SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

İNTİHARLAR VE İNTİHAR GİRİŞİMLERİ

Son Güncelleme :

2023-06-11 15:50:51

Geçen hafta ilimizde yaşanan intiharlardan bir kesit sunmuş ve tefecilerin birçok vatandaşın ölümüne neden olduklarını belirtmiştik. O yazımız Batman kamuoyunda büyük ilgi gördü ve çok kişi tefecilerle ilgili yorumlarda bulunarak bunun önlenmesi için daha etkili tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

İl Emniyet Müdürlüğünün bu konu üzerinde durduğunu, özellikle Sayın Emniyet Müdürümüzün tefecilere göz açtırılmaması için ilgili birimleri de uyardığını biliyoruz. Ancak bu aşamada polisin yapabileceği pek bir şeyin olmadığını da belirtmek istiyoruz.

Efendim; bu tip suçlarla mücadele etmek için vatandaşların konuşması, tefecilerin eline düştüyse nelere maruz kaldığını anlatması, yapılan tehditleri, alınan paralara karşı ne kadar istendiğinin bilinmesi ve önemlisi de tefecilerin kendilerinin bilinmesi gerekir.

Onun için ortada bir suç var ama bu suçun delillerini elde etmek isteyen polise hiçbir şekilde bilgi ulaştırılamıyorsa çok şey beklememek gerekir. Buna rağmen polisin çok kişiyle konuştuğunu ve temele inmek için de çaba sarf ettiğini biliyoruz.

Tefecilerle ilgili bu açıklamayı yaptıktan sonra başka önemli bir konuya gelmek istiyoruz. İlimizdeki intihar vakaları ile intihar girişimleri de ön plana çıkan hadiselerdir. Geçen hafta evinin penceresine çıkıp intihar etmek isteyen bir kadın ile geçen Cuma günü köprülü kavşağa çıkıp aynı eylemi gerçekleştirmek isteyen bir genci yine polisler ikna ederek ölümden kurtardılar.

Bu konuyla ilgili olarak yapılması gereken birkaç konuyu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Genelde gençlerin geçirdikleri bunalım sonucu intihara teşebbüs ettiklerini yaşlarından anlıyoruz. Ya da şiddetli geçimsizlik nedeniyle ölümü benimseyenlerin de olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız. Bir başka konu da ailelerin özellikle genç kızlara olan baskılarının yine intihara sürüklediği herkes tarafından bilinmektedir.

Bu konuda yapılması gereken ilk şey, ilgili müdürlüğün görevlendireceği psikologlarla, sosyologların öncelikle Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM)’larda genç kızlara yönelik eğitimlerde bulunması, genç kızları konuşturması, sorunlarını ortaya çıkarması ve sonrasında da çözüm yolu aranması gerektiği kanısındayız.

ÇATOM’ların dışında intiharların önlenmesi konusunda ciddi çalışmalar yapılacaksa yine uzmanların mahallelerde yapacakları toplantılarda psikolojisi bozuk insanları tespit ederek onların sorunlarıyla ilgilenilmesi çok faydalı ve yararlı olacaktır.

Günümüz şartlarında ve yaşamında nesiller arası uçurumların oluşmaya başladığını hepimiz görüyoruz. 50 ve üzeri yaşlardaki anne ve babalar, kızlarının açılıp saçılmasına, göbeğinin görünmesine pek sıcak bakmadıkları gibi, bu durumu da “namus” meselesine çevirerek kızlarını dövmekte, eve kilitlemekte, tehdit etmektedirler. Bu eylemlerin hepsi de genç kızları intihara sürüklemekte aile huzurunu bozduğu için de çekirdek ailede sorunlara neden olmaktadır.

Onun için psikologlara, sosyologlara, okullarda öğretmenlere büyük ihtiyaç var. Eğer sorunlar önceden tespit edilse ve uygun dille yanlışlar anlatılsa inanın intiharlar yaşanmayacak ve kimse de canından olmayacaktır.

İntihar girişimlerinin bir başka versiyonu da Batmanda yaşayan ya da başka şehirlerden gelen kişilerin Valilik, Emniyet Müdürlüğü, resmi kurumlar ile kamuya ait tesislerin çatısına çıkarak intihar girişiminde bulunmak isteyen gençlerdir. Bunlar, dikkat çekmek için bilinen yerlere çıkar, sonrasında da intihardan vazgeçmek için vadedilen 1000-2000 lirayı aldıktan sonra ortadan kaybolanlardır.

İntihar vakaları ile intihar girişimlerine baktığımızda ilimiz açısından çok görünse de diğer illerle mukayese ettiğimizde Batman en sakin ve en huzurlu şehirlerin başında yer almaktadır.

O halde gençlerin sorunlarını dinleyerek, gerekirse aileleriyle konuşarak, psikolojilerini düzelterek ölüme giden yolu kapatmak uzmanların elindedir.

Bunu yapmak da ilgili kurumlara kalıyor…

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI