?>

KREDİ SİGORTASINDA “SERBEST SEÇİM” UYARISI

Batman Sigortacılar Derneği, bankalardan kredi kullanan tüketicilerin sigorta şirketini serbestçe seçme hakkına ilişkin önemli bir açıklama yaptı.

GÜNDEM - 3 ay önce

Dernek Başkanı Mehmet Salih Ekinci imzasıyla yapılan duyuruda, mevcut mevzuatın tüketici tercihine müdahaleyi açıkça yasakladığı vurgulandı.
Açıklamada, Resmî Gazete’de yayımlanan 29294 sayılı Yönetmeliğin 13’üncü maddesi ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK) 2025/2 sayılı düzenlemesi kapsamında, kredi kullanan vatandaşların sigorta şirketini özgür iradeleriyle seçebileceğinin hüküm altına alındığı belirtildi. Buna göre bankaların sigorta işlemlerini belirli bir şirket üzerinden yaptırmaya yönelik şart, yönlendirme veya baskı uygulamalarının hukuken geçersiz olduğu ifade edildi.
Dernek, düzenlemenin kredi süreçlerinde sigorta tercihine ilişkin dayatmaların önüne geçmeyi ve tüketicilerin serbest piyasa koşullarında seçim yapabilmesini amaçladığını kaydetti. Açıklamada, krediye bağlı sigortalarda belirli bir sigorta şirketinin zorunlu tutulması ya da alternatif seçeneklerin kısıtlanmasının mevzuata aykırı olduğu belirtildi.
Tüketicilerin sigorta işlemlerini istedikleri sigorta şirketi ve acente aracılığıyla yaptırma hakkına sahip olduğuna dikkat çekilen açıklamada, finansal hizmetlerde şeffaflık, rekabet ve tüketici haklarının korunmasının temel ilke olması gerektiği vurgulandı.
Batman Sigortacılar Derneği, mevzuata aykırı şekilde tüketicinin tercih hakkını kısıtlayan uygulamaların tespit edilmesi halinde ilgili mercilere bildirileceğini ve gerekli şikâyet süreçlerinin başlatılacağını da duyurdu. Açıklamada, kredi süreçlerinde yer alan tüm paydaşların yasal düzenlemelere uygun hareket etmesi ve vatandaşların da haklarını bilerek gerektiğinde yasal yollara başvurması çağrısında bulunuldu.
Haftanın Öne Çıkanları

PSİKOLOG KADER YILDIZ: AÇLIK MI, ARINMA MI?

2026-02-19 15:54 - RÖPORTAJ

TIR’IN DORSESİ RADAR ARACININ ÜZERİNE DEVRİLDİ

2026-02-17 13:32 - GÜNDEM

MÜLAKAT TAKVİMİ AÇIKLANDI

2026-02-13 22:45 - YEREL

İKİ ŞEHİRDEN ORTAK PROJE MUTABAKATI

2026-02-17 17:10 - YEREL

3 KÜTÜPHANE HİZMETE GİRDİ

2026-02-13 16:39 - GÜNDEM

ARTIK LİDER DEĞİLİZ!

2026-02-15 17:41 - SPOR

BATMAN’DA ARACA SİLAHLI SALDIRI

2026-02-16 16:55 - ASAYİŞ

ÖZEL HASTANELERDE ACİL SERVİS ÜCRETLERİNE DİKKAT

2026-02-15 12:36 - GÜNDEM

RAMAZAN’A ÖZEL PAKET MENÜ

2026-02-18 15:40 - YEREL

KUYTUL’DAN “ENGELLENİYORUZ” İDDİASI

2026-02-19 16:13 - YEREL

İlgili Haberler

8 İLİN HUKUK TRAFİĞİ BU MERKEZDE YÖNETİLECEK

14:49 - GÜNDEM

DENETİMLERDE 25 BİN FİRMAYA CEZA

10:12 - GÜNDEM

SUÇ MAĞDURİYETİ ARAŞTIRMASINDA ÇARPICI SONUÇLAR

12:30 - GÜNDEM

BAYRAMDA DİJİTAL TUZAKLARA DİKKAT

09:51 - GÜNDEM

DEPREM BATMAN’DA DA HİSSEDİLDİ

09:11 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

İŞİTME ENGELLİLERE ÖZEL AKADEMİ

17:12 - SAĞLIK

ASIRLIK TARİFLER DAMAKTA İZ BIRAKTI

16:54 - YEREL

HEPATİT B UYARISI: “ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

16:02 - SAĞLIK

BELEDİYE EKİPLERİ KENT GENELİNDE HAŞERE AVINDA

15:15 - YEREL

GENÇLERİN PROJELERİ BİLİM FUARINDA SERGİLENDİ

15:07 - EĞİTİM