USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

BİNLERCE YILLIK İLMEKLER

Batman'ın Hasankeyf İlçesinde Tiftik Dokuma Geleneği Yaşatılıyor

BİNLERCE YILLIK İLMEKLER
Advert

Batman’ın 12 bin yıllık geçmişe sahip tarihi ilçesi Hasankeyf , yalnızca köklü tarihî yapılarıyla değil, aynı zamanda zengin kültürel mirasıyla da dikkat çekiyor. Bu mirasın en özgün parçalarından biri olan tiftik dokuma geleneği, bölgenin üretim kültürünü ve estetik anlayışını günümüze taşıyor.

a

MAĞARA YERLEŞİMLERİNDE TİFTİK TEZGAHLARININ İZLERİ

Hasankeyf’in mağara yerleşimlerinde halen görülebilen taş oyuklar, geçmişte kurulan tiftik dokuma tezgâhlarının izlerini barındırıyor. Yüzyıllar boyunca kadınların sabırla ilmek ilmek dokuduğu tiftik ipleri, sadece gündelik eşya üretiminde değil; aynı zamanda Mezopotamya’nın toplumsal yaş amı ve sanatsal kimliğinde de önemli bir rol oynadı.

a

HER İLMEK BİR KÜLTÜRÜN TANIKLIĞINI YAPIYOR

Her bir dokuma ilmeği, dönemin yaşam biçimini, toplumsal dayanışmayı ve sanat anlayışını yansıtan sessiz bir tanık niteliği taşıyor. Hasankeyf’in kaya duvarlarında ve mağara zeminlerinde rastlanan izler, binlerce yıllık bu üretim geleneğinin kültürel sürekliliğini ortaya koyuyor.

Bugün Hasankeyf’i ziyaret edenler, yalnızca tarihi kalıntıları değil; o taşlara sinmiş emeği, üretim kültürünü ve kadınların ilmek ilmek işlediği tiftik dokumalarının ruhunu da yakından görebiliyor.

a

KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKILIYOR

Tiftik dokuma geleneği, bölge halkının geçmişle kurduğu güçlü bağın ve kültürel mirasa sahip çıkma iradesinin somut bir göstergesi olmaya devam ediyor. Bu kadim sanat, Hasankeyf’in kültürel değerlerini gelecek nesillere aktaran bir köprü olma özelliğini sürdürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ