SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

TEMİZ BİR ÇEVRE

Son Güncelleme :

2020-06-08 13:20:59

Değerli okuyucularım bu haftaki köşe yazımda çevremiz hakkında görüşlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Dünyanın temelin oluşturan ve hayatımızda ki en önemli faktörlerden biri çevredir. Çevremize ve doğamızın güzelliklerine sahip çıkmak gerekir. Son yıllarda insanlar, fabrikalar ve birçok yan faktörlerden kaynaklı doğamıza zarar veriyoruz.

Nefes kaynağı ormanlarımız her geçen gün azalmakta ve yanmaktadır. Peki, orman yangınlarının sebebi nedir? İnsanoğlunun bilinçli bir şekilde ormanları yok etmesi ve dikkatsizliğimizin sebebi ile ormanlarımız gün geçtikçe kül olmaktadır. Bu yangınlar orman ekosistemi içinde yaşayan binlerce canlının göç etmesi veya ölümüne sebep olmaktadır.

Doğamızın önemli güzelliği olan denizlere, tatlı su kaynaklarımıza ve göllere zarar vermekteyiz. Denizlerimizde ve tatlı su kaynaklarımızda binlerce çeşit balık yaşamaktadır. Bilinçsiz avlanma zamanları ve avlanma teknikleri (Elektrik ve Dinamit)  ile birçok balığının neslini tükettik ve tüketmeye devam ediyoruz. Üreme zamanında olan balıkları, limit altı olan balıkları kesinlikle avlamayalım. Birçok tatlı su kaynaklarımız bilinçsiz sulama ile azalmakta ve birer birer kurumakta, yaşayan balıkların nesilleri bitmektedir.

Topraklarımız bilinçsiz sulama, anız yangınları ve sayamadığımız birçok sebepten ötürü fakirleşiyor, verimsizleşiyor. Asırlardır süre gelen insanların geçim kaynağı topraklarımızı kaybediyoruz.

Piknik yaptığımız alanlara, Park ve bahçelerimize dikkat edelim, piknikten sonra ateşlerimizi söndürelim, eşyaları bulunduğumuz ortamda yerlere atmayalım, çöplerimizi toplayalım. Bizden sonra ki kişiye ve çevremize saygımızı böylelikle gösterelim.

Maalesef doğamıza sahip çıkmıyoruz. Kendi ellerimiz ile doğamızı mahvediyoruz. Lütfen bunlara izin vermeyelim. Bilinçsiz harekette bulunanları uyaralım. Doğamıza sahip çıkalım.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza ve gençlerimize yeşil ormanlar, verimli topraklar, tatlı sular ve temiz denizler bırakalım. Doğamıza zarar vermemeyi başardığımız zaman gelecek nesillere güzel bir çevre hediye etmiş olacağız. Doğamızı sevelim ve sahiplenelim ki çocuklarımız, gençlerimiz bir sonraki nesillere ulaştırabilsin. Doğamızı sevelim ki oda bizlere güzelliklerini bir bir göstersin. Yazımı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’ in hadis-i şerifi ile bitiriyorum.

"Kıyamet koparken sizden birinizin elinde bir hurma fidesi bulunur da bu fidesi kıyamet kopmadan dikmeye gücü yeterse, muhakkak onu diksin, bırakmasın."Saygılarımla.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.