SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

ÖRF, ADET VE GELENEKLER…

Son Güncelleme :

2019-08-30 13:15:23

Değerli okurlar 

Örf adet ve geleneklerimizi artık gözden geçirme zamanıdır. 

Zira artık topluma zarar vermeye başladı. 

Eğer bu uygulamalarımızı zamana göre güncellemesek yada bir kısmını rafa kaldırmazsak sanırım sonuçları bizi üzecek ve zor durumda bırakacak. 

Çünkü çağ değişti, örf ve adetler ise hala aynı. 

Örf ve adetler gelenekler artık adeta toplumun bir kamburu haline geldi, eskiden yasalar kanunlar sıkıntılıydı ve toplum kendi kanunlarını koyup uygulardı. 

Ama artık kanunlar ve yasalar var ve çok ta iyi işlemese de kanun kanundur. 

Eskiden beşik kertmesi vardı, mesela daha kundakta kız alıp kız verilirdi ve bu söz verildi mi dönüşü yoktu şimdi bu uygulamayı kim uygulayabilir kendi kızına oğluna, bizce hiç kimse.

Eskiden evlenen kıza ilk nasihat babası tarafından verilirdi, beyazla gittin beyazla gelirsin yani kızın evlendikten sonra geri dönüşü yoktu şimdi böyle bir şey söz konusu bile olamaz.

Şimdi insanlara töreyi nasıl anlatırsınız “yok bizim töremiz böyle yok şöyle” konuşmaya başlarsanız “hangi devirde yaşıyorsun?” diye sormazlar mı insana, sorarlar tabi… 

Daha buna benzer bir sürü örf adet ve geleneklerimiz var.

Mecburi çok evlilikler de geride kaldı

Yani bu töre devri çoktan kapanış aslında, eğer bu töreyi devam eritmek isteyen varsa da on da başka mana aramak gerekir. 

Bir töre de çocuk evliliklerinde var işte başını bağlayalım ev bark kuralım falan filan yahu çocuk bu ne evi barkı bunlar ancak evcilik oynar ip atlar uçurtma uçurur sek sek oynar ama evlilik ciddi ve kutsal bir müessesedir o çocukların psikolojisi ilerde harap olur,  gelecekleri kararır ve travmalara sebebiyet verir.

Çocukları bağlamayın bırakın büyüsünler serpilsinler askere gitsinler okula gitsinler ve zamanları gelinceye evlensinler bu töre de vakti geçmiş bayatlamış bir töre ve gelenek aslın da.

Birde namus cinayetleri var son zamanlarda özelikle ülkemizde bu töre sık sık karşımıza çıkıyor “namusumu temizledim” tamam da birader bu insan senden ayrılmış boşanmış kendi yoluna gitmiş ve sen sahip çıkamamışsın ya ezmişsin ya kırmışsın ya dövmüşsün ya alkoliksin ya madde bağımlısın yada eve bakmıyordun, kadın senden bezmiş bıkmış ayrılmış baba evine sığınmış artık senin namusun değil ki sen kaybetmişsin her şeyi sonra beline bıçak al elinden silah al ve her yeri kana bula hapse git sonra “namus temizledim” diye şeytanın oyuncağı ol, hayır temizlenmedi o insanı öldürdün canını aldın hayatını aldın yaşamını aldın nefesini aldın günahını aldın ama asla namusun temizlenmedi sen de katil oldun ve hayatın bitti, malını en yakının aldı çocuklarını bir başkası ve ya başkaları hiç bir şeyin kalmadı pisi pisine kendini gömdün hem de bir mezarın olmadan diğer dünyada da hesabını mutlak vereceksin.

Bunun adı töre değil vahşetin ve cehaletin ta kendisi başka bir şey değildir.

Evet, eskiden törelerin caydırıcı bir özeliği vardı ama günümüz de artık bir anlamı yok 

Dediğim gibi yasalar ve kanunlar şu an daha güçlü…

Toplumun uyması gereken kurallar var tabi

Bunlar dini, ahlaki, görgü, hukuki ve cezai kurallardır, bu beş kural olmasa olmazlardandır toplum için ama işte o eski yıpranmış eskimiş örf adet ve geleneklerin günümüze taşımaya ve uygulamaya kalkarsak hem hata yaparız ve zaten uygulamayız.

Yasalar bunlara izin vermez, suçlu duruma düşeriz zaten böyle bir ortam da yok, dijital çağdayız herkes her şeyden bir telefonla haberdar internete her konu işlemiyor ve her şey sorulabiliniyor.

Herkes kadın erkek çocuk haklarını biliyor dolayısı ile eski törelere artık kimse uymuyor. Hatta uymakta istemiyor, bitti ve bitmeli de zira artık  bu uygulamaları kötü emellerine kullanmak isteyen insanlar var, yukarda belirttiğim gibi ve artık kimse kimseden sorumlu değil yani mahalle baskılara artık kimse boyun eğmiyor ve zaten bir anlamları da yok işlevi de kalmadı. 

Evet bende de gelenekçi bir duygu  var olmasında var ama artık bu gelenekleri rafa kaldırma zamanı olduğuna inanıyorum. 

İnsanın kendisi olması kadar güzel bir şey olamaz, özgü,r hür ve pozitif düşünce yani istediğin gibi hareket etme özgürlüğü tabi yasalar çerçevesin de bunun neresi yanlış hayat sizin hayatınız ve başkası için kendi hayatınızı yaşayamamak bu esaretin ta kendisidir…

Ha aile geleneği şart  ,ama güncellenmiş hali ile demokratik ve adil çağdaş bir aile düzeni her zaman uzun ve mutlu bir birlikteliktir. 

Baskılar yasaklar her zaman tatlıdır, başlı ve yasaklar ne kadar sıksa kaçma kurulma kurgusu ve kişi o kadar aktiftir. 

İnsanı bir birime bağlayan şey bir demirin zincire vurulmuş hali değil sadece sevgidir.

Sevgi ve güven her yere mutlak bir rahatlık getirir ve her şeyi yoluna koyar, şiddetin hiç bir şeyi çözdüğü görülmemiştir, sadece daha büyük facialara yol açmıştır ve karşımıza Bunun sonuçları sıkça çıkmaktadır. 

Dediğim gibi insan oğlu çağın gerisinde kalırsa ya ezilerek kaybolur, eski eskidir yeni ise yenidir. 

Eski örf, adet ve töreler artık bitmeli, yeni uğraşlar yeni kurallar bulup zincirlerinizden kurtulmalıyız. 

Sevgi ile kalın

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI