SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

YEREL BASININ ÖNEMİ

Son Güncelleme :

2022-01-11 11:23:57

10 Ocak tarihinin ülkemiz açısından derin bir anlamı vardır. Çalışan gazeteciler günü olarak ilan edilen bu tarih, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri geleneksel olarak düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür. Basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmî gazetede yayımlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

Basın bir ülkenin kalkınmasında önemli bir misyona sahiptir. Basın, toplumun vicdanî sesi ve sorunları haykıran temsilcisidir. Bu nedenle de basının toplumdaki değeri azımsanamaz. Maalesef günümüzde basta dijital medyanın yaygınlık kazanması ve toplum olarak okumaya dönük ilginin azalması gazetecilik sektörünü zora sokmaktadır. Bu surecin böyle devam etmesi halinde özellikle yerel gazeteler faaliyetlerini kısıtlayacak belki de ortadan kaybolacaktır.

Basın mensuplarının değeri kadar da önemli sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukların başında içinde bulundukları toplumun huzur ve refahını düşünmek ve tüm çabalarını bu uğurda yoğunlaştırmaları gelmektedir. Bu anlamda toplumdaki gerçekleri çarpıtmadan ve kendi emelleri ile birleştirmeden bağımsız ve rasyonel davranmaları gerekir. Olay ve haberleri yansıtırken toplumdaki değerleri ve toplum menfaatini önemsemeli, ayrıştırıcı ve gerçeğinden saptırılmış haber ve sunumlardan uzak kalmalıdır.

Basının temel görevi, insanların çevresinde olup bitenleri gözlemleyerek, toplumu ilgilendiren gelişmeleri okuyucuya anlaşılır bir dille sunmaktır. Halkın; çevresinde, ülkede ve dünyada neler olup bittiğini bilme ihtiyacı vardır. Temelde il ve ilçeler olmak üzere, bölgesel konuları ele alan yerel basın, bilgilendirme görevini öncelikli olarak yerine getiren kitle iletişim aracıdır. Ama daha da önemlisi yerel basın, demokratik süreçlerin ilk basamağı olan yerel yönetimlerin denetlenmesinde öncü sorumluluğa sahiptir. Yani, demokratik toplumlarda vazgeçilmez konumda bulunmaktadır.

Bu nedenle Yerel basın demokrasimizin vazgeçilmezi, hatta güvencesidir. Sahip çıkmalıyız ve desteklemeliyiz

Ülkemizde iktidarın medya üzerine kurduğu baskı, küçük bir bölüm ve alternatif medya dışında ana akım medyanın ‘iktidarın sesi’ haline dönüşmesi, bilgi alma açısından yerel medyanın önemini daha da artırıyor.

Toplumun dili olan basın mensubu tüm meslektaşlarımın bu gününü kutlar toplumsal mutluluk ve huzura eriştiğimiz nice günler dilerim.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI