SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

TEMBEL DEĞİL İLGİSİZ ÖĞRENCİ VARDIR

Son Güncelleme :

2022-09-01 13:45:33

TEMBEL DEĞİL İLGİSİZ ÖĞRENCİ VARDIR

Tembel öğrenci yoktur, Tembelliğe terkedilmiş öğrenci vardır. Çalışkan öğrenciye ne kadar ilgi gösteriliyorsa tembele de o kadar ilgi gösterilmelidir. Genelde; öğretmenlerin daha çok başarılı, efendi, gelecek adına umut vadeden öğrenciler ile ilgilendikleri, onlara yakınlık gösterdikleri ortaya çıkmaktadır. Geriye kalan performansı düşük, başarısızlık içinde bocalayan, sorun teşkil edenler kendi hallerine bırakılıp, istenilen düzeye gelmeleri ailelerinden istenmektedir. Başarı oranı yüksek Anadolu yâda fen lisesini kazanabilecek kapasitede olanlara çok fazla emek sarf etmeye gerek yok, o zaten yolunu bulmuş hedefe gidecek, önemli olan durumu zayıf, ilerisi için umut vermeyen, hedefi olmayanları belli bir yere getirip onlarla övünmektir.

Peygamberimiz(s.a.v) şöyle buyurmaktadır: ’Yalnız şu iki kimseye gıpta edilir. Allah’ın kendisine ihsan ettiği malı hak yolunda harcayıp tüketen kimse, Allah’ın kendisine verdiği ilimle yerli yerince hükmeden ve onu başkalarına da öğreten kimse. buhari ilim 15

Bir öğretmen kendi sınıfı içindeki bütün öğrencilerine aynı mesafede durmalıdır. Başarılı, Başarısız, efendi yaramaz, sevilen sevilmeyen hepsi ile ayrı, ayrı ilgilenip onlar için hedefler koymalıdır. Öğrencinin başarısını artırıcı etkinlikler yapmalıdır. Örneğin öğrencinin sınıftaki durumuna göre belli aralıklarla yıldız verilir, bunun sonucunda üç yıldızı hak eden değişik hediyelerle ödüllendirilir. Kimisine bir lokantada yemek verilir, kimisi sinemaya götürülüp istediği film seyrettirilir, kimisine kitap hediye edilir. Bunun yanı sıra öğretmen öğrenci velisi ile görüşüp çocuğunun neyi sevdiğini öğrenip, ona o sevdiğini hediye etmek belki öğrenci adına daha sevindirici olur. Öğretmen; öğrenci velisini sadece çocuğu yaramazlık yapıyor, dersi dinlemiyor, saygısızlık yapıyor diye arayabiliyorsa, çocuğu beklenmedik bir başarı gösterdiği, sınavlarda yüksek bir puan aldığı, örnek bir davranış gösterdiği zamanda da arayabilsin.

Peygamberimiz(s.a.v) başka bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: ’dünya ve onun içinde olan şeyler değersizdir. Sadece Allah’ı zikretmek ve o’na yaklaştıran şeylerle, ilim öğreten âlim ve öğrenmek isteyen öğrenci bundan müstesnadır. riyazü salihin hadis no:1387

Belli bir yere gelmesi için ekstra çaba sarf etmeniz gereken, başarılı olan değil, ilgisiz geleceğe dair hedefleri olmayan öğrenciler olmalıdır. Onları umutlu hale getirmek siz değerli öğretmenlerin hedefleri arasında yer almalıdır. Allaha emanet olun.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI