SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

İŞ ALANLARI VE TPAO

Son Güncelleme :

2022-11-01 12:14:15

İŞ ALANLARI VE TPAO

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bugün Batmanın bu denli büyümesine en önemli etken olmuştur. TPAO sayesinde binlerce insan iş imkanı bulmuş, hayatını kurmuş ve çocuklarına bir gelecek bırakmıştır. Daha önce Batmanda herkesin tek amacı TPAO’da iş sahibi olmaktır. Gün geldi, zaman ve hayat değişti bugün TPAO 5-6 yılda bir işçi alacak duruma geldi.

Gerçi insan gücünden ziyade TPAO bugün artık teknolojiye önem verdiğinden işçi sayısının da bu nedenle azaldığını söyleyebiliriz.

Öncelikle kurumla ilgili kısa bir bilgi aktaralım. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü ülke ekonomisi için önemi tartışılmaz olan kurumların başında geliyor.

TPAO, petrol ve doğal gazı arama, sondaj ve üretim faaliyetlerini 1954 yılından itibaren aralıksız olarak sürdüren ve ilk petrol keşfini 1945 yılında MTA tarafından Raman Sahasında yapan ve Raman-8 Kuyusunu 1948 yılında devreye koymasıyla ekonomik anlamda ilk üretim gerçekleştiren memleketin gözbebeği bir kurumdur.

1954 yılında TPAO’nun kurulmasıyla birlikte ülkemizdeki arama, sondaj, üretim ve rafinaj faaliyetlerinin yürütülmesine Batman Bölge Müdürlüğü öncülük etmiştir.

Gerçekten Türkiye Petrolleri büyük bir şirkettir. Dünyanın birçok yerinde yatırımları bulunmakta olan TPAO’nun, son zamanlarda Batman Bölge Müdürlüğü ise her geçen gün küçülüyor. 1990’lı yıllara kadar 7 binin üzerinde personel çalıştıran TPAO Batman ekonomisinde büyük katkı sağladı.

Kısacası Batman’ın büyümesinde ve ekonominin kalkınmasında TPAO ve TÜPRAŞ gibi iki kuruluşun katkısı büyüktür. Çünkü 60-70 yıldır bu kurumlar bölgemizde ayakta tutarak işsizliğinde önüne geçti. 60-70 yıl önce bizden önceki nesiller bu güzide kurumlarda çalıştı.

Babalarımız, abilerimiz, kardeşlerimiz ve şimdide çocuklarımız bu kurumlarda çalışarak evlerini ekmek götürüyor. Deminde söylediğim gibi 2000’li yılların başından günümüze kadar maalesef Türkiye Petrolleri gerek kurumun içinde birçok üniteleri özelleşirken diğer taraftan her geçen gün emeklilik furyasıyla yüzlerce personel emeklilik edilerek küçülme yoluna gitmekte.

Eskiden personeline kendi çalıştığı ünitede mesai, Raman, Batıraman ve diğer kulelere giden personele yol mesaisi ve merkezde çalışanların da 3 vardiyaları kesildi. Bir çok merkezde çalışan personel sabah 08.00‘de işe gidip akşam 17.00’da “paydos” diyor. Kısacası işçiyi ayakta tutan vardiya mesaisi kesildi. Şimdi geri kalan ve sayıları 7 binden, binlere düşen personel sayısı her geçen gün azalırken vatandaş Batman’ın büyümesine katkı sunan bu dev şirketin gençlerimize iş imkânı sunmasını istiyor.

Bugün TPAO artık günde yaklaşık 40 bin varil üretiyor, üretimi arttı ancak işçi sayısı bir nevi yerinde kaldı.

Gençlerimizin TPAO’da çalışma hayallerini bozmak istemeyiz ama alınan işçilerin çoğu artık mühendislerdir.

Alınan mühendis sayısı da 3-4 yılda sayıları en fazla 200 civarıdır.

Lakin bugün TPAO’nun yerini artık tekstil, organize sanayi bölgesindeki fabrikalar almıştır.

Yani işsiz kesimin TPAO’dan ziyade yeni iş alanlarına yönelmeleri, enerjilerini bu yönde harcamaları gerekmektedir.

 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI