?>

“Batman’da PET çekimi eksikliği ivedilikle giderilmeli”

SAĞLIK - 5 yıl önce

SAĞ-ÇEV Başkanı Güneş: “Batman’da PET çekimi eksikliği ivedilikle giderilmeli”
Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, gelişmiş onkolojik görüntüleme yöntemi olan Pozitron Emisyon Tomografisi (PET-CT) cihazının Batman’da olmamasının büyük eksiklik olduğunu belirterek yetkililere çağrıda bulundu. Kanser vakalarının kentte ciddi anlamda bir artış gösterdiğini belirten Güneş, hastaların tedavi sürecinde kullanılan Pozitron Emisyon Tomografisi’nin nüfusu 600 bini aşan Batman gibi bir ilde olmamasının büyük mağduriyet oluşturduğunu söyledi. İldeki sağlık kuruluşlarında PET-CT cihazının bulunmaması nedeniyle kanser hastalarının en yakın şehir olan Diyarbakır’a gitmek zorunda kaldığını ifade eden Güneş, bunun hastalar için mağduriyetin yanında büyük sağlık sıkıntısı oluşturduğuna dikkat çekti.
PET Çekimi eksikliğinin bir an önce giderilmesi gerektiğini dile getiren Güneş, Sağlık Bakanlığının hastaların sesine kulak vermesi gerektiğini ifade etti.
KANSER TEDAVİSİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI
Güneş, “PET-CT, pozitron emisyon tomografisi ve bilgisayarlı tomografinin birleşiminden oluşan bir görüntüleme cihazıdır. Vücuttaki fizyolojik süreçlerin 3 boyutlu görüntüsünü verir. Onkoloji (kanser) alanında tümörün saptanması, tümör yayılım derecesinin belirlenmesi, radyoterapi planlanması, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve bazı durumlarda mevcut kitlenin iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğunu belirleme amacıyla PET-CT kullanılıyor.” dedi.

“HASTALARIN HAYATI TEHLİKEYE ATILMAKTADIR”

PET-CT cihazının Batman’da olmamasının hastaların hayatını büyük oranda etkilediğini vurgulayan Güneş, “Veryansın ettiğimiz konu şudur ki, erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalığın da, böylesi önemli bir cihazın ilimiz olan yoğun nüfuslu Batman'da bulunmayışıdır. Erken tanı ile tedavi süreci de hızlanırken Batman'da bulunan onkoloji hastaları maalesef PET-CT bulunduran en yakın şehir olan Diyarbakır'a gitmektedir. Kaybedilen zaman, yorgunluktan ötürü hem tanı hem tedavi süreci uzamakta, hastaların hayatı kanserden daha fazla tehlikeye atılmaktadır.”
“HEM HASTA HEM DE AİLELER KÖTÜ ETKİLENMEKTE”
Yetkililere çağrıda bulunan Güneş, konuşmasına şöyle devam etti: “Ayrıca maddi sıkıntı çeken hastalarının bu evrede farklı bir şehre sürekli gidip gelmesi aileleri zor durumda bıraktığı gibi hastayı da psikolojik olarak kötü etkilemektedir. Çevre iller olan Siirt, Bitlis, Şırnak ve ilçelerindeki hastaların da tedavi için geldikleri şehrimizde, hasta sayısı daha da fazla olmasına rağmen hâlâ cihaza erişim sağlayamamak, Batman için önemli bir eksiktir. Bakanlığımızın bu çağrımıza kulak vermelerini ve bu mağduriyetin hastaları daha da fazla kötü etkilemeden giderilmesini istemekteyiz.”
Haftanın Öne Çıkanları

Batmanlı 3 iş adamı, Batmanlılar için bağışta bulundu

2020-04-06 16:58 - GÜNDEM

BATMANDA VEFAT EDENLER

2020-04-08 12:43 - GÜNDEM

Batman Üniversitesi sıvı sabun üretimine başladı

2020-04-05 16:55 - GÜNDEM

Devletten herkese bedava maske!

2020-04-05 20:52 - YAŞAM

Onkoloji uzmanı hasta kabulüne başladı

2020-04-06 14:59 - SAĞLIK

SASON'DA FECİ ÖLÜM, 2 KARDEŞTEN BİRİ ÖLDÜ

2020-04-09 12:31 - GÜNDEM

“CADDELERDEKİ OTURMA BANKLARI KALDIRILSIN”

2020-04-09 13:32 - YAŞAM

Tüm tutuklular başka yere sevk edildi

2020-04-05 20:05 - GÜNDEM

UZAKTAN EĞİTİME EN HAZIR OKUL FİNAL OKULLARI

2020-04-08 15:51 - EĞİTİM

Batman İŞKUR Müdürlüğünden işsizlik ödeneği uyarısı

2020-04-06 14:19 - YAŞAM

İlgili Haberler

ÇOCUĞUMUN BOYU NORMAL Mİ? UZMANLAR UYARIYOR

17:02 - SAĞLIK

AŞIRI SICAKLARA KARŞI UYARI: VATANDAŞLAR TEDBİRLİ OLMALI

16:13 - SAĞLIK

BATMAN'DA KANSERLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

15:09 - SAĞLIK

SAĞLIKTA 18 BİN ATAMA EKİM AYINDA

10:34 - SAĞLIK

KANSER HASTALARINA GÜZEL HABER

09:51 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

SULAMA MI, SU İSRAFI MI?

17:09 - YEREL

MISIR 2 METREYE ULAŞTI

17:08 - YAŞAM

ÇOCUĞUMUN BOYU NORMAL Mİ? UZMANLAR UYARIYOR

17:02 - SAĞLIK

BATMAN'DA 62 BİN 839 ÜRÜN DENETLENDİ

16:33 - GÜNDEM

KAPLAN’DAN PRİMDE EŞİTLİK ÇAĞRISI

16:31 - GÜNDEM