USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

BÖLGEDEKİ KADINLARIN SESİ OLMAK İSTİYORUM

Yasemin Mağın ile bir kahve molasında spontane başlayan samimi bir söyleşi…

BÖLGEDEKİ KADINLARIN SESİ OLMAK İSTİYORUM

Bir öğleden sonra kahve içmek için uğradığım Öz Mağınlar Enerji Shell istasyonuna ait kafede, istasyonun yöneticisi Yasemin Mağın’la tanıştım. Sohbetimiz kısa sürede bir söyleşiye dönüştü.

Henüz 29 yaşında olmasına rağmen, konuşmalarındaki netlik ve gözlerindeki kararlılık, yönetici koltuğunda tesadüfen oturmadığını hemen hissettiriyor.

Shell Öz Mağınlar Enerji Limited Şirketi Genel Müdür Yardımcısı ve mali işler uzmanı olarak görev yapıyor. Ama bu unvanın çok ötesinde bir şey taşıyor içinde…

 Yasemin Mağın

---Var olan bir aile şirketine bir kadın olarak dahil olurken ve onu dönüştürmeye çalışırken sizi zorlayan unsurlar oldu mu?

Ailenin zirai ilaç alım-satımıyla başlayan ticari yolculuğu, zamanla akaryakıt ve istasyon işletmeciliği gibi farklı sektörlere yönelince, Yasemin Hanım da özellikle babasının desteğiyle şirketin bu alanına dahil olduğunu söylüyor.

Yasemin Mağın

Ancak işin içine girdikten sonra, var olan bir düzene yeni bir bakış açısı katmanın, bazı alışkanlıkları değiştirmenin ve özellikle kadın olarak söz sahibi olmanın başlı başına bir mücadele olduğunu vurguluyor. Daha çok erkeklerin hâkim olduğu bu sektörde, Yasemin Hanım hem kadın hem de genç bir yönetici olarak dengeyi kurmayı başarmış. “Shell Öz Mağınlar Akaryakıt İstasyonu sadece bir şirket değil; aynı zamanda kadın gücünün daha görünür, daha kapsayıcı ve paylaşımcı bir yapı kurma hedefinin odağında olduğu bir yer olmaya çalıştı” diyor ve ekliyor: “Burası sadece bir iş yeri değil, adeta bir aile havası taşıyor.”

 Yasemin Mağın

---Şirketin bu havasında sizin dokunuşlarınızın payı büyük olmalı. Sizce kadın eli nereye değdi bu yapıda?

Ben kadınların iş hayatında daha fazla yer alması gerektiğine inanan biriyim. Bizde kadın çalışan sayısını artırdıkça hem içerideki düzen değişti hem de dışarıdan gelen geri bildirimler çok olumlu oldu. Kadınlar detaycı, sorumluluk sahibi, düzenli. Bu da doğrudan hizmet kalitesine yansıyor. Bazı müşteriler özellikle kadın çalışanları gördüklerinde memnuniyetlerini dile getiriyor.

 Yasemin Mağın

---Kadınlara örnek olma gibi bir kaygınız ya da hedefiniz oldu mu hiç?

Doğrusu bu zamanla gelişti. Başta öyle bir hedefle yola çıkmadım ama zamanla şunu fark ettim: Bizim bölgede kadınların ön planda olması hâlâ çok alışılmış bir şey değil. Bu düzeni biraz olsun kırmak istiyorum. Kadınlar sadece Evde değil, işte de güçlü olmalı. Karşılaştığımız zorluklar bizi yıldırmamalı, aksine daha da güçlendirmeli. Ben buna gerçekten inanıyorum.

 Yasemin Mağın

---Tüm bu yoğunluğun arasında akademik yolculuğunuz nasıl ilerliyor, Bu alan sizin için ne ifade ediyor?

Lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi’nde Maliye bölümünde tamamladım. Daha sonra Batman Üniversitesi’nde İktisat alanında yüksek lisansımı yapıp şimdi ise Mardin Artuklu Üniversitesi’nde doktora eğitimimi yapıyorum. Bu dinamik süreçte iki makalem yayınlandı. Yeni bir şey öğrenmek, araştırmak, yazmak beni motive ediyor. Hedefim iyi bir akademisyen olmanın yanı sıra gelecekte birden fazla bayi ile kadın çalışanlarımızla giderek bu şirketi büyütmeyi hedefliyoruz.

 Yasemin Mağın  

---Pek çok kişi için başarı sadece kariyerle ölçülüyor. Sizde durum biraz daha farklı gibi…

Evet, benim için başarı sadece mesleki bir şey değil. Bir iş yerinde kadının varlığını artırabiliyorsam, genç birine ‘Ben de yapabilirim’ dedirtebiliyorsam, bu da başarıdır. Akademik olarak üretmek, kendimi geliştirmek, paylaşmak da bunun bir parçası.

Yasemin Mağın’ın hikâyesi, sadece bir yönetici ya da akademisyen hikâyesi değil. Kendi alanında kararlılıkla ilerleyen, bulunduğu yeri dönüştürmeye çalışan genç bir kadının sade yolculuğu…

Yasemin Mağın

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ