SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

SAĞLIKLI HAYAT VE TEMİZ HAVA İÇİN HAYDİ YÜRÜYÜŞE

Son Güncelleme :

2019-11-20 11:01:05

Değerli Okurlar şüphesiz ki çağımızın en yaygın sağlık sorunlarından biri; hareketsizlik ve hareketsizliğin sebep olduğu obezitedir. Obezite, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı ve anormal yağ birikmesidir. Bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranın aşırı artması sonucu, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Obezitenin hesaplanmasında boy ve kilo değerleri üzerinden yapılan Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplaması kullanılır. Vücut kitle indeksi, kilogram olarak ağırlığın, metre cinsinden uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir. Bu hesaplama değeri 30’un üzerinde olan kişiler obez, 40’ın üzerinde olan kişi ise morbid obez olarak kabul edilir. 2017 yılında yayınlanan OECD Obezite raporuna göre, 2015 yılında OECD(İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı) ülkelerinde toplam nüfusa oranla ortalama yetişkin obezite oranı %19,5 olarak belirtilmiştir. Türkiye’de ise obezite oranı, OECD ortalamasının üstünde olup, %22,3 seviyesinde. Ayrıca ülkemizde kadın obezitesi erkeklerin oranının yaklaşık 2 katı olduğu belirtilmiştir.

 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verileri; dünya nüfusunun yüzde 23’ünün hareketsiz yaşam sürdüğüne ve bu durumun tüm ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığına işaret ediyor. Bunun nedeni ise hareketsizliğin obezite, koroner kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kemik erimesi, meme ile kalın bağırsak kanseri gibi hayatı tehdit eden sağlık problemlerine yol açabilmesi. Yürümenin mutluluk hormonlarınızı harekete geçirmek, kaslarınızı canlandırmak, dolaşım sisteminizi korumak, eklemlerinizi genç tutmak vb. sağlık açısından birçok faydaları olduğu bilinmektedir. Malumdur ki; Tıp denince akla iki isim gelir. Biri Hipokrat, diğeri ise İbn-i Sina. Hipokrat yaklaşık 2500 yıl önce “yürümek insan için en iyi tedavidir” derken, İbn-i Sina günümüzden yaklaşık 1000 yıl önce; “Hızlı yürüyüş kalçaları, uylukları, bacakları ve ayakları hareket ettirir; bunları ısıtır ve güçlendirir. Sportif hareketlerin en dengelisi yavaş yürümektir. Hareket doğal ısıyı harekete geçirir geliştirir. Hareketsizlik doğal sıcaklığı dondurur ve söndürür. Yemekten önce bir miktar spor yapın. Öncesinde ve sonrasında dinlenin. Yemekten sonra hareket etmeyin” demiştir.

Yürümenin sağlık açısından onlarca faydasının yanı sıra dolaylı olarak doğaya, çevreye ve cebimize de faydası bulunmaktadır. Bilindiği üzere hava kirliliğinin en önemli kaynaklarından biri araç egzozlarından kaynaklı hava kirliliğidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ulaştırma kaynaklı hava kirliliğinin, kentsel hava kirliliğinin büyük kısmına neden olduğunu belirtmiştir. Şehir içi bölgelerde hava kirliliğinin %30-45 oranında kaynağı motorlu taşıtlardır. Gündelik hayatımızda birçok yere yürümek araç kullanımını azaltacağından hava kalitemizin iyileşmesine katkıda bulunmuş ve yakıttan tasarruf yapmış oluruz. İlimiz yürüyüşe ve bisiklet sürmeye elverişlidir. Bu sebeple mümkün oldukça işimize, market ve pazar alışverişine yürüyerek veya bisiklet sürerek gidilip gelinerek sağlımızı, havamızı ve cebimizi koruyabiliriz. Bu konuda ailece yürümeyi veya bisiklet kullanmayı alışkanlık haline getirmek görevi bize düşerken, Batman halkının ailece güvenli ve sükunetli koşullarda yürüyüş yapmak veya bisiklet sürmek için şehrin tüm alanlarına bisiklet ve yürüyüş yolu yapmak ise Batman Belediye Başkanlığına düşüyor. Sağlıklı bir toplum ve daha temiz bir hava için haydi Batmanlılar tüm aile bireylerimiz ile yürüyüşe….

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI