Ana içeriğe geç

Batman’da Emlak Piyasası Durma Noktasında: Konut Almak Zorlaşıyor

Batman’da gayrimenkul sektöründe yaklaşık iki yıldır devam eden durgunluk, konut almak isteyen vatandaşları ve sektör temsilcilerini etkiliyor.

Batman’da Emlak Piyasası Durma Noktasında: Konut Almak Zorlaşıyor
1 / 2

Emlak danışmanları, yüksek faiz oranları, altın fiyatlarındaki dalgalanmalar, enflasyon ve artan inşaat maliyetlerinin piyasadaki hareketliliği azalttığını belirterek konut alımını kolaylaştıracak desteklerin hayata geçirilmesini istedi.

Batman’da faaliyet gösteren gayrimenkul danışmanları Abdurrahman Taygav ve İsmail Demirbilek, sektördeki gelişmeleri değerlendirerek konut satışlarının mevcut durumuna ve piyasanın yeniden canlanması için atılması gereken adımlara ilişkin görüşlerini paylaştı.

Yüksek faiz ve altın yatırımı konut satışlarını etkiliyor

Gayrimenkul danışmanı Abdurrahman Taygav, emlak sektöründe yaklaşık iki yıldır durgunluk yaşandığını belirterek faiz oranları ve altın fiyatlarındaki yükselişin vatandaşların yatırım tercihlerini değiştirdiğini söyledi.

Enflasyonun yanı sıra inşaat maliyetlerindeki artışın da sektörü olumsuz etkilediğini ifade eden Taygav, yeni konut üretiminin azalması ve mevcut konut fiyatlarının yükselmesinin ev sahibi olmayı zorlaştırdığını dile getirdi.

Taygav, mevcut koşullarda daha çok barınma ihtiyacı bulunan vatandaşların konut satın alabildiğini, ilk kez ev sahibi olmak isteyenlerin ise finansman konusunda güçlük yaşadığını belirtti. Konut alımını kolaylaştıracak devlet desteklerinin yeniden gündeme alınmasının sektöre katkı sağlayabileceğini kaydetti.

İnşaat maliyetleri ve arsa payları fiyatları yükseltiyor

İnşaat sektöründeki maliyet artışlarına dikkat çeken Taygav, yapı malzemeleri, akaryakıt, elektrik ve kira giderlerinin müteahhitler üzerindeki yükü artırdığını ifade etti.

Arsa sahiplerinin talep ettiği yüksek pay oranlarının da konut üretim maliyetlerini yükselten unsurlar arasında bulunduğunu belirten Taygav, arsa paylarının makul seviyelere çekilmesinin yeni konut üretimini destekleyebileceğini söyledi.

Taygav’a göre yeni konut üretiminin artması, konut arzının genişlemesine katkı sağlayabilir. Devletin ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlara yönelik destekler sunmasının da alım gücünü artırarak piyasadaki hareketliliği desteklemesi bekleniyor.

“Emlak sektöründe alım da satım da yok”

Gayrimenkul danışmanı İsmail Demirbilek ise piyasadaki alım ve satım işlemlerinin ciddi ölçüde yavaşladığını belirterek mevcut durumu sektör açısından olumsuz değerlendirdi.

Pandemi sonrasında yükselen enflasyon ve uygulanan yüksek faiz politikalarının gayrimenkul piyasasını etkilediğini ifade eden Demirbilek, yatırımcıların birikimlerini bankalara, dövize ve altına yönlendirmesinin konut piyasasındaki para akışını azalttığını savundu.

Demirbilek, konut üretimindeki yavaşlamada artan maliyetlerin ve satış koşullarının da etkili olduğunu belirterek üretim ile talep arasındaki dengenin yeniden kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Konut alımını kolaylaştıracak destek çağrısı

Sektörün yeniden canlanması için çeşitli adımlar atılması gerektiğini belirten Demirbilek, faiz oranlarının makul seviyelere çekilmesi, konut alıcılarına yönelik destek paketlerinin hazırlanması ve müteahhitlerin arsa payı maliyetlerinin azaltılması gerektiğini ifade etti.

Altın fiyatlarındaki hareketliliğin de yatırım kararlarını etkilediğini belirten Demirbilek, ekonomik istikrarın sağlanmasının vatandaşların yatırım tercihlerini ve piyasadaki para dolaşımını olumlu etkileyebileceğini söyledi.

Emlak ofislerinin kapanma riski gündemde

Sektördeki durgunluğun yalnızca müteahhitleri ve konut almak isteyenleri değil, emlak danışmanlarını da etkilediğini belirten Demirbilek, bazı emlak işletmelerinin faaliyetlerini sonlandırdığını dile getirdi.

Mevcut koşulların devam etmesi halinde kapanan emlak ofislerinin sayısının artabileceği uyarısında bulunan Demirbilek, sektörün yeniden hareketlenmesi için ekonomik koşulların iyileştirilmesi ve konut alımını kolaylaştıracak düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, yüksek maliyetler ve finansmana erişimde yaşanan güçlüklerin azaltılmasının hem konut üretimini hem de satışları destekleyebileceğini belirterek piyasada kalıcı bir hareketlilik için ekonomik istikrarın önemine işaret etti.

 

Okur görüşleri
0 yorum
Yorum yaz
Yorumlar yayın ilkelerine göre incelenir.
Yorumları göster0 yorum
Henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın
Daha fazla yükle