Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel, 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Delegeler Çalıştayı’nda Batmanlı ihracatçı firmaların yaşadığı sorunları ilgili makamlara iletti.
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Madırlı ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel’in katıldığı çalıştay, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Özgür Ağar ile TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Programda, Batmanlı ihracatçıların karşılaştığı ekonomik ve bürokratik sorunlar ile bu sorunların çözümüne yönelik öneriler ele alındı.

İHRACATÇILARIN TALEPLERİ GÜNDEME TAŞINDI
Çalıştayda Batman’ın ihracat potansiyelinin geliştirilmesi, firmaların uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılması ve ihracat süreçlerinin kolaylaştırılması konularında görüş alışverişinde bulunuldu.
Batmanlı ihracatçıların öne çıkan talepleri arasında yeşil pasaport şartlarının kolaylaştırılması, yurt dışı fuar ve tanıtım desteklerinin artırılması, devlet desteklerinin daha hızlı ödenmesi ve Dahilde İşleme Rejimi süreçlerinin kolaylaştırılması yer aldı. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve Habur Gümrük Kapısı’nda yaşanan sorunların giderilmesi de gündeme getirilen başlıklar arasında bulundu.
AR-GE VE YENİ PAZARLARA ERİŞİM VURGUSU
Görüşmelerde ayrıca makine yedek parça ithalatında mevzuat kolaylığı sağlanması, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarının desteklenmesi ve Batmanlı firmaların yeni uluslararası pazarlara açılabilmesi için gerekli mekanizmaların geliştirilmesi yönündeki öneriler dile getirildi.

İhracatçı firmaların yurt dışındaki müşterilere ulaşmasını kolaylaştıracak dış ticaret uzmanlığı ve müşteri bulma mekanizmalarının güçlendirilmesi de çözüm önerileri arasında yer aldı.
“BATMAN’IN İHRACAT POTANSİYELİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
DAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel, Batmanlı ihracatçıların sorun ve taleplerinin ilgili kurumlar nezdinde takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti. Özel, kentin üretim kapasitesini ve ihracat potansiyelini daha ileriye taşımak amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Antalya’da gerçekleştirilen çalıştay kapsamında iletilen talep ve önerilerin, Batman’ın üretim, ihracat ve ekonomik gelişimine katkı sağlaması hedefleniyor.











Yorum yaz
Yorumları göster0 yorum
Yorumu bildir