SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

HAYAT KARARTMAK BU KADAR BASİT OLMAMALI

Son Güncelleme :

2022-08-28 17:44:38

HAYAT KARARTMAK BU KADAR BASİT OLMAMALI

Kıymetli dostlar, bugün sizlere her gün can ve mal kaybına neden olan trafik kazalarına değinmek istiyorum. Malumunuz geçen hafta Gaziantep ve Mardin’de yaşanan kazalar, akabinde Hasankeyf köprüsünde yaşamlarını yitirenler aslında insan hayatının bu denli basit olmaması gerektiğini, insanların her yaşam hakkına azami saygılı olması gerektiği kanaatini taşıyorum.

Evet, Allah insan ve hatta hayvan canını kutsal saymıştır. Birkaç saniyelik acelecilik yüzünden hayatları giden insanların vebali büyüktür.  Trafikte yapılan her bir kural ihlalinin dinimizdeki adı “kul hakkı”dır. Bırakın kaza yapmayı başkalarının korkmasına veya tehlike atlatmasına yol açmak bile kul hakkını ihlaldir. Pek çok durumda hakkı ihlal edilen kişilerle helalleşme imkanı olmadığı için ahirete ağır kul hakkı dosyalarıyla gitme tehlikesi vardır.

Kayda ve kuralı bilmeden şoförlüğün sadece direksiyon döndürmekten ibaret olduğunu, “direksiyon kullanmayı öğrendim, artık bütün yollar benimdir” düşüncesinde olan, o kadar çok şoför var ki, adeta kendi ve yoldan geçenlerin hayatlarını hiçe sayıyorlar. Araç sayısının 40 bini aştığı İlimizde, yolların bu araç sayısına endeksli olarak geniş olmaması ve özellikle yenilenmemesine acemi şoförler de eklenince, yayaların büyük sıkıntı çekmesine neden olmaktadır. Zevk ve sefasını sürmek, etrafa havasını atarak yayaların hayatını hiçe sayaların ellini kolunu sallayarak yollarına devam etmelerine müsaade edilmemelidir. Gerek yaya gerekse trafik görevlileri en büyük tepkiyi vermekten geri kalmamalıdır. Bu bir suçtur ve insan hayatını hiçe sayanlar ciddi manada tehlikelidir.

Bir insanın hayatı çok ucuz olmamalıdır. Kendini bilmez, sadece araba kullanmanın keyfini yaşayan, özellikle direksiyon başına alkol ve uyuşturucu alıp ta insan hayatı ile dalga geçenlerin ehliyetine el konulup, ömür boyu araba kullanmamak şartıyla ağırlaştırılmış cezaların uygulanması, yayaların rahat nefes alması sağlanmalıdır. Nice suçsuz günahsız, bebek, çocuk, genç, yaşlı insanların ölümüne neden olan şoförler vardır ve bunlar buna rağmen hiçbir şey olmamış gibi vicdan azabı çekmeden, hayatlarına devam ediyorlar. İtalya’da alkol oranı 1,5 promili geçen sürücülerin aracına el konuluyor, araçları daha sonra açık artırmayla satılığa çıkarılıyor, bir de yüksek para cezası ödemek zorunda kalıyorlar. Böyle cezalar olduğu zaman bak bakalım, trafik kazalarındaki düşüş nasıl oluyor. Batmandaki trafik öyle bir hal almış ki, kimin hangi yoldan çıkacağı, hangi yola gireceğini kestiremiyorsun, bir de bakarsın ki ışıklara, sağındaki solundaki arabalara aldırmadan, sanki bütün yollar kendilerine ait gibi davranan, hem kendi hayatlarını hem de başkalarının hayatını tehlikeye atan motor sürücüleri de bir başka sorun.

Buradan insanların hayatını hiçe sayan, sadece kendi zevk ve keyfinin derdinde olan bütün sürücülere sesleniyorum: kendi hayatınızdan vazgeçmiş olabilirsiniz, ama karşı tarafın hayatını tehlikeye atmak, suçsuz yere hayatını kaybetmesine sebep olmak dünyada çekeceğiniz cezanın yanında bir de ahiret teki cezayı da unutmayın.

EMRULLAH NOT: BU MAKALEYE KAZA RESMİ KOY

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI