16:08 - GÜNDEM

ENGELLİ BİREYLER İÇİN HAK TEMELLİ HİZMET ANLAYIŞI

2025-08-08 14:30 - EĞİTİM

DOĞU’NUN KALBİNDE YENİ GENÇLİK MERKEZİ

2025-08-08 16:29 - YEREL

GÜNEŞTEKİN: SANAT, İNSANIN SINIRLARINA BAŞKALDIRISIDIR

2025-08-06 15:50 - KÜLTÜR

14 OKULDA ONARIM SÜRÜYOR

2025-08-07 16:48 - EĞİTİM

İLUH BULVARI TRAFİĞE AÇILIYOR

2025-08-11 13:36 - YEREL

İlgili Haberler

BATMAN’A DAVET EDİLDİLER

17:00 - KÜLTÜR

FESTİVAL COŞKUSU KORTEJ YÜRÜYÜŞÜYLE BAŞLADI

12:38 - KÜLTÜR

SEZON BAŞINDA KAPSAMLI TANITIM HAMLESİ

12:12 - KÜLTÜR

KÜÇÜK SARAY VE MAĞARA EVLER YOĞUN İLGİ

11:18 - KÜLTÜR

GENÇ YETENEKLER SAHNE ALDI

10:38 - KÜLTÜR

Günün Manşetleri

RECEP TAYYİP ERDOĞAN BULVARI 28 EYLÜL’DE AÇILIYOR

14:32 - YEREL

BEKAV RESMEN KURULDU

14:17 - GÜNDEM

3 MİLYON TL DEĞERİNDE KAÇAK EŞYA ELE GEÇİRİLDİ

14:13 - ASAYİŞ

GAP MAHALLESİ'NDE 3 GÖZALTI

22:54 - ASAYİŞ

EĞİTİM-SEN: OKULLARIMIZ GÜVENDE DEĞİL,ÇOCUKLARIMIZ TEHLİKEDE

21:13 - GÜNDEM