Diyetisyen Nezan Hoşer, gebelik döneminde doğru beslenmenin anne ve bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirterek trimesterlere göre beslenme ve kilo alımı konusunda önerilerde bulundu.
İLK TRİMESTER (İLK 3 AY)
Hoşer, bu dönemde folik asit, demir ve B12 vitaminine ihtiyaç duyulduğunu, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, baklagiller ve kuruyemişlerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı. İlk trimesterde 1-2 kilo alımının normal olduğunu söyledi.
İKİNCİ TRİMESTER (4-6. AYLAR)
Enerji ihtiyacının arttığını belirten Hoşer, protein, kalsiyum ve D vitamininin önemine dikkat çekti. Süt ürünleri, balık, yeşil sebzeler ve sağlıklı yağların tüketilmesi gerektiğini belirten Hoşer, haftada 0.5-1 kilo, toplamda 6-7 kilo alımının normal olduğunu ifade etti.
ÜÇÜNCÜ TRİMESTER (7-9. AYLAR)
Son aylarda kilo alımının arttığını söyleyen Hoşer, haftada 0.5-1 kilo, toplamda 5-6 kilo alımının normal kabul edildiğini kaydetti. Lifli gıdalar, meyve ve sebzelerin sindirime yardımcı olduğunu belirterek, tuz ve şeker tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini hatırlattı.
GENEL ÖNERİLER
Hoşer, gebelik boyunca folik asit, demir, kalsiyum ve D vitamini takviyelerinin doktor kontrolünde alınması gerektiğini söyledi. Su tüketiminin önemine değinen Hoşer, günlük ihtiyacın kiloya göre hesaplanabileceğini belirtti.
KAÇINILMASI GEREKEN BESİNLER
Diyetisyen Hoşer, gebelikte çiğ veya az pişmiş yumurta, et ve balık, pastörize edilmemiş süt ürünleri, işlenmiş etler, yüksek civa içeren balıklar, aşırı kafein, alkol, sigara, şekerli ve tuzlu gıdalar ile yapay tatlandırıcıların tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca dışarıda salata tüketiminin hijyen açısından riskli olabileceğini söyledi.
Hoşer, “Gebelik sürecinde beslenme kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle mutlaka doktor kontrolünde hareket edilmeli” dedi.