?>

YAPAY ZEKA DESTEKLİ FİBROZİS TESPİT YAZILIMI GELİŞTİRİLDİ

Batman Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen “Fibrozis ve Nekroinflamasyon Belirlenmesinde Non-İnvazif Yapay Zeka Destekli Yeni Bir Yazılım” projesi, hepatit hastalarının tanı süreçlerine yenilikçi bir çözüm sunmayı hedefliyor.

TEKNOLOJİ - 1 yıl önce

 

Proje kapsamında, geleneksel biyopsi yöntemine alternatif olarak, karaciğerdeki fibrozis seviyesini yüksek doğruluk oranıyla belirleyebilen yapay zeka tabanlı bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım, cerrahi işlemlerden kaynaklanan riskleri ve maliyetleri ortadan kaldırarak, hastaların tedavi sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, sağlık alanında yerli ve milli teknolojilerin kullanımının önemini vurguladı. Demir, “Batman Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen bu yazılım, Hepatit hastalığının karaciğerdeki fibroz seviyesini ölçmeye yönelik önemli bir adım. Artık biyopsi yerine kan tahliliyle yapılan bu işlem, sağlık sektöründe önemli bir yenilik. Yerli ve milli bir çalışma olarak, ülkemizin sağlık sistemine katkı sağlayacak ve dışa bağımlılığı azaltacaktır” dedi.
Proje, Batman Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Dr. Öğretim Üyesi Yasin Sönmez’in katkılarıyla geliştirilen yazılım, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden alınan verilerle test edilerek %90’ın üzerinde doğruluk oranına ulaşıldı. Ekip, Sağlık Bakanlığı bilgi sistemlerine entegre edilebilecek bu yazılımı, yüzde yüz doğru ölçüm yapacak şekilde geliştirmeye devam ediyor.
Yerli ve milli imkanlarla tasarlanan yazılım, Türkiye'nin sağlık teknolojilerindeki dışa bağımlılığını azaltarak, uluslararası alanda da kullanılabilecek potansiyele sahip. Proje ekibi, bu yenilikçi çözümün tanı süreçlerini hızlandırarak, hastaların sağlık hizmetlerine erişimini daha konforlu hale getireceğini belirtti. Yazılımın, doğru teşhis sağlanmasına yardımcı olarak, dünya çapında yaygın kullanımını hedefliyor.
Haftanın Öne Çıkanları

TPAO’DA ÜRETİM MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ

2025-01-26 17:28 - YEREL

Mehmet Sait Kaya: Azmin ve Başarının Öyküsü

2025-01-24 14:35 - YAŞAM

Necat Nasıroğlu Vakfı’ndan Eğitime Robotik Destek

2025-01-24 14:20 - TEKNOLOJİ

BATMAN TEKNOKENT'İNDE YENİ PROJELER VE İŞ BİRLİKLERİ GÖRÜŞÜLDÜ

2025-01-27 13:47 - TEKNOLOJİ

Batman'da Karate'de Siyah Kuşak Heyecanı

2025-01-27 10:09 - SPOR

YAPAY ZEKA DESTEKLİ FİBROZİS TESPİT YAZILIMI GELİŞTİRİLDİ

2025-01-29 16:03 - TEKNOLOJİ

Öğretmenlere Robotik Teknoloji Eğitimi

2025-01-23 15:35 - EĞİTİM

Batman Sosyal Girişimciliğin Yeni Merkezi Oluyor

2025-01-23 15:31 - EĞİTİM

GENÇ ASKON'DAN GİRİŞİMCİLİK ATAĞI

2025-01-26 13:11 - YEREL

26 proje kabul edildi

2025-01-22 17:29 - EĞİTİM

İlgili Haberler

GENÇLERİN TEKNOLOJİ ESERLERİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

10:16 - TEKNOLOJİ

5 BİN KÖYDE ENERJİ ALTYAPISI YENİLENECEK

13:59 - TEKNOLOJİ

BATMANLI GENÇLER ABD’DE DÜNYAYI GERİDE BIRAKTI

21:29 - TEKNOLOJİ

UÇTAN UCA ŞİFRELEME KALDIRILDI

12:44 - TEKNOLOJİ

YAPAY ZEKA İLETİŞİMİ YÜZEYSELLEŞTİRİYOR!

11:20 - TEKNOLOJİ

Günün Manşetleri

PLAZA KORİDORUNDA YANGIN

22:24 - ASAYİŞ

BATMAN MODELİ ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

17:43 - YAŞAM

SAADET PARTİSİ'NDEN HAYAT PAHALILIĞI TEPKİSİ

17:19 - YEREL

TEMİZLİK EKİPLERİNDEN KESİNTİSİZ ÇEVRE TEMİZLİĞİ

15:13 - YEREL

BATMAN'IN GÖZÜ 500 YATAKLI ŞEHİR HASTANESİNDE

15:11 - YEREL