?>

Sıcak hava en çok onları sevindiriyor

Kış mevsiminde tüketilmesi amacıyla hazırlanan ve mutfağın vazgeçilmez yiyecekleri arasında yerini alan kurutmalık sebzeler, Batman'da 40 dereceyi aşan sıcakta hazırlanıyor.

YAŞAM - 2 yıl önce

Aşırı sıcaklar kimi üreticileri olumsuz yönde etkilerken, bu durum kurutulmuş sebze işini yapanların ise yüzünü güldürüyor.
Batman'da 40 dereceyi aşan sıcaklıkta büyük emeklerle hazırlanan biber, patlıcan, domates gibi sebzeler, Türkiye'nin pek çok iline gönderiliyor.
Tohumları temizlenip yıkandıktan sonra iplere dizilen sebzeler, boş arazide günlerce kavurucu güneşin altında bekletiliyor.
Askılara asılan kurutmalıklar tamamen kuruduktan sonra tekrar toplatılıp paketlenerek yurt içine satışı gerçekleştiriliyor.
Kurutmalık sebze üreticisi Tahir Fidan, kurutmalık işinin ekim ayının ortalarına kadar devam ettiğini söyledi.
Her sene olduğu gibi bu senede çalışmaya devam ettiklerini belirten Fidan, bu sene 15 dönüme yakın ürün ektiklerini ifade etti.
"EVLERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİMİZ VAR"
Ürünlerini Batman, Adana ve Mersin hallerinden aldıklarını dile getiren Fidan, "Ama şu anda biber fiyatları yüksek olduğu için alımını durdurduk ve ağırlığımızı patlıcana verdik. Sebzelerin yaş halini alıyoruz. Mahallede bulunan evlerde işçilerimiz var. İşçilerimizin evlerine her seferinde 300, 500 veya bir ton arasında dağıtıyoruz. Onlarda ürünleri ipe sardıktan sonra onlardan alıp suda koyuyoruz ve buraya getirip kurutuyoruz. Kuruduktan sonra depolarımıza götürüyoruz." dedi.
"15 ÇEŞİT SEBZE KURUTUYORUZ"
Kuruttukları sebzeleri başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin her yerine sattıklarını vurgulayan Fidan, bu yıl yaklaşık 600 ton kurutmalık yapacaklarını aktardı.
Fidan şöyle devam etti: "Burada kabak, kuru domates, musakka, patlıcan, biber ve acı biber dolması, süs biberleri gibi 15 çeşit sebze kurutuyoruz. Yaz aylarında kuruttuklarımızı kış aylarında genelde merkezimiz olan İstanbul'da hem toptan hem de perakende satıyoruz. Bununla beraber Türkiye'nin her yerine kargoyla gönderiyoruz. Bu sene Türkiye genelinde 600 ton civarında kurutmalık yapacağız." 
Haftanın Öne Çıkanları

Günde çift idman

2023-08-29 17:36 - SPOR

Valilikten, bakanlığa enerji başvurusu

2023-08-25 17:29 - TEKNOLOJİ

İkinci kez ev sahipliği yapıyor

2023-08-24 16:50 - TEKNOLOJİ

Batmanlıların yatırım gözdesi Tatvan!

2023-08-29 18:04 - GÜNDEM

Belediyeden havalimanına otobüs hizmeti

2023-08-29 17:34 - YEREL

Av yasağı 1 Eylül'de sona eriyor

2023-08-28 10:02 - YAŞAM

Trafik kazası: 3 yaralı

2023-08-27 18:06 - YEREL

23 kişi kurayla belirlendi

2023-08-29 11:07 - YAŞAM

Ali İhsan Yavuz Batman'daydı

2023-08-27 18:31 - YAŞAM

Safra, sindirime yardımcı bir sıvıdır

2023-08-31 12:27 - SAĞLIK

İlgili Haberler

BATMAN FATIMA ZEHRA KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ’NDEN GAZZE’YE ANLAMLI DESTEK

13:02 - YAŞAM

BATMAN’DA NÜFUS ARTIYOR, TEK KİŞİLİK HANELER AZALIYOR

15:57 - YAŞAM

CANSUYU DERNEĞİ’NDEN HASANKEYF’E SICAK EL

13:36 - YAŞAM

BATMANLI ÇİFTÇİLER: ÜRÜN VERİMLİ AMA ZARARDAYIZ

15:19 - YAŞAM

152 BİN FİDAN SAHİPLENMEYİ BEKLİYOR

15:54 - YAŞAM

Günün Manşetleri

SAHTE DEKONTLA DOLANDIRICILIĞA 10 YIL HAPİS CEZASI

13:33 - GÜNDEM

BAŞKAN ÇİFTÇİ’DEN SAĞDUYU ÇAĞRISI

13:05 - YEREL

BATMAN FATIMA ZEHRA KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ’NDEN GAZZE’YE ANLAMLI DESTEK

13:02 - YAŞAM

TURGUT ÖZAL BULVARI’NDA SİLAHLI KAVGA: 1 ÖLÜ 2 YARALI

10:54 - ASAYİŞ

TRİATLON TAKIMI KENTE GURURLA DÖNDÜ

17:21 - YEREL