?>

5 AYLIK BEBEĞE HAYAT VEREN OPERASYON

AMELİYAT ÜÇ SAAT SÜRDÜ

SAĞLIK - 6 ay önce

Batman'da 5 aylık Ömer Birlik, nadir görülen doğumsal bir hastalık nedeniyle kafasından geçirdiği 3 saatlik başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.
Yaklaşık on binde bir görülen kraniyosinostoz, yalnızca kozmetik bir şekil bozukluğu olarak değerlendirilmediği gibi zamanında müdahale edilmediğinde artan kafa içi basınç, beyin gelişiminde gerilik ve çeşitli nörolojik komplikasyonlara yol açabiliyor. Kraniyosinostoz teşhisi konulan 5 aylık Ömer Birlik'e Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanları Op. Dr. Hüseyin Ömer Semiz ve Op. Dr. Naci Emre Akşehirli tarafından başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda erken kaynamış kafatası bölümü dikkatle çıkarılıp, beyin gelişimine uygun şekilde yeniden şekillendirilerek anatomik plana uygun biçimde yerine yerleştirildi. Minik Ömer, 3 saat süren başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.
Op. Dr. Hüseyin Ömer Semiz, nadir görülen bu hastalığın ilerlemesi durumunda beyin gelişimine engel olduğunu belirterek, "5 aylık bebek hastamızın kraniyosinostoz olarak adlandırdığımız kafa kemiklerinin erken kaynaması sonucu oluşan bir hastalığı mevcuttu. Takiplerinde bu durumun ilerlemesi nedeniyle cerrahi müdahale planladık. Bu hastalık öncelikli olarak bir kozmetik şekil bozukluğuna neden olmakta ve daha da önemlisi beyin gelişimini engellemektedir. Bu nadir görülen bir hastalık olup, ameliyatında özel yaklaşım ve planlama gerektirmektedir" dedi.
Özellikle 5 aylık gibi küçük yaş grubunda yapılan bu tür ameliyatların teknik zorluk, anestezi yönetimi ve muhtemel kan kaybı açısından yüksek dikkat ve deneyim gerektirdiğini vurgulayan Op. Dr. Semiz, ameliyat sürecinde multidisipliner ekip yaklaşımıyla hasta güvenliğinin ön planda tutulduğunu söyledi.
Op. Dr. Naci Emre Akşehirli ise, "5 aylık bebeğimize kraniyosinostoz ameliyatı yaptık. Bu ameliyatı olmaması durumunda kozmetik açıdan rahatsız edici bir görüntü oluşması ve bu hastalıkla beraber beyin gelişimine de etki edebilme durumu olduğundan özel bir yaklaşımla bu ameliyatın yapılması gerekmektedir. Nadir olarak görülmektedir. On bin doğumda 2-3 bebekte görmekteyiz. Ameliyatla kafatası şekillendirilerek, beyine gelişmesi için alan tanınmış oldu" diye konuştu.
Operasyonda birbirine erken kaynayan kemiklerin yeniden açıldığını belirten Op. Dr. Akşehirli, "Bu ameliyatta birbirine kaynamış olan kafa kemiklerini birbirinden ayırıp tekrar olması gereken şekilde tasarlayarak yerlerine yerleştirdik. Beynin gelişmesi için bu kemikleri birbirinden ayrı tutarak beynin büyümesine olanak tanıdık" şeklinde konuştu.
Op. Dr. Akşehirli, kraniyosinostoz vakalarında cerrahinin doğru zamanlamayla yapılmasının çocuğun sağlıklı beyin gelişimi açısından kritik rol oynadığını ifade ederek, ameliyat sonrası dönemde de hastaların nörolojik gelişim, kafa çevresi büyümesi ve genel sağlık durumu açısından düzenli olarak takip edildiğini kaydetti.
Çocuğunun sağlığına kavuşmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren baba Abdurrahman Birlik, "Çocuğum doğduğunda kemik yapılarında problem olduğunu, bunun ameliyat edilmemesi durumunda ileride beyin gelişiminin olumsuz etkileneceğini söylediler. Bu yüzden birçok hastaneye başvurduk ama kimse kabul etmedi. Batman'da bu ameliyatı yapabilecek doktorun olduğunu öğrenince buraya geldik. Bizi bilgilendirdiler, ameliyatın ağır olduğunu bize iletti. Bize güven verdi ve çocuğumuzu ameliyat etti ve başarılı oldu" ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

PSİKOLOG KADER YILDIZ: AÇLIK MI, ARINMA MI?

2026-02-19 15:54 - RÖPORTAJ

EDEBİYAT BİR VİCDAN MESELESİDİR

2026-02-23 15:38 - RÖPORTAJ

6 SOSYAL MEDYA PLATFORMUNA YÖNELİK İNCELEME

2026-02-20 17:00 - TEKNOLOJİ

ÇOCUKLAR İÇİN 1.950 METREKARELİK YENİ DÜNYA

2026-02-24 15:23 - EĞİTİM

4 YILIN AĞIR TABLOSU: UKRAYNA’DA 15 BİNDEN FAZLA SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

2026-02-25 12:04 - DÜNYA

13 BİN ÖĞRENCİ SPORLA TANIŞACAK

2026-02-19 12:48 - SPOR

880 MÜDAHALE TAMAMLANDI

2026-02-19 11:09 - GÜNDEM

ŞAFAK MAHALLESİ’NDE ACI OLAY, 21 YAŞINDAKİ KADIN HAYATINI KAYBETTİ

2026-02-23 22:34 - ASAYİŞ

KİCK BOKSTA BATMAN RÜZGÂRI

2026-02-25 10:55 - SPOR

BATMAN PİLOT İL OLDU

2026-02-20 13:19 - YEREL

İlgili Haberler

KADIN DOĞUM UZMANI DR. CELAL CENGİZ’E BAŞARI BELGESİ

13:08 - SAĞLIK

SICAK HAVALARDA SİNDİRİM SİSTEMİNİ KORUMANIN 10 ETKİLİ YOLU

09:13 - SAĞLIK

ACİL SERVİSTE ALIŞILMADIK VAKA

21:18 - SAĞLIK

88 BİN KİŞİYE ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

14:39 - SAĞLIK

ACİL SERVİSİN YOĞUN TEMPOSU VATANDAŞIN TAKDİRİNİ TOPLUYOR

13:35 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

71 İLDE UYUŞTURUCU OPERASYONU: 807 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

16:32 - ASAYİŞ

HABİZBİNİLİLER DERNEĞİ’NDEN 600 MİLYONLUK ZARAR İÇİN ÇAĞRI

14:34 - YEREL

YAŞAR’DAN ZONGULDAK’TAKİ SALDIRIYA TEPKİ

14:07 - YEREL

EKMEN’DEN DAYANIŞMA VE BARIŞ MESAJI

13:44 - SİYASET

DEMİR: ŞİDDETİN HİÇBİR GEREKÇESİ OLAMAZ

13:41 - YEREL