SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

YEREL YÖNETİMLER VE GÜNEŞ ENERJİSİ

Son Güncelleme :

2018-03-02 09:05:16

Bir önceki yazımızda yenilenebilir enerji teknolojilerinden güneş enerji sistemlerinin asli unsurunun çatı sistemleri olduğunu belirtmiştik. Yatırımcıların daha çok ticari düşünülen güneş tarlalarına yöneldiğinden dolayı odak noktası olması gereken çatı sistemlerinin göz ardı edildiğini siz değerli okuyucularımızla paylaşmıştık. Bugün de sektörün geleceği olan bu sistemin yaygın hale gelebilmesi için öncü modellerin kimlerin olması gerektiği konusunu işleyerek bu öncü modellere önerilerimi sunmak istiyorum.

 


Çatı sistemlerin yaygın hale gelerek hayatımızda çok önemli bir noktaya gelebilmesinde yerel yönetimlerin büyük katkısı bulunmaktadır. Ülkemizde güneş enerjisi sektöründeki gelişmelerle beraber belediyelerde de yenilenebilir enerji anlamında büyük bir atağa geçildi. Bu sektörün ilk zamanlarında belediyeler küçük tematik projelere ağırlık verirken an itibariyle belediyeler çok daha büyük projelere imza atmaktadırlar. Belediyelerin bakış açıları zamanla değişerek olması gerektiği yöne doğru değişmeye başladı. Ancak bazı belediyeler küçük birkaç projeyle yetinmeye çalışarak hedeflerini yükseltemezken, bazıları ise Türkiye’deki en büyük projelere imza attılar. Ancak büyük projelere imza atan bazı belediyeler ise küçük projelerin de önemli olduğunu unutarak resmin büyüğünü göremediler. Türkiye’de, belediyeler gibi bütün yenilenebilir enerji çeşitlerini sahada uygulayabilecek potansiyele sahip tek bir kurum veya kuruluş bulamazsınız. Çünkü hepsini içinde barındırabilecek alanlara sahiptir. Belediyelerin çeşitlilik gösteren onlarca projesini burada saymak mümkündür. Ancak isteğimiz, belediyelerin yaptığı proje sayısını burada vermek değil, aksine belediyeciliğe yenilenebilir enerji anlamında bir bakış açısı kazandırabilmektir.

 


Şimdi de fikirlerimizi maddeler halinde sıralayarak bu bakış açımızı ortaya koyalım.

 


Birincisi Türkiye’deki bütün belediyeler alacakları bir karar ile yapılmış ve yapılacak olan binaların çatısına 7-8 m2‘lik küçük bir alana kurulacak 1kW’lık bir güneş enerji sisteminin yapılmasını zorunlu hale getirebilir. Çatımızda maliyeti yaklaşık olarak üç bin TL olan 1kW’lık sistemin zorunlu hale gelmesi durumunda aylık ne kadarlık enerji tasarrufu yapabileceğimizi kısaca izah edelim.

 


Türkiye’miz için:

 


Türkiye’de yaklaşık olarak 10 milyon çatı olduğu tahmin ediliyor. 1kW’lık bir sistemin bu bölge için aylık ortalama ürettiği 75 TL‘yi tüm Türkiye için referans alırsak, aylık olarak 750 milyon TL civarında bir enerji tasarrufu yapmış olacağız. Bu da Türkiye’miz için büyük bir kazanç olacaktır. Bu konuda böyle bir kararı almış bir belediye olmayabilir. Ancak yakın zamanda Çanakkale belediyesi çatılara güneş panellerinin konulmasını zorunlu hale getirilmesi için meclis kararı alacaklarını duyurdu. Ümidimiz tüm Türkiye’de uygulanmasıdır.

 


Vatandaşlarımız için:

 


Sistem sahibinin çatıya kuracağı 1kW’lık sistemle üreteceği elektriğin karşılığında kazanacağı para, elektrik giderinden kesilerek geri kalan miktarı kendisine verilecektir. Bu da sistem sahibinin her ay maddi kazanç elde edeceği anlamına geliyor.  (Bu konuyla ilgili rakamsal verileri bir önceki yazımızda paylaşmıştık)

 


Bu gelire göre sistem sahibi yatırdığı parasını birkaç yılda geri alacaktır.

 


Sonuç olarak çatıya kurulacak sistemimiz aynı zamanda vatandaşımıza bir gelir kapısı olacaktır.

 


Belediye Bütçesi için:

 


Belediyeler kendi tesislerinin elektrik tüketimi için Güneş Tarlası kurabilir. Bu güneş tarlasıyla enerji ihtiyacının bir kısmını veya hepsini karşılayarak elektrik tüketiminden büyük tasarruf eder. Bu vesileyle gerek park bahçe aydınlatmaları, spor tesisleri, su pompa istasyonları ve bunlara benzer yerlerde kullanılan elektrik tüketiminin birçoğunu minimize ederek diğer belediyelere rol model olabilir.

 


Hepimiz için:

 


Belediyeler Tematik ve sosyal projelerle de öncü olabilirler. Bu projeler yukarıdaki maddelerde dile getirdiğimiz kadar elektrik tasarrufunda bulunmasa bile insanların yenilenebilir enerjiye olan bakışlarının değişmesine yol açar. Onlara günlük hayatta aşina olması için büyük bir bilinç kazandırır. Yaz aylarında belediye durağında bekleyen vatandaşın serinlemesi için durağın tepesine konulacak güneş paneli, sokaklarda yaşayan hayvanlar için yapılan mama kutuları için kullanılan güneş enerji sistemi veya bütün enerjisini yenilenebilir enerjiden temin eden ve öğrencilerimiz için bir nevi laboratuvar görevi görecek olan bir güneş evinin belediyelerce yapılıp, yaygın olarak kullanılması enerji sistemlerine olan bakışımızı ciddi manada değiştirecektir. Bunun gibi birçok örnek verilebilir.

 


Netice itibariyle yenilenebilir enerji sistemleri bir bütündür. Bu sistemlerin toplumumuzda kabul görmesi için bu sitemin tüm yönlerinden istifade etmek gerekir. Bu sisteme olan bakış açısının değiştirilip topluma kazandırılması adına en büyük gayret belediyelerimizden gelmesi gerekir. Nasıl ki güneş enerji sistemlerinin öncüsü Güneş Enerjisi Çatı Sistemleriyse, aynı şekilde bu sistemin yaygınlaşması için öncü isim Belediyelerimizdir.

 


Herkese bol enerjili günler diliyorum.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.