?>

EKMEN: KÖK SEBEPLERİ ELE ALMAYAN SÜREÇ KALICI OLMAZ

DEVA Partili Mehmet Emin Ekmen, nihai rapordaki eksikliklere dikkat çekti. Hukuk devleti, KHK mağduriyetleri ve demokratik denetim vurgusu yaptı.

SİYASET - 4 ay önce

Mehmet Emin Ekmen, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Yeni Yol Partisi Grup Başkanı sıfatıyla katıldığı Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun son toplantısında nihai rapora ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Toplantıda sözlerine Numan Kurtulmuş’a teşekkür ederek başlayan Ekmen, ortak bir raporun ortaya çıkmasının önemli olduğunu ancak bazı temel başlıkların raporda yeterince yer bulmadığını söyledi.

HUKUK DEVLETİ TESİS EDİLMEDEN SONUÇ ALINMAZ

Raporda özgürlükler, hukuk devleti ve güçler ayrılığı ilkeleri ile Kürt meselesinin kök sebeplerine ilişkin ana dil, vatandaşlık ve yerel yönetimler başlıklarının yer almamasını eleştiren Ekmen, “Bu süreç yalnızca fesih ve silahsızlanma ekseninde görülürse anlaşılabilir. Aksi durumda hukuk devletini tesis etmeyen, tam demokratik işleyişi sağlamayan ve kök sebepleri ele almayan hiçbir süreç kalıcı bir sonuç üretmez” dedi.

KHK MAĞDURİYETİ GÜVENİ ARTIRACAK ŞEKİLDE ÇÖZÜLMELİ

Ekmen, raporda Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına atıf yapılmasına rağmen Türk yargısında kesinleşmiş takipsizlik ve beraat kararlarının uygulanmamasına dair bir değerlendirme bulunmamasını “ciddi eksiklik” olarak nitelendirdi.
Kamuoyunda KHK mağduriyeti olarak bilinen sorunun çözümünün sürece olan güveni artıracağını ifade eden Ekmen, kayyım uygulamasına son verilmesine yönelik tavsiyeyi yerinde ancak eksik bulduğunu belirtti. Görevden alma işlemlerinin Danıştay onayıyla tamamlanmasının hukuki güvenceyi güçlendireceğini ve idari vesayeti azaltacağını söyledi.
İnfaz yasasına da değinen Ekmen, artan şiddet olayları karşısında caydırıcılık ilkesinin raporda yer almamasını eleştirdi.

MECLİS SÜRECE DAHA FAZLA DAHİL EDİLMELİ

Sürecin en belirgin eksikliklerinden birinin yasama adımlarındaki gecikme olduğunu savunan Ekmen, örgütün fesih iradesini ortaya koyduğu anda yasal düzenlemenin eş zamanlı yapılması gerektiğini söyledi. Bayrama kadar ilgili yasanın Meclis gündemine gelmesi temennisinde bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin süreçle bağının yalnızca komisyon üzerinden yürüdüğünü ifade eden Ekmen, komisyonun görev süresi sona ermeden yeni bir mekanizma oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Yürütmenin düzenli periyodik raporlarla Meclis’in demokratik denetimine açık olması gerektiğini kaydetti.

TOPLUMUN İKNASI ŞART

Ekmen, sürecin yalnızca yasal düzenlemelerle sınırlı kalmaması gerektiğini, toplumun da ikna edilmesinin önem taşıdığını söyledi. Cumhurbaşkanı’nın sürecin nihai amacını ve Türkiye’ye katkısını topluma açık biçimde anlatmasının gerektiğini belirten Ekmen, aksi halde yasama faaliyetleri ve uygulama aşamasında toplumsal itirazların gündeme gelebileceğini ifade etti.
Ekmen, “Çok kritik bir eşiği hep birlikte aşıyoruz. Temennimiz, bu sürecin hukuk, adalet ve demokrasi temelinde başarıyla tamamlanmasıdır” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

PSİKOLOG KADER YILDIZ: AÇLIK MI, ARINMA MI?

2026-02-19 15:54 - RÖPORTAJ

KÜLLİYE’DE GERCÜŞ’E GURUR

2026-02-19 10:43 - YEREL

AKİF MANAF’A BİR BARIŞ ÖDÜLÜ DAHA

2026-02-13 13:09 - YAŞAM

MUHTARLAR STM’DE TEK ÇATI ALTINDA

2026-02-13 16:04 - GÜNDEM

880 MÜDAHALE TAMAMLANDI

2026-02-19 11:09 - GÜNDEM

TIR’IN DORSESİ RADAR ARACININ ÜZERİNE DEVRİLDİ

2026-02-17 13:32 - GÜNDEM

YAPAY ZEKA ELEKTRİK FATURALARINI UÇURABİLİR

2026-02-16 16:35 - YAŞAM

Sivil Toplum Modeli Örnek Gösterildi

2026-02-17 13:37 - GÜNDEM

GEÇEN YIL 80 KİLO SATTI, BU YIL HEDEF 100 KİLO

2026-02-20 11:08 - YAŞAM

ARTIK LİDER DEĞİLİZ!

2026-02-15 17:41 - SPOR

İlgili Haberler

MECLİS’TE “7 VE 8. MADDE” TARTIŞMASI

13:00 - SİYASET

DEVA PARTİSİ'NDEN TEMMUZ ZAMMI ÇAĞRISI

16:08 - SİYASET

TOPRAĞI YAKMAK, GELECEĞİ YAKMAKTIR

14:44 - SİYASET

GAZİANTEP MODELİ BATMAN'A TAŞINIYOR

14:39 - SİYASET

EKMEN: TMO SİSTEMİ ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR

11:58 - SİYASET

Günün Manşetleri

BOĞULMA VAKALARINA KARŞI UYARI

15:57 - YEREL

YOLLAR YENİLENİYOR: İŞTE ÇALIŞMA YAPILAN BÖLGELER

15:55 - YEREL

MOTOSİKLET İLE OTOMOBİL ÇARPIŞTI

13:31 - YEREL

BALIĞA GİTTİ,BİRDAHA DÖNMEDİ

13:26 - YEREL

VEDAT AYDIN İÇİN ADALET İSTENDİ

12:55 - YEREL