SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

ZENGİNLİK

Son Güncelleme :

2019-11-06 11:15:00

Sevgili dostlar 

Önceki gün gazetemizde bir haber vardı, Batmanda insanların altın hesabı ve bankalardaki servet ile ilgili…

Bu habere göre Batmanda Milyon yani eski para birimi ile trilyon sahibi çok insanımız var.

Umarız artarlar ama zenginlik sadece parayı bankada biriktirmek değildir.

Batmanda zengin olmuş ama memlekete, garibana, insanlığa fayda olmamış kişilerin bu dünyada ve öldükten sonra rahat olmadıklarına eminim.

Şöyle ki, buradaki çok parası ve malı kendisine hep huzursuzluk verir…

Hesabını yapar, çarpar, böler, nasıl değerlendireceğini düşünür, “birileri benden alır mı?” gibi vesveseler ve buna benzer düşünceler adeta psikolojisini bozar.

Halbuki ölüp gidecek…

Olabilir, çalışmışlar kazanmışlar belki de bu uğurda büyük bedeller ödemiler para, mal-mülk sahibi olmuşlar ve emeklerinin karşılığı zenginliği bulmuşlardır.

Peki İslam’a, bilime ve felsefeye göre gerçek zenginlik mi? 

Zenginlere bir bakalım;,

Elmas zengini öldü 

Yakut zengini öldü 

Altın zengini öldü 

Para babası zengini öldü 

Arazi zengini öldü 

Mal mülk zengini öldü 

Yüz torun ve evlat zengini öldü 

Yani zengin olanlar, mal-mülk arazi sahiplerinin tümü öldü ve ölmeye devam ediyor.

Malları mülkleri ölümlerini maalesef engelleyemedi. 

Zira “her nefis ölümü tadacaktır”  sözü kuranı Kerim'de geçiyor. 

Yani mal mülk ticaret hepsi bir ömür kadar, artık Allah ne ömür biçtiyse.

Ha, hem zengin hem yaşamı iyi, ameli güzel, niyeti salih imanlı inançlı ise zaten makamı zaten cennet, arkasından insanlar hoş konuşur ve hem akılda kalır hem gönülde kalır hem dilde kalır. 

Ama hem zengin hem din ve iman yoksunu ise haksız kazanç elde etmiş ise o insanı toprak bile kabul etmez, istediği kadar arsası –parası altını olsun bir avuç toprağa muhtaç düşer. 

Bunun geçmiş dede korkut hikayelerinde mevcuttur.

Cenazeyi gömüyorlar sabah geliyorlar cenaze dışarıda tekrar gömüyorlar ve cenaze tekrar dışarıda yani toprak bile bu tür insanların cenazesini kabul etmemiş. 

Birde felsefesi olan akıl veren, ilmi-bilgi sahibi insanlara yol gösteren, iyiliği anlatan yazıları ile sohbetleri ile insanları her konuda aydınlatan ilim irfan adamları var, bu adamlar kendilerini bu yolda yedi yaşında görür ve ölene kadar araştırmaya doğruyu öğrenmeye doğruyu anlatmaya gayret gösterirler, dünyayı dolaşırlar kitaplar okuyup farklı düşünceleri karşılaştırırlar sorarlar soruştururlar ve gerçek ve kanıtı olanı bulur bunu halkla paylaşırlar. 

Ya da paylaşmakta gayret gösterirler 

Bunlar boş adamlar değil yani.

Ayrıca fen, bilimsel buluşlarıyla insanlığa hizmet edenler vardır.

Bu insanlar kimi zaman büyük buluşlara da imza atarlar biz bunlara bilim adamı diyoruz para mı kazanırlar hem paraları var hem de bilgileri var yani zenginler.

Bilgiden taraf zenginler, para olarak zenginler!

Bütün bunların yanı sıra görüşmeyen zenginler var. 

Bunlar dini-imanı bütün malını mülkünü fakir fukaraya adamış Allah yolunu seçmiş hazreti Ömer'in adaletini benimsemiş mallarını oğullarına kızlarına pay etmiş hacca gitmiş çevresine hayırlar yapmış mülayim insanlar var, bunları toplum pek görmese de Allah (c.c.) bu insanları görür ve cennetin kapılarını açar ve dünyada iken dahi kısmetlerini en güzel şekilde gönderir.

İşte bu gerçek bir zenginliktir her kazancı helal olan ve bu şekilde Allah'ta kazancına bereket katar mal sahibi yapar çoluk çocuk sahibi yapar ve böylelikle ödüllendirir vakti zamanı gelince de zekatını hayrını yardımını yapar çocuklarına da haklarını verdiği zaman dünyadaki hizmeti biter ve Allah'a geri döner.

Sevgili dostlar 

Zenginleri özelikle Yeşilçam filmleri diziler kötü karakter olarak ifşa etse de hepsi için bunu diyemeyiz.

İmanı bütün inançlı adil işletme sahiplerinin hakkını yemiş oluruz, bazı insanlar doyumsuzdur patron verir biraz daha ister, patron yer içire aynısını ister bir emekçi çalışan olduğunu unutur. Allah (c.c.) istese herkesi zengin yapardı, isterse fakir yapar ama böyle yapmadı birimiz zengin birimiz fakir kimimiz ortada Allah'ın emri ile yaşıyoruz hiç bir insan doğuştan görüldüğü gibi değil onla çalışmadan gezmeden dolaşmadan araştırmadan konuşmak günah almak ta günaha girmek demektir.

Zenginlik olmalı ama en büyük zenginlik Allah yolunda yürüyen dini bütün insanlar içindir. 

Gerisi gelip geçicidir, ahirete ve yeniden doğuşa inanıyorsak ahirette de çalışmamız lazım.

Benden bu kadar sohbetine katıldığınız için müteşekkirim, Allah yar ve yardımcınız olsun ..

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI