?>

SOSYO-KÜLTÜREL EKSİKLİĞİMİZİ GİDERİN

Nizamettin İzgi

6 saat önce

Valimiz sayın Ekrem Canalp bütün konulara el atıyor ve şehrin ihtiyaç duyduğu sosyo ekonomik konulardan yatırımlara, hizmetlerden parklara, bahçelere, yollara, hasılı aklınıza gelen her güzel şeye imza atıyor ve bu şehrin güzelleşmesi için büyük çaba sarfediyor. Belki bir çok kişinin gözünden kaçmıştır ama, son olarak duyurduğu “Batmana Devlet Tiyatroları kuruluyor” haberi kültürümüz açısından çok önemli bir gelişmedir.
Onun için şehrimize yapılacak her türlü hizmet için sayın Valimize çok şey borçluyuz ve ilimizde görev yapacağı son saate kadar da bunları takip edeceğine inanıyoruz. Kültürel ve sosyal konulardan söz etmişken eksikliği duyulan bir hizmete adım atılması için istekte bulunacağız.
Efendim, tiyatrolar geliyor, gösteriler yapılıyor, konserler veriliyor ama ne yazık ki; Batman’da profesyonel şekilde sahne alacak ve her türlü enstrümanı kullanabilecek çok kişi yok. Sahne alan bazı sanatçıların olduğunu biliyoruz ama bir bağlama, bir keman, bir elektro piyano ve bir darbuka ile sahne almak artık Batman’a az geliyor.
Düzenlenen gece ve konserlerde olması gereken bütün enstrümanların yerini almasını istiyoruz. 5 kemancı gerekiyorsa 5 kemancı, 3 bağlamacı gerekiyorsa 3 bağlamacı, 3 kanuncu gerekiyorsa 3 kanuncu sahne alsın ve salonu müzikleriyle gümbür gümbür inletsinler.
Böylesi yetenekli sanatçıların Batman’da olduğuna inanıyorum ama bunların bir araya gelmemesi nedeniyle isteğimiz ya da düşüncemiz yerine gelmiyor ve ses yarışmaları ve konserler dahil müzik enstrümanları açısından çok zayıf kalıyoruz.
Bu konuda ne mi yapılabilir?
Sayın Valimizin Kültürden sorumlu Vali yardımcısına talimat vererek Batman’daki bütün müzisyenlerin bir araya gelebileceği bir toplantı yapılsın ve gerekirse Valilik bunların enstrüman ve giysilerini karşılayarak Batmana çok zengin bir orkestra oluştursun.
Bu çok zor bir şey değil.
Böylesi bir orkestra kurulursa 15 günde bir il merkezinde, ayda bir de ilçelerde farklı konserler vererek vatandaşları moral ve motivasyon açısından güçlendirebiliriz. Hatta bunun daha da ilerisini düşünerek böylesi zengin kadrolu bir müzisyen ekibinin kurulması halinde binlerce kişinin katılmak isteyeceği “Sıra geceleri” düzenlenir ki; Batman’ın özlediği bu ortama da kavuşulmuş olur.
1969 yılında Hürriyet gazetesinin Kelebek eki tarafından düzenlenen yarışmada Türkiye birincisi olan TPAO. Batman Orkestrası halâ konuşulmakta ve o günler hatırlanmaktadır. 55 yıl önce Batman’da TPAO. orkestrası vardı ve her haftanın son gününde 1. No.lu misafirhane salonunda konserler verilirdi. Bunun dışında o dönemin bütün ünlü sanatçıları da site sinemasında konserler verirlerdi.
Aradan bunca sene geçmesine rağmen bu konuda iyi bir birliktelik sağlayamadığımız için istediğimiz profesyonel bir orkestra kuramadık, yıldızlarımızı ortaya çıkaramadık. Bunun gerçekleşmesi için de bir çalışma başlatıp gerekirse bu müzisyenler için kadro istenmeli ve işi hakkıyla yapabilecek kapasitede olan sanatçılar kadroya alınarak Batman’ın müzikteki geleceği de belirlenmelidir.
Bakın etrafımızdaki Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt gibi illerde söylediğimiz kalitede sanatçılar ve müzisyenler var ama Batman’da bu yok. Bırakın Devlet eliyle kurulacak bir orkestrayı, Batman’da güçlü bir müzik ekibiyle Batmanın en büyük düğün salonunda düzenlenecek “Sıra gecesi” inanılmaz derecede rağbet görecek ve insanlar aileleriyle birlikte eğleneceklerdir.
Onun için ilimizdeki sosyal ve kültürel eksikliğin giderilmesi için çaba sarfedilsin ve Batman, müzikte de adını duyursun.
Hoşça kalınız.
YAZARIN DİĞER YAZILARI