Aralık ayı Batman’da soğukla gelir ama bu kez şehir başka türlü ısınıyor. Kentin tamamını kuşatmasa, salon herkese yetmese de yetişebilenler için akşamlar dolu dolu geçiyor. Tiyatroya giden çocuklar, konsere yetişmeye çalışan gençler, salona yönelen insanlar var. Bu bir tesadüf değil. Batman bir süredir kültürle, sanatla nefes alıyor.
Üstelik altını özellikle çizmek gerekiyor. Bu etkinliklerin tamamı ücretsiz. Herkes için açık. “Gel” diyen, kapıyı kapatmayan bir anlayış var. Ve Aralık ayı henüz bitmedi. Kültür ve sanat etkinlikleri devam ediyor.
Ahmet Güneştekin Konferans Salonu’nda yapılan yeni düzenleme gerçekten çok yakışmış. Sahne baştan aşağı toparlanmış, perdeler yenilenmiş, ışık dengeli, ses düzeni yerli yerinde. Mikrofon kulak tırmalamıyor, ortam ferah. En son Senfomix Orkestrası’nın müzik dinletisinde bunu net biçimde hissettik. Konser sırasında sahneye yayılan efekt sisi, ışıkla birleşince atmosfere ayrı bir derinlik kattı. Detay gibi duruyor ama sahnede detay gerçekten büyük fark yaratır.
Senfomix Orkestrası’nın performansı tartışmasız çok iyiydi. Salondan çıkan birçok kişinin ağzından aynı cümle döküldü: Uzun zamandır bu kadar uyumlu ve özenli bir müzik dinletisi izlememiştik. Abartı yoktu. Haklı bir tespitti.
Şunu da söylemek gerek. Salon çok güzel ama bu ilgi, bu doluluk başka bir ihtiyacı da açıkça gösteriyor. Batman’ın daha büyük bir konferans ya da gösteri salonuna ihtiyacı var. Bu bir sitem değil. Tam tersine, bu haklı talep sanatın şehirde karşılık bulduğunun en somut işareti.
Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp’in kültür ve sanata verdiği destek bu etkinliklerle açıkça görülüyor. Çünkü şehir sadece asfaltla, betonla büyümüyor. Kültür ve sanat, o şehrin ruhunu ayakta tutar.
Bu işin mutfağında emek veren Vali ve Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Güngör ve Belediye Kültür İşleri Müdürü Murat Sütçü’yü de anmak gerekir. Sahne önünde görünen başarı, sahne arkasında gösterilen bu özverili ve titiz çabanın sonucu.
Batman sanatla güzelleşiyor mu? Bence evet. Şehir biraz daha hareketli, biraz daha heyecanlı. Akşamlar daha anlamlı, salonlar daha canlı.
Bu iklim korunsun yeter. Perdeler kapanmasın, ışıklar sönmesin. İnsanlar gelmeye, izlemeye, paylaşmaya devam etsin.