SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

TAZİYENİZDE ELEKTRİK VE SU BORCUNUZU ÖDEYİN

Son Güncelleme :

2018-08-11 10:37:10

Son zamanlarda üzerinde çok konuşulan özellikle taziye evlerinde para alınmasına tepkilerini ortaya koyan vatandaşlarımızın sesi olabilmek umuduyla bu haftaki köşe yazımda taziye evlerini konu etmek istedim. Bilindiği gibi taziye evlerinin inşa edilip halkın hizmetine konulması ya bir iş adamının desteğiyle yâda vatandaşlardan toplanan paralarla gerçekleşmiştir. Bununla beraber vatandaşların yardımıyla yapılan taziye evlerinde para alınmasına vatandaşın tepki göstermesi gibi bende tepkili olduğumu belirtmek isterim. Şimdi para almayanlara söyleyecek sözümüzün olmadığı gibi para alan taziye evi görevlilerine soruyorum: bu taziye evlerinde bütün vatandaşın hakkı var mı? Varsa niye hakkını kullanamıyor. Vatandaş içinde bulunduğu acı durumun derdinde iken sizin onlardan para talep etmeniz vicdana sığıyor mu? Belki cenazesinde taziyelerine gelenlerin çay ikramını bile yapmakta zorluk çekenler vardır. Ve siz kalkıyor bunlardan belli bir miktar hatta zorunlu bir şekilde para talep ediyorsunuz. Bunun kabul edilecek hiçbir yanı yoktur.

Peygamberimiz(s.a.v) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: ’kul, kardeşinin yardımında bulundukça Allah da kulun yardımında bulunur.

Belki haklı bir gerekçe olarak Bu taziye evinin elektrik ve su borcunu kim ödeyecek diyebilirsiniz. Bunun cevabı da şöyle taziye evine giriş yapan kimse daha girişte elektrik ve su abone numarasını tutacak üç günün sonunda ne kadar kilovatsa onu ödedikten sonra salonu tertemiz ve girdiği gibi düzenli bir şekilde anahtarını görevliye teslim edecek. Ne taziye sahiplerini zor durumda bırakalım ne de gelen vatandaşların kafasında soru işaretleri kalsın. Taziye evlerinin kuruluş amacı halka vatandaşa hizmettir kolaylıktır. Yük değildir. Yoksa eskiden herkes kendi çadırını kurup gönül rahatlığı ile taziyesini eda ediyordu, şartlar zordu ama en azından taziyenin sonunda para alınır kaygısı taşımıyorlardı.

 Peygamberimiz(s.a.v) başka bir hadisinde hangi mümin, kardeşine musibetten dolayı taziyede bulunursa, kıyamet gününde Allah ona keramet (iyilik) elbiselerinden giydirir.

Buradan taziye sahiplerinden para almayanlara öncelikle teşekkür edip, para alanlara seslenmek istiyorum: lütfen bu üç günlük dünyada insanların mutluluğu için çalışın, iyi bilmenizi isterim ki cebinde cenazesine kefen alacak kadar parası olmayanlar vardır. Allah’a emanet olun.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI