?>

GIDA GÜVENLİĞİNDE KIRMIZI ALARM:GÖRÜNMEYEN RİSKLER ÖNÜMÜZDE”

Diyetisyen Nezan Hoşer, Türkiye’nin farklı şehirlerinde art arda yaşanan gıda zehirlenmelerinin toplum sağlığı açısından ciddi bir uyarı olduğunu söyledi.

SAĞLIK - 4 saat önce

Son günlerde yüzlerce kişinin hastanelere başvurduğunu, hayatını kaybeden vakalar olduğunu hatırlatan Hoşer, “Bu olaylar aslında yıllardır bilinen ama ihmal edilen gerçeği yeniden gösterdi. Gıda güvenliği bir tercih değil, mecburiyettir” dedi.
Hoşer, danışanlarından birinin yaşadığı basit bir örneği anlatarak görünmez tehlikeye dikkat çekti. Serin bir mutfakta bir gün unutulan çiğ tavuğun ertesi gün tüketilmesi sonucu tüm ailenin zehirlendiğini belirten Hoşer, “Dışarıdan bakıldığında hiçbir belirti yoktu. Ne koku vardı ne bozulma belirtisi. Ama risk çoktan başlamıştı” diye konuştu.

EN BÜYÜK TEHLİKE: ÇAPRAZ BULAŞMA

Evlerde ve işletmelerde en kritik sorunun çapraz bulaşma olduğunu vurgulayan Hoşer, çiğ ve pişmiş ürünlerin aynı alanda hazırlanmasının, aynı bıçağın farklı gıdalarda kullanılmasının ve yüzey hijyeninin ihmal edilmesinin zehirlenmelerin temel nedeni olduğunu belirtti. “İşletmelerde personel yoğunluğu, evlerde bilinç eksikliği bu riski daha da görünmez hale getiriyor” dedi.

“KOKMUYORSA BOZULMAMIŞTIR” İNANCI YANLIŞ

Toplumda yaygın olan yanlış bir kanaate işaret eden Hoşer, “Gıdalar kokmadan da bozulur. Salmonella, listeria ve E. coli gibi bakteriler koku veya tat değişimi olmadan çoğalabilir. Gıdanın dışı sağlıklı görünse bile mikroorganizma yükü ölümcül düzeyde olabilir” uyarısında bulundu.
Bu nedenle güvenliğin sadece duyusal kontrole bırakılamayacağını söyleyen Hoşer, doğru saklama ve süre yönetiminin hayati olduğunu ifade etti.

SOĞUK HAVA ALDATMASIN

Kış aylarında soğuğun gıdayı koruduğu yönündeki algının yanlış olduğunu belirten Hoşer, “Bazı bakteriler düşük sıcaklıklarda da çoğalır. Soğuk, tek başına koruyucu değildir. Gıdayı koruyan mevsim değil, kontrol edilen sıcaklıktır” dedi.

TOPLU YEMEKTE RİSK NEDEN DAHA YÜKSEK?

Toplu yemek üretiminin profesyonellik gerektiren en riskli alanlardan biri olduğunu vurgulayan Hoşer, sıcaklık, süre ve depolama yönetiminin önemine dikkat çekti. “Yemeklerin uzun süre oda sıcaklığında bekletilmesi, aynı kazanlardan yüzlerce kişiye servis yapılması tek bir hatayla onlarca kişiyi etkileyebilir” dedi.

KAYNAĞI BELİRSİZ ÜRÜNLER TEHLİKESİ BÜYÜTÜYOR

Ambalajsız, markasız, soğutucusuz, kaynağı doğrulanamayan ürünlerin her geçen gün daha büyük risk taşıdığını belirten Hoşer, izlenebilir olmayan her gıdanın tüketici için potansiyel bir tehdit olduğunu vurguladı.

“GIDA ZEHİRLENMESİ TESADÜF DEĞİL, ZİNCİR HATASIDIR”

Her zehirlenme vakasının saklama, hazırlama veya sunum aşamalarındaki hataların birleşimi olduğunu kaydeden Hoşer, “Bu bir kaza değil, önlenebilir bir süreç yönetimi sorunudur. Evlerde, işletmelerde ve toplu yemek üretiminde sürdürülebilir bir gıda güvenliği kültürü oluşturulmadıkça bu döngü kırılmaz” dedi.
Hoşer, sağlıklı beslenmenin sadece doğru gıdayı seçmekten ibaret olmadığını vurgulayarak, “Doğru saklanan, doğru hazırlanan ve doğru sunulan her ürün toplum sağlığı için atılmış en önemli adımdır” ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

AVM’DE İNTİHAR: 15 YAŞINDAKİ KIZ AĞIR YARALANDI

2025-11-23 15:54 - ASAYİŞ

EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDE İNTİHAR

2025-11-22 22:40 - ASAYİŞ

3 KİŞİ, BAŞINDAN SİLAHLA VURULMUŞ HALDE ÖLÜ BULUNDU

2025-11-25 11:21 - ASAYİŞ

34 ÖĞRENCİ BEYAZ ÖNLÜK GİYEREK MESLEĞE İLK ADIMINI ATTI

2025-11-21 12:26 - SAĞLIK

KAZADA ÖLÜ SAYISI 4'E YÜKSELDİ

2025-11-19 22:36 - ASAYİŞ

ZİNCİRLEME KAZA: 3 ÖLÜ 7 YARALI

2025-11-19 21:24 - ASAYİŞ

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 4'E YÜKSELDİ

2025-11-20 20:55 - ASAYİŞ

DİYARBAKIR-BATMAN YOLUNDA YİNE KAZA: 2 ÖLÜ

2025-11-20 17:04 - ASAYİŞ

METEROLOJİ'DEN YENİ UYARI SAĞANAK GELİYOR

2025-11-24 10:12 - GÜNDEM

4.682 İHTİYAÇ SAHİBİNE GÜNLÜK İKİ ÇEŞİT YEMEK

2025-11-20 13:12 - YAŞAM

İlgili Haberler

ÜCRETSİZ SÜNNET KAYITLARI 28 KASIM’DA BAŞLIYOR

16:00 - SAĞLIK

BİRİNCİ BASAMAKTA DİYABET YÖNETİMİ GÜÇLENİYOR

16:32 - SAĞLIK

SİMÜLASYONLU ACİL ÇAĞRI EĞİTİMİ BAŞLADI

16:29 - SAĞLIK

ANNE ADAYLARINA EVDE EĞİTİM DESTEĞİ

16:27 - SAĞLIK

KADIN VELİLER KETEM’E YÖNLENDİRİLDİ

16:24 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

GENEL CERRAHİ UZMANI OP.DR.MEHMET CEMİL KUBA: CERRAHİ, HAYATI YENİDEN KURMAKTIR

17:33 - RÖPORTAJ

PETROL LİDERLİĞİ ALDI!

17:20 - SPOR

2025’İN EN ÇOK OKUNAN KİTAPLARI

16:57 - YEREL

HÜDAPAR’DAN BEŞEVLER MAHALLE TAKIMINA SPOR DESTEĞİ

16:56 - YEREL

OP.DR. MEHMET CEMİL KUBA : EN DEĞERLİ AN, HASTANIN YENİDEN GÜLÜŞÜDÜR

16:52 - RÖPORTAJ