Baraj gölüne kirli su gitmesin diye Günde 600 m³ arıtmalı tesis yapılırken, çevreciler baraj gölünün yine de kirlilikten kurtulamayacağını savundular.
‘Ilısu yeniden yerleşim altyapı tesislerinin bakımları ve devreye alınması’ projesi kapsamında yeni Hasankeyf yerleşim merkezinin atık su çalışmaları sona erdi. Yeni Hasankeyf Atık Su Arıtma Tesisi atık suların gelmesi ile birlikte günlük 600 bin metreküp kapasiteli olarak işletmeye alınmaya başladı. Tesisin faaliyete girmesiyle biyolojik ve kimyasal maddeler sonucu atık sularda oksijenin azalmasıyla baraj gölündeki canlıların yok olmasının engellendiğini belirten yetkililer, “bu sayede yakında oluşacak olan Ilısu Baraj göletine kirli su girmeyecek” dediler.
ÇEVRECİLER ENDİŞELİ
Çevreciler ise su arıtma tesisine rağmen baraj gölünde ileride canlı türlerinin zarar görebileceğini iddia ettiler. Gazetemize konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir aktivist “Planlanan Ilısu baraj gölünde bir defa ötrefikasyon yaşandı mı onun aşılması ve gölde yeniden hayatın gelişmesi imkansız ki, bunu Ilısu konsorsiyumu da raporlarında belirtmekte. Bugün sadece Diyarbakır’ın mekanik atık su arıtma tesisi var. Diyarbakır, Batman ve Siirt’te üç aşamalı atık su arıtma tesislerin kurulmasının planlamaları olsa da bunun realitede mali ve teknik sorunlardan dolayı gerçekleşmesi pek mümkün değil. Ilısu konsorsiyumu ve DSİ’nin barajı bitirmesi durumunda, bu şehirlerin bu tesisleri tam bitirmesinin su tutmayla beklenmesi gerçekçi değil. Bu üç il merkezinde üç aşamalı atık su arıtma tesisi kurulsa bile, orta ve küçük boyuttaki şehirlerin atık suları orta vadeli baraj gölünde ötrefikasyona (sudaki canlı türlerinin ölmeleri) neden olur” dedi.