?>

AMERİKADAN NOTLAR (7)

Nizamettin İzgi

6 saat önce

Amerika'yı Güneyden Kuzeye doğru gezmek için 10 günlük bir program yaptık, bu programa göre hazırlıklarımızı tamamlayıp ilk günün sabah saatlerinde yola koyulduk. İlk şehir olan Fledelfiya'ya uğradıktan sonra burada kısa bir gezinti yapıp yolumuza devam ettik. Çünkü Fledelfiya'yı bir kaç kez görmüştüm.

DÜNYADA EN ÇOK ÇELİK ÜRETEN ŞEHİR

Daha sonra Harrisburg şehrine uğradık ve buradan Dünyada ve Amerikada en çok çelik üretimi yapan Pittsburgh şehrini gezip bir otelde 2 gün geceledik.
Tabii burada oteller olduğu kadar kiralık evler de var. İlk gün konakladığımız Otel çok güzeldi ve ilk kez bu kadar kahvaltı çeşidi sunan bir yer bulmuştuk. Baltimore ve Bedford şehirlerine uğradıktan sonra Ohio eyaletinin Cleveland şehrine geldik.

4 TEMMUZ AMERİKANIN KURTULUŞ GÜNÜ

Burada 4 Temmuz Amerika'nın kurtuluşu etkinlikleri yapılıyordu. Diyeceksiniz ki, Amerika kimden kurtulmuştu? 2. Dünya savaşında Almanlar Amerika ile savaşmış, Fransa ve İngiltere de Almanlara destek vermişti. Gün nedeniyle şehrin parklarında gösteriler vardı. Bir tarafta bando müziği çalınırken, bir başka yerde 100 yıl öncesinin oyunları mahalli kıyafetlerle oynanıyor, o günkü şartlarda yakılan ateşin üzerinde yemeklerin nasıl pişirildiği gösteriliyordu.

BİNLERCE KİŞİ HAYVAN KILIĞINA GİRMİŞTİ

Aynı gün hayvanları koruma adına geleneksel olarak her yılın 4 Temmuz'unda Pissburg şehrinin parkında binlerce kişi sevdiği hayvanın renklerini taşıyan giysileri giyip şehirde dolaşıyor ve hayvanlara kötü davranılmaması çağrısı yapılıyordu. Hangi hayvanlar mı? Genelde kürklü, tırnaklı ve kuyruklu hayvanlar (Aslan, Kaplan, Ayı, Sırtlan, Tavşan, Kedi, Köpek gibi) seçilmişti. Bende gün anısına bunlardan bir gurupla kısa bir video ve fotoğraf çektim.

DÜNYADA EN ÇOK KÖPRÜSÜ OLAN ŞEHİR

Pitsburg şehrinin bir başka özelliği de Dünyada en çok köprüye sahip olmasıydı. Şehir genelinde 442 köprünün olduğunu öğrendik ve adım başı köprü gördüğümüz için de buna inandık!

AMERİKA İLE İLGİLİ KISA NOTLAR

Daha önce belirttiğim gibi Amerika 52 eyaletten oluşuyor ve her eyaletin farklı uygulamaları olabiliyordu. Bazı kanunlar farklıydı, bazı uygulamalar da değişiklik. Örneğinin Ohio eyaletindeki araçların önüne plaka takılmıyor, sadece aracın arkasında plaka var.
Yeri gelmişken bir kaç not aktarayım. Amerika, yüz ölçümü olarak Türkiyenin 13 katı büyüklüğünde. Amerika'nın % 55'i orman ve yeşil alandır. Bunları ikiye bölmemiz halinde yine % 25 yeşil alan,  % 25'te orman olmuş oluyor. Orman çokluğu nedeniyle betonarme bina yapılan büyük şehirler dışında insanların büyük bölümü evlerini bahçe içinde aldıkları arsada su basmanından sonra evin tamamını ağaçlardan yani tahtadan yapıyorlar. Buradaki evler oda sayısı ve kalitesine göre 250 bin dolardan başlayıp 1.5 milyon dolara kadar çıkıyor. Tabi Newyork, Washington, Los Anceles, Şikago ve Boston gibi şehirlerdeki apartmanlardaki 1+1 daireler 1.5-2 milyon dolara alıcı bulabiliyor. Rezidanslarda, 70-80'inci katları tercih edenler parasına katlanmak zorunda.
Amerika aslında kurallar ülkesi. Herkesin herkese saygısı var. Kavga, tartışma yok. Çünkü taraflar biliyorki; haksız olduğu durumlarda cezaevine girecekler. Trafik kurallarına inanılmaz riayet var. Kırmızı ışıkta yol boş olsa da asla kimse geçmiyor. Bütün çarşı ve mağazaların önünde yüzlerce aracı içine alabilecek kadar otopark var. Siz aracınızı parkedip çocuk arabanızı çıkarıp bir mağazaya gireceksiniz, o yoldan geçecek araç en az 20 metreden durup sizin geçmenizi istiyor.
Mağazada alış veriş yapıp kasaya yöneldiğinizde önünüzdeki kişiyle en az 2-3 metrelik mesafe olmalı. Bu kurala da herkes tam olarak uyuyor.

HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİ

4 Temmuz günü saat 21.00'de Ohio eyaletinin Cliveland kentinde başlayan havai fişek gösterilerini çevre illerden gelen binlerce kişi izliyordu. Havai fişek gösterileri şehrin her tarafını aydınlatırken seyirciler de toplandıkları alanlardan görüntüleri izliyorlardı. Bizde bu alandaki yerimizi alıp farklı köşelerde atılan hava fişek gösterilerini zevkle izledik.
Harrisburg, Baltamore, Everestte, Bedford,
Altoona ve Irvin'den sonra İndiana eyaletine geldik. Bazı şehirlerde konaklarken çoğunun da içinden geçerek yol alıyorduk. Bu seyahatimizde 6 eyalet ile yaklaşık 26 şehir gördük.
YAZARIN DİĞER YAZILARI