sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından pazartesi günü açıklanan tabloya göre, normalleşmeye en yakın olan kentler arasında yer alan Batman’da esnafları bir heyecan sardı. Esnaf, 1 Mart’ta başlayacak yeni dönemde koronavirüs tedbirlerine daha çok dikkat edeceklerini ve eskiye dönmemek için tüm önlemleri alacaklarını belirtti. bölge esnafı, şimdiden iş yerlerinin girişlerine ateş ölçerler, dezenfektanlar ve sosyal mesafe uyarı etiketleri yapıştırdı. Haftalık vaka sayısındaki düşüşün ardından normalleşme için olumlu sinyal veren kentte lokanta, kafe, pastane, taksici ve halı saha işletmecileri, sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralları çerçevesinde normalleşmenin başlaması gerektiğini söylediler. Paket servis ile gel-al şeklinde hizmet veren yemek ve içecek esnafı, normalleşme dönemine hazır olduklarını belirtiyor.
“BİR AN ÖNCE BİR MART AYININ GELMESİNİ VE NORMALLEŞMEYE DÖNÜLMESİNİ BEKLİYORUZ”
Kafe işletmecisi Mehmet Ali Bektaş, salgın döneminde esnafın çok zor günler geçirmesine rağmen dört gözle normalleşmeyi beklediğini söyledi. Bektaş “Temizliğimizi, güzel bir şekilde yapmışız, yapmaya da devam edeceğiz. Bir an önce mart ayının gelmesini ve normalleşmeye dönülmesini bekliyoruz. vatandaş larımız, maske, mesafe ve hijyen kurallarına çok dikkat ettiler. Türkiye genelinde en iyi yerlerdeyiz. Allah’ın izni ile daha da düşecek. Hep beraber maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat ettiğimiz sürece vakaların daha da düşeceğine inanıyoruz” dedi.
“NORMALLEŞMEYE HAZIRIZ”
Kentte vaka sayısının düşmesinin sevindirici olduğunu ifade eden halı saha işletmecisi Soner Som, halı saha işletmelerinin kapalı olmasıyla mağdur olduklarını belirterek, “Salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamında halı sahamızı kapattık. Uzun süredir mağdur durumdayız. Sporseverlere bunu bir türlü kabul ettiremedik, anlatamadık. Bir an önce halı sahaların açılmasını talep ediyoruz. Nasıl ki, spor liglerinde maçlar yapılıyorsa halı sahalarda da o heyecanın yeniden başlamasını istiyoruz. Bir halı saha işletmecisi olarak bize düşen bir görev varsa yapmaya hazırız. Ateş ölçer, dezenfektan, maske konusunda gerekli önlemleri alabiliriz. Yeter ki bize böyle bir imkân sağlansın. Biz de bir an önce işletmemizi aktifleştirmek istiyoruz. Bu konuda hazırız” şeklinde konuştu.
“KİRA VE TAKSİTLERİMİZİ ÖDEYEMİYORUZ, NORMALLEŞMEYİ İSTİYORUZ”
Lokantacı Ahmet Deniz de bir yıldır işyerinde müşteri kabulü yapmadıklarını belirterek, “20 yıldır lokanta işletmeciliği yapıyorum. Yaklaşık bir yıldır salgından dolayı restoranlar, kafeler olarak mağdur durumdayız. Kiralarımızı ve taksitlerimizi ödeyemiyoruz. Vaka sayılarına göre Batman iyi yerlerde. Bundan dolayı hayatın normalle dönmesini istiyoruz. Müşterilerin içeri alınmasını istiyoruz. Sağlık Bakanımızın açıkladığı gibi vaka sayısı düşük iller normalleşebilecek. Bundan dolayı iki haftadır çok iyi bir şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bir an önce ‘normalleşme’ye geçilmesini istiyoruz. Maskelerimizi takıyoruz, masalara dezenfektanlarımızı koyduk, hijyen konusunda sıkıntımız yok, masalar arası mesafelerimizi ayarladık. Sağlık ekipleri buraya geldiklerinde söyledikleri her şeyi yaptık. Bunun karşı lığını da aldık. Şırnak’ta vaka sayıları epey düştü” şeklinde konuştu.
“BİR AN ÖNCE KISITLAMALARIN KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”
Uzun yıllardır taksicilik yapan İbrahim Koldaş ise hafta sonu kısıtlamalarının gevşetilmesi gerektiğini söyleyerek, “kısıtlamalardan dolayı oldukça mağduruz. Salgında kısıtlamalardan dolayı çalışamıyoruz. Vaka sayılarının düşmesinden dolayı normalleşme olmasını talep ediyoruz. Biz taksiciler olarak bu salgından dolayı mağduruz. Halkımız şu anda normalleşmeye hazır. Bir an önce kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.