SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

ALSAK MI ALMASAK MI?

Son Güncelleme :

2022-11-07 10:24:38

ALSAK MI ALMASAK MI?

Aslında tasarruf çoğu insanın ortak fikri. Özellikle aileler bu planı sıklıkla uygulamayı düşünür. Buradaki sıkıntı ise plandan çok uygulamadan kaynaklanıyor.

“Eskiden şunu yemez, bunu yemezdik” diye Cüneyt Arkın gibi ‘Dünyayı Kurtaran Adam’ oluyoruz.

“Bizim zamanımızda…” ile başlayan cümlelerle fakirliğimizi, yoksulluğumuzu, alamadıklarımızı ve ulaşamadıklarımızı sıralardık.

Bugün geldiğimiz nokta önceki dönem yaşantılarına göre bariz bir şekilde fazla tüketen bir hale geldiğimizi gösteriyor.

Evet, ciddi ciddi çok tüketen bir toplum olduk

Bu yüzden maaşımız bize yetmiyor.

Kızmayın bana, “yemeyelim mi?” diye sitemde bulunduğunuzu duyar gibiyim ama biraz sakince düşünürsek çok harcadığımızı daha doğrusu boş yere harcadığımızı anlayabiliriz.

Mesela her dönemin sebzesi o dönemde tüketilmesi lazım

Domates eğer yaz mevsiminde çıkıyorsa yaz mevsiminde alıp tüketelim, eğer biber, patlıcan ve bugün kışın en çok harcadıklarımız yaz mevsimine ait ise o zaman yazın tüketelim bunları.

Kışın aldıklarımız hem sağlıklı değil hem de çok pahalı

Allah her mevsime göre sebzeyi, meyveyi yaratmıştır, biz bununla oynarsak sağlığımızı bozarız.

Kışın vücudun ihtiyacı olan her çeşit meyve sebze bulunabiliyor, kıtlık olacakmış gibi ilaç ve suni bir şekilde üretilen domatesi, biberi, patlıcanı alırsak maddi-sağlık zarar ederiz.

Öte yandan tek bir şeyi lazım olan markete girdi mi, gözü bir şeye ilişti mi lazım olsa da olmazsa da alacak

Bu da hem israf, hem günah hem de sağlığa zarar…

Bu meseleye bir alıntı ile devam edelim, yani biraz tasarruf öğrenelelim…

Birçok kişi market ihtiyaçlarına ne kadar para harcadığını hesaplamıyor olabilir. Ancak fark edilmeden oldukça büyük miktarlar harcanabiliyor. Bunun nedeni ise marketlerin bu konsepte göre hazırlanmış olmasından kaynaklanıyor. Marketler, bakkalların aksine bize birçok ürün seçeneği sunuyor. Bir acil durum olmadıkça marketlerden sürekli alışveriş yapmaktan kaçının. Sık sık marketleri ziyaret etmek yerine, ihtiyaçlarınız doğrultusunda ayda bir kez alışveriş yapın.

Aylık cep telefonu faturasını kontrol etmek için zaman ayırın. Fatura limitinizi aşmış olabileceğinizi gözden kaçırmayın. Aylık planda size verilen süreden daha az dakika kullanıyorsanız, bir alt sınıf pakete geçiş yapabilirsiniz. Fakat aylık limitinizden daha fazla dakika kullanıyorsanız, o zaman dakika paketinizi yükseltin.
Planınızda herhangi bir değişiklik yapmadan önce, cep telefonu şirketinin sunduğu bir liste ile size en uygun tarifeyi belirleyin. Dakika planını yükselttiğinizde bile aylık 10 – 20 dolar arası tasarruf edeceğinizi göreceksiniz.

Alkolsüz içecekler gizli kalmış para savurucularıdır. Dışarıda yemek yerken söylediğiniz içecekler maliyetinden oldukça fazlaya satılıyor. Haftada iki kez restorana giden 4 kişilik tipik bir aile üyelerinin yemeklerinin yanında içecek söylediğini düşünün. Gerçekten yıllık devasa büyüklükte bir harcama olur.  Gelin birlikte basit bir matematik hesabı yapalım. Alkolsüz içeceğin 1.50 dolar olduğunu düşünelim; bir haftada 12 dolar, bir ayda 48 dolar, yıllık ortalama 624 dolar harcama olur. Her yıl % 9 oranında 624 dolar yatırım yapılsa, 20 yılın sonunda yaklaşık 32.000 dolar birikir. Yani yemekte suyu tercih etmeniz, size sıfır bir otomobil kazandırabilir.

Birçok kişi bankalara ne ödediğini bilmeden ödeme yapıyor. Eğer hesaplarınızın kesintilerini tam olarak bilmiyorsanız, sadece birkaç dakika harcayarak öğrenebilirsiniz. Bir başka durum ise birden fazla banka kartınızın olması. Eğer çok sayıda kart kullanıyorsanız mümkün olduğunca azaltın ve faiz kesintilerden kurtulun. Farkında olmadan inanılmaz tasarruf yapmanızı sağlayacaktır.

Kredi kartları hesaplı kullananlara büyük avantajlar getirmektedir. Özellikle günümüzde internetin de sağladığı imkanlar doğrultusunda kredi kartı kullanımı yaygınlaştı. Burada yapmanız gerek limitinizi belirlemek ve ay sonu hesap ekstrenizi düzenli olarak ödemek. Böylece boşa verdiğiniz faiz ücretlerinden kurtulup tasarruf yapma imkanı bulacaksınız.

 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI