?>

YAZ AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Diyetisyen Nezan Hoşer

2 hafta önce

Yazın Beslenme Rehberi

Sıcak Havalarda Vücudun En Önemli İhtiyacı sudur.
Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem, solunum, deri ve idrar ile birlikte normalden daha fazla sıvı kaybı oluşur. Bu da elektrolit kaybı ile baş ağrısı halsizlik ve tansiyon dengesizliği yapar. Bu durumda su tüketimi çok önemlidir. Yeterli su içmek, vücudun susuz kalmamasını sağlar ve baş ağrısı, halsizlik gibi belirtileri önler. Bununla birlikte, su içmek sadece susuz kalmayı önlemekle kalmaz, aynı zamanda elektrolit dengesini de korur.
Sıcak havalarda terleme yoluyla potasyum, magnezyum ve sodyum gibi elektrolitler kaybolur. Bu da elektrolit dengesizliğine ve tansiyon dengesizliğine yol açar. Suya tuzlu ayran veya doğal mineralli su ekleyerek elektrolit dengesini destekleyebilirsiniz. Elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, cacık, tuzlu ayran mineralli su tüketimi de unutulmamalıdır.
Aşırı Yağlı ve Şekerli Yiyecekler Yemeyin: sıcak havalarda vitamin, mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Akdeniz diyeti bunun için uygun bir örnektir. Yaz aylarında serinletici ve hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler hem sindirimi zorlaştırır hem de enerji düşüklüğüne neden olabilir. Bunun yerine, taze sebzeler, meyveler, yoğurt ve tam tahıllı gıdalar tercih edilmelidir. Aşırı sıcaklarda hiç yenilmemesi gerekenler ise kremalı ve mayonezli yiyecekler çabuk bozulduğu gibi sindirim açısından da vücudu zorlar. Aşırı yağlı hamur tatlıları ve şerbetli tatlılarda tercih etmeyin. Daha hafif sütlü tatlılar, meyveli kompostolar tercih edilebilir.
Akşam Yemekleri Geç Olmamalı: Yaz aylarında günler daha uzun olduğu için akşam yemekleri genellikle geç saatlere sarkabilir. Ancak, akşam yemeklerini çok geç saatlerde yememek, sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlar. Akşam yemekleri hafif ve dengeli olmalı, yatmadan en az 2-3 saat önce yenilmelidir.
Sıcak Günlerde Hiç Yenilmemesi Gerekenler: Aşırı sıcaklarda hiç yenilmemesi gerekenler ise kremalı ve mayonezli yiyecekler çabuk bozulduğu gibi sindirim açısından da vücudu zorlar. Aşırı yağlı hamur tatlıları ve şerbetli tatlılarda tercih etmeyin, yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu tür yiyecekler, vücudu daha da zorlar ve enerji düşüklüğüne yol açar. Bunun yerine, hafif ve serinletici gıdalar tercih edilmelidir. Hafif sütlü tatlılar, ayran, kefir, meyveli kompostolar, ev yapımı limonata veya ev yapımı meyve suları. Reyhan, gül, hibiskus şerbetilerini tercih edebilirsiniz.

Risk Altında Olan Gruplar

Yaşlılar ve Çocuklar:
Yaşlılar ve çocuklar, sıcak havalarda daha hassas gruplardır. yeterli su tüketimi bu grup için hayati önem taşır. Bu nedenle, onların beslenmesine ve sıvı tüketimine özel dikkat gösterilmelidir. Özellikle sodyum, potasyum ve magnezyum vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağladıklarından, meyve , sebze, peynir, yoğurt, ayran, cacık her gün tüketmeliler. Sıcak havalarda serinletici içecekler ve su tüketimi artırılmalı, aşırı yağlı, baharatlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu grupların sağlığı için beslenme ve sıvı alımına dikkat edilmelidir.
Sağlıklı ve huzurlu bir yaz geçirmeniz dileğiyle!
YAZARIN DİĞER YAZILARI