Son 15 günden beri Batman gündemini meşgul eden bir konu var. Batman Belediyesinin daha önce “Recebanlılar Bulvarı” adını verdiği yer, yapılan düzenlemeden sonra tekrar değerlendirilip buraya “Hasankeyf Bulvarı” denilince Receban’lılar buna büyük tepki gösterdi ve Vali ile görüşerek karardan vazgeçilmesini istediler.
Receban’lılar, Batman’ın ilk sahiplerindendir ve köklü bir aşiret olarak bilinir. Onlar, Aşiretleşmelerin başladığı dönemde derneklerini kurarak çalışma başlattılar, sonra da örgütlenerek “Recebanlılar Derneği” çatısı altında birleştiler.
Gelişmeler bu şekilde devam ederken Batman Belediyesi, Hasankeyf istikametindeki caddeye “Receban’lılar Caddesi” ismini verdi ve burası bu isimle anılmaya başlandı. Ne varki Belediye bir müddet sonra yeni bir çalışma yaptı ve ana ulaşım akslarını ilçelere gidiş istikametine göre yeniden isimlendirdi.
Böyle olunca da Recebanlılar caddesinin adı “Hasankeyf bulvarı” oldu. Değişiklik sadece bununla değildi. Beşiri, Kozluk-Sason ve Bismil isimleri de yeni bulvarlara verilince ve değişiklik gerçekleşince Receban’lılar basın açıklamalarıyla bu uygulamayı eleştirip Vali Ekrem Canalp ile görüşmek istediler.
Belediye Başkan vekili Canalp, bunun Derneğe karşı bir hareket olmadığını, ilçe isimleriyle bağdaşlaşan yollara o güzergahtaki ilçe isimlerinin verildiğini belirterek uygun bir yere “Recebanlılar” adının verileceğini söyledi ama, bu teklif kabul görmedi ve Dernek yöneticileri yeniden bir açıklama yaptı.
Değerli okuyucular, herhangi bir caddeye veya bulvara Recebanlılar adının verilmesi veya verilmemesi çok önemli bir durum değildir. Bu konuyu prestij meselesi yapıp bu yüzden sayın Valiyle ters düşmek de doğru değil. Herhangi bir kasıtın olmadığını da tahmin ediyorum ama sanki bana göre de doğru yapılmış.
Çünkü sayıları hızla artan bir aşiret dernekleri kuruluyor ve şimdiden sayıları 10’u geçmiş durumda. Bu da demek oluyor ki; eğer birisine Recebanlılar adı verildiyse diğer dernekler de talepte bulunacak ve onlar da isimlerinin belli cadde ve bulvarlara verilmesini talep edecekler.
Aslında bu konuyu daha fazla gündemde tutmanın anlamı yok. Vali bey “Derneğinizin adını uygun bir yere vereceğiz” diyor ama, Dernek yöneticileri ısrarla Recebanlılar isminin ilk verildiği yerde kalmasını istiyorlar. Ancak idarenin aldığı kararlara da saygı gösterilmelidir. İsim verilmesi ve sonradan değiştirilmesiyle ilgili bir kasıt yok. Sadece 5 ilçenin güzergahına göre isim konulduğundan bir değişiklik yapılmış hepsi o kadar.
Onun için gündemi daha fazla meşgul etmeden Vali beyin önerisini dinlemek doğru olur. Eğer Dernek yöneticilerinin makul ve kabul edilebilir önerileri varsa onu da değerlendirmek gerekir. Ama illa ki “bizim dediğimiz olacak” şeklinde bir diretme olursa, bu da kabul edilemez bir hareket olur.
Ayrıca Recebanlılar, ya da diğer aşiretlerin isimlerinin bir yerlere verilmesi ekonomiye de, işsizliğe de, istihdama da bir fayda sağlamaz ve konu bireyselleştirilmiş olur ki; bu ileride can sıkıcı bir noktaya dönüşür.
Cadde ve bulvar isimleri eğer bir araştırma sonucu verildiyse onu saygıyla karşılamak gerekir. Recebanlılar Caddesi, Hasankeyf yolunda değil de, başka bir yerde değerlendirilse herhalde bundan kimse zarar görmez. Nitekim 60-70 yıldan bu yana bu isim kimsenin aklına gelmediyse ve bu öneri Valilikten geldiyse bu öneriyi sunanları da tebrik etmek gerekir.
Bize göre bu konu sonlandırılmalı ve tarafların uygun göreceği bir caddeye “Recebanlılar” ismi verilerek tartışmalara son verilmelidir.
Hoşça kalınız.

Yorum yaz
Yorumları göster0 yorum
Yorumu bildir