?>

ÜZÜMDEN BATMANA 100 BİN TL’LİK GELİR

23 bin ton üzüm rekoltesi bekleniyor

EKONOMİ - 4 yıl önce

Bağ potansiyelinin yüksek olduğu Batman'da kurutmalık ve pekmez yapımında kullanılan mezrone üzümünde hasadın başlamasıyla bu sene yaklaşık 23 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Bölgeye has olan mezrone üzümü geç dönemde olgunlaşmaktadır. Hasadı yapılan mezrone üzümünden çiftçiler, pestil, sucuklu ceviz, pekmez, kuru üzüm gibi ürünler elde etmektedirler. Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, yaptığı açıklamada, kentte 60 bin dönüm ekili arazide üzüm yetiştiriciliğinin yapıldığını belirterek çiftçinin bu sene üzüm hasadından yaklaşık 100 milyon lira gelir elde edeceğini söyledi. Gercüş ilçesine has mezrone üzümünün hasadına başlandığını ve bu hasadın yaklaşık bir ay daha süreceğini ifade eden Aydın, GAP projeleri kapsamında çiftçilere çardakta üzüm yetiştirme projesiyle destek verdiklerini ve vermeye devam ettiklerini belirti.
Mezrone üzümü uzun yıllardır çiftçilerimizin yetiştirdiği bölgemize has şıralık bir üzüm çeşididir. Geç dönemde olgunlaşmaya başlamaktadır. Çiftçilerimiz tarafından da bundan ürün çeşitlendirilerek, pestil, sucuklu ceviz, pekmez gibi ürünler elde edilmektedir. Ayrıca sofralık olarak da kullanılmaktadır
60 BİN DÖNÜM ÜZÜM ALANI VAR
Batman'ın tarım potansiyeli yüksek bir il olduğunu ifade eden Aydın, "Özellikle bağ ve bahçe alanı olarak önemli bir potansiyele sahiptir. Hassaten Gercüş ilçemizde bölgemize has mezrone üzümü dediğimiz bir çeşidimiz var. İlimizde yaklaşık 60 bin dönüm üzüm alanımız var. Yıllık olarak yaklaşık 23 bin ton bir rekolte beklemekteyiz. Şu anda hasadımız başladı ve yaklaşık bir ay daha devam edeceğini bekliyoruz. Çiftçilerimizin de yaklaşık 100 milyon lira gibi bir gelir elde etmelerini bekliyoruz." İfadelerini kullandı.
"MEZRONE ÜZÜMÜNÜ ÇARDAĞA ALMA PROJELERİMİZ DEVAM EDİYOR"
"Hem İl Tarım ve Orman Müdürlüğü hem Valiliğimizin hem de Bakanlığımızın destekleri ve yerel kaynaklarımızla bağ alanlarımızın desteklenmesi kapsamında çalışmalar yapıyoruz." diyen Aydın, konuşmasına şöyle devam etti: "GAP projesi kapsamında desteklediğimiz projelerin başında mezrone üzümünün çardağa alınmasıyla ilgili projelerimiz devam ediyor. Üzümümüzün aroması ve tadı güzel. Şu anda 20 bin dönümlük üzümümüzün kurutmalıkta, kalan alanların da sofralık olarak değerlendirildiğini görüyoruz. Özellikle üzümlerimizden yöremizin kaliteli pekmezi yapılıyor ve üzümlerimiz küme dediğimiz cevizli şekilde de işleniyor. Tabi Batman'ın üzüm ihtiyacını karşılamakla beraber kaliteli olduğundan diğer illerden de talep gördüğü için sevkiyat yapılıyor. Çiftçilerimize desteklemelerde bulunmaya devam edeceğiz."
Haftanın Öne Çıkanları

SGK’DAN UÇAK SATIŞI!

2022-10-07 15:58 - TEKNOLOJİ

1,5 MİLYON BALIK SUYA BIRAKILDI

2022-10-07 16:22 - TEKNOLOJİ

ATIK GETİRME MERKEZİ YAPTIRILACAK

2022-10-08 16:12 - TEKNOLOJİ

UZMANLAR: GÜNLÜK YAŞAMLA DİJİTAL YAŞAM ARASINDA DENGE KURULMALIDIR

2022-10-08 16:25 - TEKNOLOJİ

EĞİTİM İŞ’TEN PROMOSYON TEPKİSİ!

2022-10-04 14:18 - GÜNDEM

BATMANDA VEFAT EDENLER

2022-10-03 14:06 - YAŞAM

BATMANDA İCRA’DAN SATILIK TARLA

2022-10-06 12:40 - YEREL

PETROL, EROK’U KONUK EDECEK

2022-10-07 13:43 - SPOR

NESLİM GÜNGEN GÜZELLİK MERKEZİ BATMAN'DA AÇILIYOR

2022-10-05 12:08 - YAŞAM

UMRE ÖDÜLLÜ SİYER YARIŞMASI

2022-10-08 16:28 - EĞİTİM

İlgili Haberler

ALTIN SON 7 AYIN DİBİNDE

10:31 - EKONOMİ

DOLAR VE EURO GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI

10:10 - EKONOMİ

ALTIN FİYATLARI GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

10:25 - EKONOMİ

AKARYAKITTAKİ İNDİRİM YETERSİZ BULUNDU

12:15 - EKONOMİ

SERBEST PİYASADA DÖVİZ KURLARI NE KADAR?

09:50 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

PERDE KAPANDI, TÜRK SİNEMASI KADİR İNANIR'A VEDA EDİYOR

00:57 - GÜNDEM

BATMAN'A 12 HEKİM KADROSU, NADİR UZMANLIK ALANLARI DA LİSTEDE

00:07 - SAĞLIK

BEBEK ÖLÜMLERİNDE DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ

16:52 - YEREL

MÜFTÜ DURMUŞ'TAN CAMİ ZİYARETİ

16:23 - YEREL

KOZLUK'TA BUĞDAY YÜKLÜ KAMYON KAZA YAPTI

15:23 - YEREL