Kalp yaşınızın takvim yaşınızdan daha ileride olabileceğini ve bunun yaşam tarzınızla alakalı olabileceğni biliyormusunuz. Özellikle hareketsiz bir yaşam ve yanlış beslenme alışkanlıkları maalesef kalbin daha hızlı bir şekilde yaşlanmasına neden oluyor.
Aşırı kilo, kalp üzerinde bazı olumsuz etkilere yol açabilir. Aldığınız her fazla kilo kalp kasını zorlayarak kalbiniz için bir yük oluşturur. bu da kalbin daha az verimli çalışmasına neden olur ve kalbinizin daha çok çalışarak yıpranmasına ve hızla yaşlanmasına neden olur. Bu nedenle, sağlıklı bir kiloda kalmak kalp sağlığını korumak açısından önemlidir. Ayrıca fazla kilolu olmak yüksek tansiyon, kolesterol ve tip 2 diyabet gibi risk faktörleriyle de ilişkilidir.
TELEVİZYON KARŞISINDA YEMEK YEME
Televizyon izlerken ya da bilgisayar başındayken yemek yeme alışkanlığı kontrolsüz bir yemek yeme davranışıdır. Bu süreçte ne yediğinizi kontrol edebilir ne de doyduğunuzu hissedebilirsiniz. Ayrıca, televizyon izlerken daha sağlıksız atıştırmalıklar tüketme eğiliminde olabiliyoruz. Patlamış mısır, cips veya şekerli içecekler gibi. Bu tür yiyecekler yüksek kalori ve düşük besin değerine sahiptir. Özetle, televizyon karşısında yemek yemek, sağlıksız beslenme alışkanlıklarını teşvik edip kilo kontrolünü zorlaştırabilir.
FAZLA TUZ VE KALORİLİ YİYECEKLER KALBİN DÜŞMANI
Fazla tuz tüketiminin tıpkı böbrek gibi kalp sağlığına da zarar verdiğini gösteren birçok çalışma var. Fazla tuzlu ve kalorili yiyecekler kalp sağlığını birkaç şekilde olumsuz etkileyebilir.fazla tuz tüketimi yüksek tansiyona yol açar. Yüksek tansiyon, kalp üzerinde ekstra bir yük oluşturarak zamanla kalp hastalıkları riskini arttırır. Kalorili yiyecekler, özellikle de işlenmiş etler ve fast food türü yiyecekler, doymuş yağlar ve trans yağlar LDL seviyelerini arttırıp damarlarda plak birikimine yol açarak damar tıkanıklığına ve kalp krizi riskine neden olabilir.
Bu nedenlerle, tuz ve kalori alımını kontrol altında tutmak, sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı sürdürmek kalp sağlığını korumak için önemlidir.
KALBİ GENÇ TUTMAK İÇİN ŞUNLARA DİKKAT ET
Kahvaltınızı atlamayın. Kahvaltınız bir açma ya da poğaça olmamalı. Klasik bir kahvaltı bol mevsim yeşilliği ve yumurta tercih edilebilir.
PORSİYON KONTROLÜ ÖNEMLİ
Kalbiniz için en sağlıklı et balıktır. Kırmızı eti azaltmaya daha çok balık tüketmeye çalışın.
Her öğünde mutlaka yeşil sebzelere yer verin. Yeşillikleri çiğ tüketmeye çalışın.
Her gün bir porsiyon meyve tüketin. Ahududu ve çilek gibi lifli ve biyoaktif bileşikler içeren besinler kalp dostu meyvelerdir.
Mümkün olduğu sürece hamur işi ve şerbetli tatlılar tüketmeyin. Haftada sadece bir gün dengeli bir porsiyon ile kendinize izin verin.
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek çeşitlerini tercih edin.
Kalbiniz için günde 30 dakika ayırıp yürüyüş ve egzersiz yapın. Hareket edin. Daha az arabaya binin daha çok yürüyüş yapın.