<div>23 Ağustos 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği" (Tebliğ No: 2025/18) ile birlikte, sektörde hijyen ve kalite standartları artırıldı. Yeni tebliğe uyum için üreticilere 31 Aralık 2025’e kadar süre tanındı.</div> <div>Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, tebliğin temel amacının hijyenik üretimi sağlamak, gıda güvenliğini artırmak ve tüketiciyi korumak olduğu belirtildi. Yeni düzenleme, 2003 tarihli önceki tebliğin yerini alacak.</div> <h3><strong>ÜRÜN TANIMI VE KAPSAMI GENİŞLETİLDİ</strong></h3> <div>Yeni tebliğe göre, krema ve kaymak yalnızca inek, koyun, keçi veya manda sütünden elde edilecek ve ürünlerin kendine özgü tat, koku ve yapıya sahip olması gerekecek.</div> <div>Ayrıca, daha önce düzenlemede yer almayan birçok krema türü de kapsam altına alındı. Bu ürünler arasında; asitlendirilmiş krema, çırpma krema, fermente/ekşi krema, köpük ve köpüren krema, sıvı krema, sürülebilir krema gibi işlem görmüş kremalar yer alıyor.</div> <div></div> <h3><strong>KATKI VE AROMA KULLANIMINA SIKI DENETİM</strong></h3> <div>Tebliğle birlikte çeşnili kremalarda taklit ve tağşişe yol açacak maddelerin kullanımı yasaklandı. Ayrıca, kaymakta hiçbir çeşni maddesi kullanılmayacak.</div> <div>Krema ve kaymak ürünlerinde sadece Türk Gıda Kodeksi’ne uygun katkı ve aroma vericiler kullanılabilecek. Özellikle süt aroması içeren katkı maddeleri ise yasaklar listesinde yer aldı.</div> <h3><strong>ETİKETLEME ZORUNLULUKLARI ARTIRILDI</strong></h3> <div>Yeni düzenleme, tüketici bilgilendirmesini de ön planda tutuyor.</div> <div>Buna göre ürün etiketlerinde süt yağı oranı, şeker veya tuz ilavesi gibi bilgiler, kullanılan süt birden fazla hayvan türünden ise türlerin açıkça belirtilmesi zorunlu hale geldi.</div> <div>Ayrıca, etiketlerde hayvan görsellerinin veya yanıltıcı unsurların kullanılmasına izin verilmeyecek.</div> <h3><strong>GEÇİŞ SÜRECİ VE UYUM ZORUNLULUĞU</strong></h3> <div>Gıda işletmecilerinin, 31 Aralık 2025 tarihine kadar ürünlerini ve üretim süreçlerini yeni tebliğe uygun hale getirmeleri gerekiyor. Bu tarihten önce üretilmiş ürünler ise raf ömrü sonuna kadar piyasada kalabilecek.</div> <div>Yeni tebliğle birlikte, tüketiciye daha güvenli ve şeffaf ürün sunumu hedeflenirken, sektör oyuncularının da kalite standartlarını yükseltmesi bekleniyor.</div>