?>

İmece usulü hasat

Çiftçiler oraklarla her gün birinin pirinç tarlasını biçiyor

YEREL - 2 yıl önce

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Gönüllü ve Akyar Köylerinde pirinç hasadı gerçekleştirildi. Köylüler, her gün birinin ürününü biçerken kilosunu 65-70 liradan satışa çıkartıyor.
Gönüllü ve Akyar Köylerinde yaklaşık 50 dönümlük alanda ekilen çeltikler, sabah saat 06.00‘da serin havada önceden belirledikleri köylünün tarlasının yolunu tutan köylüler, ilk olarak oraklarını biliyor, daha sonra coşkulu bir şekilde biçme işlemi yapılıyor.
Biçilen çeltikler, heybe ve çarşaflara konulup yük hayvanları ile düz alana seriliyor. Daha sonra traktörle çeltikleri çiğneyen köylüler, pirinci çeltikten ayırıyor. Bir hafta boyunca güneşte kurutulan pirinç, değirmende kabuklarından sıyrılarak sofra için hazır hale getiriliyor.
Hasadı gerçekleştirilen pirinç, ata tohumu ve gübre kullanılmadan tamamen organik olarak yetiştirilmesi ile diğer pirinçlerden ayrılıyor. Geçen yıl 35-40 TL'den pirinçlerini satan köylüler, bu yıl 65-70 TL arasında değişen fiyatlarla satacak.
Köylülerden Mehmet Aydın, 3 aylık ve 6 aylık diye adlandırdıkları iki tür çeltik ekimi yaptıklarını söyledi. Şu an 6 aylık pirincin hasadını gerçekleştirdiklerini ifade eden Aydın, “İlkbaharda çift sürüyoruz. Daha sonra oluşturduğumuz havuzlara suyu dolduruyoruz. İmece usulü ile köylülerle birlikte el birliğiyle ekiyoruz. Geçimimizi bununla sağlıyoruz. El emeğidir. Evet, teknoloji ilerledi ama sabanla ürünlerimizi ekip biçiyoruz. Oraklarla biçiyoruz. Şallarla hayvanlara yükleyip düz alana taşıyarak seriyoruz. Daha önce hayvanlarla pirinçleri çeltiklerden ayırıyorduk ama şimdi traktörle yapıyoruz. Kuruduktan sonra taş değirmenlere götürüyoruz. Orada kabuklarını soyarak pazarda satıyoruz" dedi.
EN ÇOK GAYRİMÜSLİM MÜŞTERİLERİ VAR
Geçen sene 35-40 TL'den alıcı bulduklarını belirten Aydın şöyle konuştu: “Şu an 65-70 TL civarı satmayı hedefliyoruz. Bu pirinci diğerlerinden ayıran özelliği soğuk suyla yetiştiriyoruz, taş değirmenlerde işliyoruz. Kendi unuyla güzelleşiyor. Yerli tohum olması da ayrıca tat katıyor. Özellikle Midyat çevresindeki Hristiyanlar bu pirincimize rağbet gösteriyor. Tadı bambaşkadır.“
TEK GEÇİM KAYNAKLARI ATA TOHUMU PİRİNÇ
Köylülerden İlham Gümüş ise pirinçlerinin tamamen doğal olduğunu dile getirdi. Sabah erken saatlerinde tarlaya gittiklerini belirten Gümüş, "Köylüler olarak birbirimize yardım ediyoruz. Her gün birinin tarlasını biçiyoruz. Tek geçim kaynağımız bu pirinçtir. Buranın pirinci on numaradır, her şey doğal ve hiç gübre kullanılmıyor, tamamen doğaldır" şeklinde konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Batmanlı Profesör, Başhekim oldu

2023-09-25 16:57 - SAĞLIK

Gelenek sürdürülüyor

2023-09-24 15:32 - YEREL

Şarj istasyonu sayısı artıyor

2023-09-20 11:22 - TEKNOLOJİ

GÖRÜNMEYEN ÇALIŞMALAR YAPTIK!

2023-09-24 17:34 - RÖPORTAJ

Arslan ve Barışan Ailelerinn mutlu günü

2023-09-25 13:53 - YAŞAM

Adanaspor'a transfer oldu

2023-09-19 13:49 - SPOR

Vikingler Taraftar Grubu kuruldu

2023-09-21 14:50 - SPOR

Çocuk doktorları dünya evine girdi

2023-09-25 16:05 - YAŞAM

Bakan Şimşek, New York'ta konuştu

2023-09-20 17:51 - DÜNYA

Kürtçe kursları başlıyor

2023-09-21 17:37 - EĞİTİM

İlgili Haberler

FISKİYE NEREYİ SULUYOR?

17:36 - YEREL

REKTÖR DEMİR'DEN VELİLERE MORAL

16:45 - YEREL

TALEPLER YERİNDE DİNLENDİ

16:22 - YEREL

DSİ BATMAN 103. ŞUBE MÜDÜRÜ TURAN KELEŞ’E ZİYARET

16:17 - YEREL

MEHİNA SARIMSAĞINDA HASAT ZAMANI

16:13 - YEREL

Günün Manşetleri

GÜZERGAHTA ASFALT YENİLENECEK

18:09 - YAŞAM

ODUNCU’DAN SERT TEPKİ

18:03 - GÜNDEM

RAMAN DAĞI’NDAKİ VAHŞETE ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİNDEN TEPKİ

17:57 - GÜNDEM

HAMİDİ BATMAN’DA TOPRAĞA VERİLDİ

17:53 - GÜNDEM

FISKİYE NEREYİ SULUYOR?

17:36 - YEREL