SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

ESKİLER GERÇEKTEN GÜZELDİ

Son Güncelleme :

2020-09-03 12:03:25

Merhaba değerli Batman okurları bu günkü yazımı yine eski Batman’a ayırdım.

İnanın eskileri yazınca sanki eski günlere geri dönüyorum içimde böyle bir his oluşuyor. Gerçekten her şeyin eskisi güzel hani sürekli halk arasında sık sık söylenen bir cümle var bu yılda geçen yılı aratacak gerçekten öyle her yıl bir yılı artır hale bizleri getirdi. Gelin tekrar eski günlere bir dönelim ve o yıllar insanlar ne yapardı, ne yerdi, nasıl geçinirdi, Batman 40 yıl önce ilçeydi kaymakamlıkla yönetiliyordu.

Şirin bir ilçeydi küçüktü ama huzurluydu insanlar, o dönemlerde TÜPRAŞ ve Türkiye Petrolleri birdi daha ayrılmamıştı. 7 bin ile 8 bin arasında bu kurumda çalışan petrol işçisi vardı. O yıllar Türkiye petrollerinin girişi çok küçüktü giriş ve çıkışlar tek kapıda sağlanırdı.İşçiler işten paydos edince inanın o peron girişi tıklım tıklım olurdu yoğunluktan, kuruma gidecek araçlar ise şimdiki petrol iş‘in ara sokağından giderlerdi şimdi orası çıkmaz sokak oldu, Midyat’a o yoldan gidiliyordu 1980’li yıllarda o yol kapatıldı.

Teknolojinin yaygın olmadığı o dönemde insanlar sinemaya gitmeyi tercih ederdi yıllar eski şimdiki günümüzde de halen televizyonlarda oynatılan aile filmlerine gidilirdi. 1970’li o yıllarda  toplu taşıma araçları pek yaygın değildi, insanlar genelde gidecekleri yerlere ya yürüyerek giderdi yada birkaç noktada faytonla giderlerdi. Her şey insan güzüyle yapılırdı, odun kırılacak şimdiki gibi teknolojik kesme aletleri yoktu baltayla odun kırılırdı. Ev inşatları yapıldığı zaman şimdiki gibi beton dökme araçları yoktu insan gücüyle o beton dökülürdü ve dökülen beton şimdikinden daha sağlam yapılırdı çünkü içinde emek gücü ve insan gücü vardı. İnanın o dönemin insanları pek hastalanmazdı, çünkü doğal beslenirdi. Yazın doğal ortamda yetişen sebze meyveyle kışın ise doğal tereyağı, bulgur, mercimek, pekmez, yoğurt, bu yörede yetişen kuzu, koyun etiyle ve diğer besinlerle beslenirdi. Kanser ve diğer hastalıklar pek fazla yaygın değildi çünkü insanlar doğal beslenirdi.

Alışverişler yine Batman’ın kent merkezinde bulunan birinci cadde, ikinci cadde, elma sokağı ve eski halde yapılırdı şimdiki gibi Diyarbakır caddesi yoktu oralar hep çöldü. Öğretmen evi bile yoktu, yeri çöldü. İnsanlar alışverişlerini buralarda yapardı,şimdiki gibi poşet yoktu file vardı insanlar alışveriş yaptıkları eşyalarını o fileye koyardı. Öyle evin yolunu tutardı. Şimdiki gibi her yerde kafe yoktu gençler genelde ya çöle gider oralarda günlerini geçerdi ya da kahveye giderlerdi çünkü Batmanda ne gezilecek doğru yer vardı nede oturulacak park vardı. Sadece Türkiye petrolleri vardı oturulacak gezilecek yerler, vardı oraya da her kesi almazlardı.

Yazın insanlar doğal klimadan faydalanırdı, o yıllar şimdiki gibi klimalar yoktu tavan pervanesi vardı gündüz kapalı ortamda onu çalıştırırlardı, akşam ise damada taht kurulurdu etrafı beyaz örtüyle kaplanır yorganlar serilirdi. Ayrı bir güzelliği vardı hele demli çay ile sohbet gecenin yarısına kadar devam ederdi.  O dönemler çoğu eveler tek katlı olduğu için komşular sohbete damdan dama komşu ziyaretlerine gidelerdi. İnsanlar sabah kahvaltısını ,evle yemeğini ve Akşam yemeğini masada değil yerde yani yer sofrasında ailece yapardı. Yine insanlar kış yakacakları genelde odundu o yıllar odunlar baltayla bir bir kırıldıktan sonra yuvarlak odun sobaları vardı o şekilde insanlar ısınırdı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI